Κοινωνία

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες και το βίντεο που «μίλησε»

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες και το βίντεο που «μίλησε»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ερχόμενο Σάββατο και Κυριακή οι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στο Ρέντη και τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη θα απολογηθούν ενώπιον των δικαστικών αρχών αντιμετωπίζοντας πολύ βαριές κατηγορίες για συνολικά 28 αδικήματα – κακουργήματα και πλημμελήματα.

Χρειάστηκαν 4 μήνες ερευνών για να βρεθούν οι κατηγορούμενοι ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Το χρονικό αυτών των ερευνών, όπως προκύπτει μέσα από τα στοιχεία της υπόθεσης.

Τα τρία πρόσωπα-κλειδιά

  1. -Αμέσως μετά την δολοφονική επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα στον αστυνομικό, νεαροί δήλωσαν στις αρχές ότι επιθυμούσαν να καταθέσουν σχετικά με τον τρόπο  οργάνωσης συγκεκριμένων οπαδών.
  2. -Τρεις εξ αυτών τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.
  3. -Οι αρχές άρχισαν ημέρα με την ημέρα να συνθέτουν τη δομή της ομάδας που προχωρούσε σε επεισόδια αλλά και άλλες παράνομες πράξεις .
  4. -Τα ηγετικά μέλη ήταν οι «Μεγάλοι»που δίνουν εντολές σε άτομα νεαρής ηλικίας από 16 -24 ετών  ,τους «Μικρούς  που χρησιμοποιούνται ως ομάδα κρούσης

Ως επικεφαλής φέρεται ο Α.Ι .Είναι αυτός που δίνει το σήμα για να ξεκινήσουν επεισόδια εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων και χαρακτηρίζεται από τις αρχές ως… επικίνδυνος.

 

Στις 18 Φεβρουαρίου, στα χέρια των αρχών φθάνει ένα βίντεο που δίνει νέα στοιχεία στην υπόθεση. Άγνωστος άνδρας τηλεφωνεί λέγοντας ότι στο βίντεο αποτυπώνονται τα επεισόδια στο Ρέντη.Όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν το φλασάκι είδαν 15 αρχεία από το πέταλο στο οποίο κάθονταν οργανωμένοι οπαδοί, λίγο πριν βγουν από το γήπεδο  και στη συνέχεια η κίνησή τους να βγουν και να επιτεθούν στους αστυνομικούς. Στα βίντεο φαινόταν ξεκάθαρα  ότι έπαιρναν εντολές από δύο άτομα.

Η ανάλυση του οπτικού υλικού έδειξε ότι:

Στις 18:30,  τη μοιραία ημέρα ,34 άτομα, ανάμεσά τους ηγετικά στελέχη, ο 18χρονος προφυλακισμένος νεαρός και ο αδερφός του, συγκεντρώθηκαν εξωτερικά του γηπέδου Γ. Καραϊσκάκης, έξω από τη  συρόμενη πόρτα των VIP, και παρέμειναν ως περίπου την 19:30 ώρα. Το σχέδιο ήταν να φορτώσουν με πολεμοφόδια, δηλαδή με ναυτικές φωτοβολίδες, φωτοβολίδες χειρός και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τα αυτοκίνητα και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν στο Κ.Γ. ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ.

 

Κατά την παραμονή τους στο σημείο, τα ηγετικά στελέχη με τα αρχικά Χ.Δ και Κ.Π φέρονται να έδωσαν εντολή στον 18χρονο, τον αδερφό του και ένα ακόμη άτομο  να πάνε σε βενζινάδικο προκειμένου να εφοδιαστούν με βενζίνη, ενώ ένας ακόμη νεαρός στάλθηκε στο σπίτι ενός εκ των ηγετικών στελεχών προκειμένου να φέρει δυναμίτες.

Αφού εφοδιάστηκαν με τουλάχιστον δέκα πλαστικά μπουκάλια του 0.5 λίτρου βενζίνη,  ένας εκ των κατηγορουμένων έβγαλε από το  αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε την επίμαχη ημέρα, περίπου 10 δυναμίτες, και τους έδωσε σε συγκεκριμένα άτομα προκειμένου να κατασκευάσουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Επίσης οι κατηγορούμενοι είχαν στα χέρια τους και ναυτικές φωτοβολίδες. Δύο χρώματος πορτοκαλί και δύο χρώματος μαύρου. Η εντολή ήταν «να γίνουμε με τους μπάτσους».

Οι αρχές εντόπισαν πολύ γρήγορα ότι οι κατηγορούμενοι είχαν πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να μην εντοπιστούν και χρησιμοποιούσαν ακόμα και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

 

Η αλλαγή του αρχικού πλάνου για την επίθεση

Το αρχικό πλάνο ήταν οι επιθέσεις να γίνουν μετά το τέλος του αγώνα βόλεϊ, έξω από το γήπεδο .Το πλάνο άλλαξε, σύμφωνα με τις αρχές ,όταν στο γήπεδο έφθασε ο Α.Ι – ηγετικό στέλεχος  – και η επίθεση γίνεται λίγο μετά το τέλος του 1ου σετ.

Ο Α.Ι αποτυπώνεται  να βρίσκεται στο παρκέ του γηπέδου με άλλο ηγετικό στέλεχος, ο οποίος φαίνεται να πληκτρολογεί για αρκετά δευτερόλεπτα στο κινητό του τηλέφωνο και αμέσως μετά να βγαίνει από την πλαϊνή είσοδο. Λίγη ώρα μετά ξεκινά η επίθεση.

Οι αρχές πιστεύουν ότι επιλέχθηκε το συγκεκριμένο γήπεδο για να γίνει η επίθεση καθώς δεν έχει κάμερες ασφαλείας.

Αυτός που φέρεται να έδωσε την εντολή είναι ένας νεαρός που αρχικά κατασκεύαζε εκρηκτικούς μηχανισμούς έξω από το γήπεδο. Στη συνέχεια μπήκε στο πέταλο και με χαρακτηριστικά νοήματα που έκανε με τα χέρια του έδωσε εντολή να βγουν όλοι έξω.

Το πρώτο γκρουπ βγήκε από το γήπεδο και όλοι περίμεναν εντολή για την επίθεση στους αστυνομικούς. Όλοι φορούσαν μαύρα και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Τα «πολεμοφόδια» τα μοίρασαν ο Α.Ι και ο Χ.Δ σύμφωνα με τα στοιχεία. Μάλιστα ο Α.Ι ήταν εκείνος που σύμφωνα με την εντολή του θα έριχνε την πρώτη μολότοφ.

Στις μεταξύ τους επικοινωνίες παραδέχονται ότι με βάση τα πολεμοφόδια που είχαν στη διάθεσή τους, ο σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν αστυνομικό. Μάλιστα αμέσως μετά ανέβασαν φωτογραφία στο Instagram εκφράζοντας έτσι την ικανοποίησή τους για το ..αποτέλεσμα.

Οι επικοινωνίες είναι αυτές που τους  «έκαψαν» καθώς οι διάλογοι μεταξύ τους έδωσαν σημαντικά στοιχεία στις αρχές.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X