Κοινωνία

Καλύπτουν τα εμβόλια το ινδικό στέλεχος του κορονοϊού;

Καλύπτουν τα εμβόλια το ινδικό στέλεχος του κορονοϊού;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το BBC, ακόμα δεν είναι γνωστό το κατά πόσο έχει διαδοθεί ανά την υφήλιο και το κατά πόσο αυτό ευθύνεται για το θανατηφόρο δεύτερο κύμα της πανδημίας που μαστίζει την Ινδία.

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς και παράγουν διαφορετικές εκδοχές ή, για να το πούμε καλύτερα, στελέχη του εαυτού τους.

Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι αδιάφορες -ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κάποιες καθιστούν τον ιό λιγότερο επικίνδυνο- αλλά ορισμένες μπορεί να δημιουργήσουν ένα στέλεχος πιο μεταδοτικό με μεγαλύτερη αντοχή απέναντι στα εμβόλια.

Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πλέον γνωστό ως Β.1.617 και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτική ή πιο ανθεκτική στα εμβόλια.

Σύμφωνα με τον δρ. Jeremy Kamil, ιολόγο στο πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, η μετάλλαξη του ιού έχει κάποιες ομοιότητες με αυτές του βραζιλιάνικου και του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Κατά την άποψή του, πιθανώς η μετάλλαξη να βοηθήσει τον ιό να γίνει πιο ανθεκτικός έναντι των αντισωμάτων του οργανισμού – αντισώματα που μπορεί να έχουν αποκτηθεί λόγω πρότερης νόσησης από κορωνοϊό ή μέσω εμβολιασμού.

Όμως για την ώρα η βρετανική μετάλλαξη του ιού θεωρείται πιο ανησυχητική, η οποία εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες. “Αμφιβάλλω αν η ινδική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη. Πάντως δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλλει”, προσθέτει ο δρ. Kamil

Όπως αναφέρει το BBC, η πεποίθηση των επιστημόνων θέλει τα υφιστάμενα εμβόλια για τον κορωνοϊό να μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το ινδικό στέλεχος, αποτρέποντας τη σοβαρή νόσηση.

Πάντως σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και την υπογράφει ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Ravi Gupta, και η ερευνητική του ομάδα, κάποια μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, αναπόφευκτα, θα διαφεύγουν από τα εμβόλια που κυκλοφορούν τώρα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον επανασχεδιασμό των εμβολίων έτσι ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά.

Πάντως οι τρέχοντες εμβολιασμοί έχουν πολύ καλές πιθανότητες να επιβραδύνουν σημαντικά την εξάπλωση της πανδημίας.

“Για τον περισσότερο κόσμο, αυτά τα εμβόλια κάνουν τη διαφορά από το να μη νοσήσει ή να νοσήσει ελαφρά, από το να καταλήξει στο νοσοκομείο ή να πεθάνει”, αναφέρει ο δρ. Kamil. “Παρακαλώ, κάντε το εμβόλιο που σας προσφέρεται.

Μην κάνετε το λάθος να διστάσετε και να περιμένετε για κάποιο “ιδανικό” εμβόλιο”, προσθέτει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X