Κοινωνία

Δημοσκόπηση: Τρόμος για την ακρίβεια που θα «γονατίσει» νοικοκυριά

Δημοσκόπηση: Τρόμος για την ακρίβεια που θα «γονατίσει» νοικοκυριά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί για την κυβέρνηση η ακρίβεια που θα φέρει η ενεργειακή κρίση να είναι (όπως θέλουν να… πείσουν) περαστική, αλλά στους πολίτες προκαλεί άγχος και ανασφάλεια, δείχνει το β’ μέρος της δημοσκόπησης της Marc.

Τα νοικοκυριά φοβούνται όχι μόνο πως θα πιεστούν αλλά πως θα αναγκαστούν να κάνουν περικοπές ακόμη και σε βασικές τους ανάγκες, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε σήμερα (16.11.2021) στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.

Οι πολίτες ερωτήθηκαν για την ενεργειακή κρίση και το χρονικό ορίζοντα που αυτή θα έχει. Αν δηλαδή θα είναι περιστασιακή, όπως διατείνεται η κυβέρνηση ή θα κρατήσει περισσότερο. Το 17,2% απάντησε πως η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει για κάποιους μήνες, όμως το 74,5% απάντησε πως η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει πολύ περισσότερο.

Και δεν είναι αυτό βέβαια το μοναδικό άγχος των πολιτών. Στην ερώτηση για την επίδραση της ενεργειακής κρίσης στον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών, το 6,4% απάντησε ότι το νοικοκυριό δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις, το 37,4% ότι οι ανατιμήσεις θα δυσκολέψουν την κατάσταση, αλλά το νοικοκυριό θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτές, το 44,7% των ερωτηθέντων είπε ότι θα αναγκαστεί να περιορίσει αγαθά για την κάλυψη βασικών αναγκών και ποσοστό 10,5% ότι δεν θα μπορέσει καθόλου να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες του, μετά τις αυξήσεις στις τιμές υπηρεσιών και αγαθών.

Ακόμη κι αν προσθέσει κανείς τα δυο πρώτα ποσοστά (6,4% + 37,4%), οι πολίτες που ανησυχούν αλλά πιστεύουν πως θα τα καταφέρουν φτάνουν το 43,8%. Αν όμως προστεθούν εκείνοι που πιστεύουν πως θα πιεστούν τόσο ώστε να μειώσουν βασικές ανάγκες (44,7% + 10,5%), το ποσοστό εκτινάσσεται στο 55,2%!

Εκείνοι που ανησυχούν περισσότεροι είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (62%), τα νοικοκυριά που δουλεύει μόνο ο ένας από τους δυο συζύγους (64%) και οι άνεργοι σε ποσοστό 85%.

Οι εμβολιασμοί

Στο ερώτημα εάν έχουν κάνει το εμβόλιο, το 1% απάντησε ότι έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση, το 74% ότι έχει κάνει τις δύο δόσεις, το 3,7% ότι έχει νοσήσει, το 6,7% απάντησε ότι δεν έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά ότι σκέπτεται να το κάνει ή ότι έχει προγραμματίσει να το κάνει, ενώ το 14,1% απάντησε ότι ούτε το έχει κάνει ούτε σκέπτεται ή προγραμματίζει να κάνει το εμβόλιο κατά του του κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους και το ενδεχόμενο να κάνουν το εμβόλιο, το 32,2% (έναντι 26% πριν έναν μήνα), απάντησε ότι προγραμματίζει ή σκέφτεται να κάνει το εμβόλιο, ενώ το 67,8% απαντά πως δεν πρόκειται να εμβολιαστεί (έναντι 74% τον Οκτώβριο).

Στο ερώτημα για τα αίτια της αύξησης των κρουσμάτων, το 53,6% απάντησε ότι ευθύνεται η μη τήρηση των μέτρων από όλους και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, ενώ το 32.2% είπε πως η Πολιτεία δεν έχει λάβει τα σωστά μέτρα.

Βέβαια, σε αυτό το ερώτημα οι απαντήσεις ήταν διαφορετικές ανάλογα και με το τι ψήφιζε ο καθένας.

Δείτε όλη τη δημοσκόπηση

https://youtu.be/2Dlk0YHxlFY

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X