Κοινωνία

ΕΚΑΒ: Επτά νεκροί περιμένοντας το ασθενοφόρο σε ένα μήνα

ΕΚΑΒ: Επτά νεκροί περιμένοντας το ασθενοφόρο σε ένα μήνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκάλυψε, «η Ν.Δ. θα προχωρήσει στη μίσθωση από τον ιδιωτικό τομέα –φυσικά με το αζημίωτο (πάλι)– όλων των ειδών μέσων διακομιδής–εναέριων, πλωτών κ.ο.κ.» Κι αυτό, ενώ δεν έχει στεγνώσει το μελάνι των ειδήσεων των ασύλληπτων απωλειών τριών γυναικών, επειδή το ασθενοφόρο δεν έφτασε εγκαίρως, αποδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο την επιλογή απαξίωσης του ΕΚΑΒ που έχει κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ετοιμάσει το έδαφος για τη «σωτήρια» παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα.
«Η πολιτική της κυβέρνησης Ν.Δ. τα τέσσερα τελευταία χρόνια αποτελεί απροκάλυπτη κλιμάκωση αυτής ακριβώς της στόχευσης», τονίζει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου.


Αντιδρά η αντιπολίτευση


Η πρώτη σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, σχετικά με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής στο ΕΚΑΒ, φαίνεται να έχει έντονο ιδεολογικό πρόσημο. Με δεδομένο ότι το κόστος της πλήρους στελέχωσης του ΕΚΑΒ είναι μερικές δεκάδες εκατομμύρια, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως «το κίνητρο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι δημοσιονομικό. Απλά ετοιμάζει την είσοδο ιδιωτών και στο ΕΚΑΒ και μέχρι τότε θέλει να καλύψει τα κενά, δημιουργώντας άλλα κενά στην Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.


Το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι χρειάζεται να ανακατευθύνει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δραστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αφήνοντας πίσω την παθητική στρατηγική της που στοχεύει «στον κατακερματισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και τη χρήση του για πελατειακές προτεραιότητες».

Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως η κύρια ατζέντα της ΝΔ είναι η προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα της Υγείας, κάτι που ενδεχομένως να επιδεινώσει τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν.


Την έντονη αντίδραση των στρατιωτικών προκάλεσε η ΠΝΠ της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την οποία επιχειρεί να «μπαλώσει» τις τραγικές ελλείψεις του ΕΚΑΒ, με μέλη της… Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η οποία υποστηρίζει με ανακοίνωσή της ότι «η ενίσχυση και η ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει με έκδοση ΠΝΠ για τη στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις.


Ελλείψεων συνέχεια


Την ώρα που διαδραματίζονται όλα τα παραπάνω για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, τα υπόλοιπα, γνωστά προβλήματα που αφορούν στην υποστελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας όλης της χώρας καθώς επίσης και στις αμέτρητες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Μάλιστα, οι καταγγελίες «πέφτουν» η μία μετά την άλλη και φυσικά, αφορούν στα άπειρα κενά των ειδικοτήτων αλλά και στις καθυστερήσεις των χειρουργείων.


Για του λόγου το αληθές, έγγραφη καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου κατέθεσε, πριν λίγες ημέρες, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας τονίζοντας ότι «η εφημέρευση στις δομές Υγείας του νησιού είναι επισφαλής με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των ασθενών».


Στην καταγγελία γίνεται αναφορά και στα… ανύπαρκτα ασθενοφόρα του νησιού… «Υπάρχει ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια διαθέσιμο σε όλο το νησί, η εφημεριακή κάλυψη του υποστελεχωμένου ΚΥ Εύδηλου γίνεται με μετακινήσεις γιατρών από τα Περιφερειακά Ιατρεία με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να μένουν χωρίς γιατρούς, ενώ η μοναδική ειδικευόμενη γιατρός του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ραχών οδηγείται σε εργασιακή εξόντωση»…

 

Τραγωδίες περιμένοντας το ΕΚΑΒ

Κως 4.6 : Γυναίκα πεθαίνει κατά τη μεταφορά τους με αγροτικό.
Νέα Μάκρη 7.6 : Έγκυος 19χρονη πεθαίνει με το ασθενοφόρο να καθυστερεί πολλές ώρες.
Χαλκιδική 8.6 : Πεθαίνει τουρίστρια στην Ουρανούπολη αφού δεν ήρθε ποτέ ασθενοφόρο.
Θάσος 28.6 : Πεθαίνει τουρίστρια αφού δεν έγινε εγκαίρως η μεταφορά της.
Εύβοια 5.7 : Ένας 76χρονος άνδρας πέθανε στο Μαντούδι Ευβοίας, κατά τη μεταφορά στο νοσοκομείο με ιδιωτικό όχημα, καθώς το ασθενοφόρο καθυστέρησε χαρακτηριστικά.
Λέσβος 5.7 : Ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της στην παραλία του Γαβαθά και χρειάστηκε να περιμένει πολλή ώρα για να έρθει το ασθενοφόρο από την Καλλονή. Όταν διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Αντίσσας διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Περιστέρι 5.7 : Πεθαίνει γιατρός περιμένοντας το ασθενοφόρο.
Σε όλες τις περιπτώσεις το ΕΚΑΒ έχει βγάλει ανακοινώσεις, διευκρινίζοντας τις συνθήκες της καθυστέρησης ή αμφισβητώντας τους χρόνος κλήσης και άφιξης ασθενοφόρου. Η τονίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν ειδοποιήθηκαν καν.
Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, μιλούν για τις ελλείψεις και την αδυναμία της υποδομής και του προσωπικού να καλύψουν τον όγκο των περιστατικών.

Περισσότερες λεπτομέρειες στην εφημερίδα Κυριακάτικη KONTRA που κυκλοφορεί

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X