Κοινωνία

Επιστήμονες αποδομούν το αφήγημα Μητσοτάκη για ακραίες και αφύσικες πυρκαγιές

Επιστήμονες αποδομούν το αφήγημα Μητσοτάκη για ακραίες και αφύσικες πυρκαγιές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο μονοπάτι της υπεροψίας, με φόντο τα αποκαΐδια στον Έβρο και άλλων περιοχών της χώρας, βάδισε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, αποδίδοντας ευθύνες στην αντιπολίτευση για έλλειψη αντιπροτάσεων αναφορικά με τη διαχείριση των πυρκαγιών.

Ο Κ. Μητσοτάκης, αποφεύγοντας ξανά κάθε ψήγμα αυτοκριτικής για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη και καταστολή των πύρινων μετώπων, εκτίμησε ότι προχθές στη Βουλή έδωσε απαντήσεις «σε άδικες κατηγορίες και σε εύκολους μύθους που καλλιεργούν εσκεμμένα συχνά μια σύγχυση γύρω από την κλιματική κρίση». Η αποστροφή του, μάλιστα, ότι στη νέα Βουλή η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι μόνη της στον δρόμο της ευθύνης, εξελήφθη ως αλαζονική από στελέχη της αντιπολίτευσης και από πολίτες που δραστηριοποιούνται στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι στην πρόσφατη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια, πέρα από απλοϊκές αντιπολιτευτικές κορώνες, δεν υπήρξε κάποια τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση ή εισήγηση. Επιχείρησε να οχυρωθεί πίσω από πρωτοβουλίες που, όπως υποστήριξε, θα μετατρέψουν την αρνητική συγκυρία των πυρκαγιών σε μια καλύτερη άμυνα για το αύριο. Εστίασε στην προμήθεια νέου τεχνολογικού εξοπλισμού στο πλαίσιο της γρήγορης υλοποίησης του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», στις νέες διαδικασίες πρόληψης και στις πρόσθετες προσλήψεις 1.200 νέων πυροσβεστών και δασικών. Υπενθυμίζεται, εντούτοις, ότι υπάρχουν 3.600 κενά σε οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική, ενώ 2.500 εποχικοί πυροσβέστες απολύονται τον Σεπτέμβριο.

Οι απαντήσεις επιστημόνων στον Μητσοτάκη

Δεν περνά, μάλιστα, απαρατήρητη η επιλογή της κυβέρνησης να διατηρήσει ανοιχτό το μέτωπο με τους επιστήμονες αμφισβητώντας τα στοιχεία τους για την έκταση των καμένων εκτάσεων. O πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας διακρίνει μια «πολιτικοποίηση» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που, όπως είπε, δεν του αρέσει καθόλου.

Σχολιάζοντας στο tvxs την προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού -στην οποία επιχείρησε επίσης να αμφισβητήσει τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και να ενοχοποιήσει τις καιρικές συνθήκες- ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος δήλωσε ότι «οι φωτιές αυτές δεν παρουσιάζουν κάτι το οποίο “ξεφεύγει” από το κανονικό σε σχέση με άλλα παραδείγματα, δεν έχουν κάτι που να είναι αλλόκοτο ή κάτι παράξενο, από άποψη συνθηκών». Σύμφωνα με τον Κ. Λαγουβάρδο, «οι καμένες εκτάσεις σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών που ανακοινώνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία για τις δασικές πυρκαγιές στις άλλες χώρες ήταν πολύ μικρότερος σε σχέση με το μέσο όρο στην Ελλάδα, που είναι τεράστιος. Όταν είχε βγάλει την ανακοίνωση η σχετική υπηρεσία, το ποσοστό ήταν στο 195%. Ακόμα και χωρίς τη φωτιά στον Έβρο θα είχαμε διπλάσιες καμένες εκτάσεις».

Την επιστημονική άποψη, κόντρα στους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς, ότι «κανένα πυρονέφος δεν δημιουργήθηκε στον Έβρο» διατύπωσε ο Θοδωρής Γιάνναρος. Το πυρονέφος δημιουργείται από την ίδια τη φωτιά, που παράγει τεράστια θερμότητα. Θερμαίνει τον αέρα και τον εξαναγκάζει να αρχίζει να κινείται πολύ γρήγορα προς τα πάνω. Και όταν η ατμόσφαιρα έχει αστάθεια, δηλαδή ευνοεί αυτές τις κατακόρυφες κινήσεις, ο ανερχόμενος αέρας δημιουργεί αυτά τα σύννεφα. Αυτό είναι ακραία συμπεριφορά» εξήγησε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X