Κοινωνία

Γιώργος Καββαθάς: Έχουν κλείσει 2.000 καταστήματα εστίασης – Με πτώση τζίρου άνω του 50%, απαιτούνται άμεσα αναστολές εργασίας

Γιώργος Καββαθάς: Έχουν κλείσει 2.000 καταστήματα εστίασης – Με πτώση τζίρου άνω του 50%, απαιτούνται άμεσα αναστολές εργασίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Ο τζίρος του κλάδου εστίασης στη διετία 2020-21, έπεσε 1,7 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν αναπληρώνονται», τονίζει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

«Κάθε τι που οδηγεί σε συρρίκνωση της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας και ότι θα θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Η πίεση που δέχεται η οικονομία και η κοινωνία, είναι σαφές ότι μπορεί να επιφέρει πολιτικές εξελίξεις», είπε μιλώντας Στο Κόκκινο και στο Νίκο Ξυδάκη.

Ο κ. Καββαθάς συνεχίζει λέγοντας: «Η πολιτεία στήριξε τον κλάδο εστίασης με 2,3 δισ. ευρώ, όμως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι απώλειες στο κύκλο εργασιών κατά την διετία 2020-2021 είναι της τάξης των τεσσάρων δισεκατομμυρίων. Άρα η εστίαση έχει επιβαρυνθεί με ένα ποσό 1.7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για τον κλάδο σημαίνει ότι το ποσό αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να αναπληρωθεί.

Απαιτούμε να στηριχθεί ο κλάδος γιατί μόνο το τρίμηνο που δούλεψε, αυτό του Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου, απέδωσε από το ΦΠΑ περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ. Είναι αναγκαίο να στηριχθεί με μέτρα που δεν είναι όλα κοστοβόρα, όπως είναι η αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Όταν έχουμε μειωμένο κύκλο εργασιών κατά 50%, ζητάμε την αναστολή των συμβάσεων εργασίας για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας. Αν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα της αναστολής των συμβάσεων, θα δούμε λουκέτα. Ήδη έχουμε περισσότερα από 2.000 λουκέτα στον κλάδο της εστίασης, την ίδια ώρα που ένα μεγάλο κομμάτι του κλάδου έχει τεθεί αυτοβούλως σε αναστολή εργασίας, γιατί δεν είναι βιώσιμη η λειτουργία του. Επίσης έχουμε συνεχή πίεση του κλάδου λόγω των συνθηκών της πανδημίας που έχει μειώσει τον κύκλο εργασιών.

Όλο αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα για την εστίαση, που πέρα από τα προβλήματα της πανδημίας έχει να αντιμετωπίσει και τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες.

Επίσης, για να μειωθούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας στα νοικοκυριά, απαιτείται από την πολιτεία να μειώσει τον ΦΠΑ στο 6% στα βασικά καταναλωτικά αγαθά που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ. Είναι ανάγκη να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της αύξησης των τιμών στο καλάθι των νοικοκυριών, γιατί όπως είναι γνωστό η ελληνική οικονομία βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της στην εσωτερική κατανάλωση. Και φτωχός εργαζόμενος σημαίνει φτωχή οικονομία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X