Κοινωνία

Εγκύκλιος του ΥΠΕΣ θέτει ερωτήματα στους μετανάστες για τα πολιτικά τους φρονήματα

Εγκύκλιος του ΥΠΕΣ θέτει ερωτήματα στους μετανάστες για τα πολιτικά τους φρονήματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών απευθύνει οδηγίες στις Επιτροπές Πολιτογράφησης, που χορηγούν την ελληνική ιθαγένεια, οι οποίες τους επιτρέπει να ρωτούν αιτούντες ασύλου για τα πολιτικά τους φρονήματα και τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα.

Συγκεκριμένα ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, στην εγκύκλιό του κατά κάποιον τρόπο «επιπλήττει» τα μέλη των επιτροπών για τον τρόπο με τον οποίο θέτουν τις ερωτήσεις και για την κατανομή των ερωτήσεων, καθώς δίνεται, όπως αναφέρει, μεγαλύτερη βαρύτητα από όση αναλογεί στην Ελληνική Ιστορία και ελάχιστη στην ενεργή συμμετοχή του αλλοδαπού στην ελληνική τρέχουσα πολιτική ζωή.

«Οι επιτροπές είναι καταρχήν ελεύθερες να ερωτούν και για ζητήματα που άπτονται της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής του αιτούντος ή ακόμη και των προσωπικών του δεδομένων ευαίσθητου χαρακτήρα.

Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, ερωτήσεις τέτοιου χαρακτήρα καθίστανται απαραίτητες προκειμένου να σχηματίσει γνώμη η επιτροπή. Για παράδειγμα, η πιθανή πολιτική ή κομματική ένταξη του αιτούντος και η αιτιολόγησή της ή το γεγονός αυτός να είναι θετικά διακείμενος προς κάποιο πολιτικό κόμμα, καθώς και η κριτική πολιτικών, κομμάτων κ.λπ. δεν μπορεί παρά να κριθούν θετικά, καθώς αναδεικνύουν τη δυνατότητα του αιτούντος να συμμετέχει στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος του ειδικού γραμματέα Ιθαγένειας, Λάμπρο Μπαλτσιώτη.

Αυτό αντιτίθενται στον ισχύοντα νόμο ο οποίος δεν επιτρέπει την υποβολή ερωτήσεων για τις πολιτικές και κομματικές πεποιθήσεις των ενδιαφερομένων κατά τη διάρκεια της συνέντευξής τους ενώπιον των Επιτροπών Πολιτογράφησης.

Υπενθυμίζουμε, ότι στις 12 Δεκεμβρίου του 2017, ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης έστειλε εγκύκλιο με θέμα «Οδηγίες σχετικά με τη διενέργεια των συνεντεύξεων» προς τους προέδρους των Επιτροπών Πολιτογράφησης με κοινοποίηση σε όλα τα μέλη τους, τακτικά και αναπληρωματικά, όπως γράφει το “Πρώτο Θέμα”.

Η τοποθέτηση του κ. Μπαλτσιώτη είχε προκαλέσει πλήθος κοινοβουλευτικών ερωτήσεων καθώς ο διδάκτορας Ιστορίας αναφέρεται στα κείμενά του, μεταξύ άλλων, στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων και θέτει ζήτημα Τσάμηδων και Τσαμουριάς.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X