Κοινωνία

Και ξαφνικά ο φούρναρης της γειτονιάς έγινε… χρηματιστής! Νέες αυξήσεις ενόψει

Και ξαφνικά ο φούρναρης της γειτονιάς έγινε… χρηματιστής! Νέες αυξήσεις ενόψει
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε «χρηματιστές» μετεξελίσσονται οι φούρνοι της γειτονιάς, καθώς μέρα με τη μέρα αλλάζουν τα δεδομένα στις τιμές των αλεύρων και κατ’ επέκταση των παραγγελιών. Σημαντική μερίδα επαγγελματιών ήδη λειτουργούν με οριακά αποθέματα σε άλευρα διότι το κόστος των νέων παραγγελιών του Μαρτίου έχει αυξηθεί κατά 60%, γεγονός που σηματοδοτεί νέες αυξήσεις στην τιμή της φρατζόλας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν εκπρόσωποι των αρτοποιών μιλώντας στη «Ν», η νέα αύξηση της τιμής στο ψωμί αναμένεται στις αρχές Απριλίου και υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 20% πάνω στις υφιστάμενες τιμές διάθεσης. Σημειώνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη σηματοδοτεί τη δεύτερη ανατίμηση του ψωμιού σε διάστημα ενός τριμήνου, καθώς ήδη η φρατζόλα έχει ανατιμηθεί περί το 30% από 0,7 ευρώ διατίθεται στα 0,9 ευρώ.

Δυνατότητα μείωσης ΦΠΑ

Εν τω μεταξύ νέα εργαλειοθήκη, με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και τη στήριξη των αγροτών της Ε.Ε. απέναντι στις σφοδρές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, παρουσίασε η Κομισιόν. Η εργαλειοθήκη, που παρουσιάστηκε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, δίνει μεταξύ άλλων στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να μειώσουν το ΦΠΑ, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές λιανικής.

Τέλος τα… τηγανητά στην εστίαση; Ηλιέλαιο ούτε για δείγμα!

Προβλέπεται επίσης πακέτο στήριξης 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν περισσότερο από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. «Η ίδια η Ε.Ε. δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο επισιτιστικής ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας, όμως, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα οικονομικής προσιτότητας των τροφίμων. Η Επιτροπή προτείνει επίσης στα κράτη-μέλη να κοινοποιούν δεδομένα για τα αποθέματά τους σε βασικά τρόφιμα σε μηνιαία βάση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X