Κοινωνία

“Κάρφωσε” φοροφυγάδες και κέρδισε ως 2.000 ευρώ

“Κάρφωσε”  φοροφυγάδες και κέρδισε ως 2.000 ευρώ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, με διάταξη που θα περιληφθεί σε επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα προβλέπεται ένα κατώτατο και ένα ανώτατο ποσό αμοιβής (μπόνους) για κάθε καταγγέλλοντα επωνύμως μη έκδοση απόδειξης. Το ύψος της αμοιβής θα είναι ανάλογο με την αξία της απόδειξης και το εύρος της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται. Το μικρότερο ποσό που θα κερδίζει ο φορολογούμενος θα είναι το τριπλάσιο της αξίας της απόδειξης, ενώ το μεγαλύτερο δεν θα υπερβαίνει τα 1.500 ή τις 2.000 ευρώ.

«Αppodixi»

Από τις 20 Σεπτεμβρίου 2022, που ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή της ΑΑΔΕ, περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την «Αppodixi», μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητά τους. Οι καταγγελίες για «ύποπτες» συναλλαγές υπερβαίνουν τις 100.000, με τις περισσότερες να αφορούν αποδείξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανή, αλλά δεν είχαν διαβιβαστεί ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

Μέσω της εφαρμογής «Appodixi» έχουν αποκαλυφθεί «λαβράκια» φοροδιαφυγής και έχουν μπει «λουκέτα» ακόμη και σε επιχειρήσεις που εξέδιδαν αποδείξεις-«μαϊμού» από «πειραγμένους» φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς.

Οι έλεγχοι αποκάλυψαν και τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να κρύβουν τα πραγματικά έσοδά τους από την εφορία. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες, ενώ είχαν εκδώσει κανονικά αποδείξεις με την πραγματική αξία για κάθε συναλλαγή, στη συνέχεια, κατά τη διαβίβαση των στοιχείων των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ, είχαν δηλώσει μικρότερη αξία συναλλαγής. Δηλαδή, άλλο ποσό έγραφε η απόδειξη και άλλο ποσό έχει καταχωρισθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Λειτουργία

Η εφαρμογή «Appodixi» στο κινητό λειτουργεί ως εξής:

  1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης.
  2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

* Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης και ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν, δηλαδή, η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης.

* Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή αναφέρεται η ημερομηνία και η ώρα πέραν της οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό αυτό σημείο, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

* Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Βήμα βήμα η καταγγελία

 Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

  1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
  2. Να εισαγάγει το λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μίας τιμής).
  3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
  4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Καταγραφή όλων των POS

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, με πρόσφατες δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή προανήγγειλε τη δημιουργία ενός μητρώου στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία όλων των τερματικών «Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο Σημείο Πώλησης (Electronic Funds Transfer at the Point of Sale, EFT/POS)» που διατίθενται από παρόχους και χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα δημοσιευθεί απόφαση η οποία θα προβλέπει την καταγραφή όλων των μηχανημάτων POS που υπάρχουν στη χώρα μας. Ελληνικές εταιρίες εκκαθάρισης συναλλαγών POS και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ξένα POS θα κληθούν να τα δηλώσουν στην ΑΑΔΕ, έτσι ώστε να υπάρχει ένα πλήρες μητρώο POS που λειτουργούν στην Ελλάδα. Προφανής στόχος είναι η πλήρης καταγραφή όλων των POS ώστε:

α) να διευκολυνθεί το εγχείρημα της διασύνδεσης όλων των POS με τις ταμειακές μηχανές και τους λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς.

β) να κλείσει κάθε παράθυρο φοροδιαφυγής που μπορεί να υπάρξει εφόσον εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα μας αδήλωτα, μη καταγεγραμμένα και μη διασυνδεδεμένα με τους ΦΗΜ των επιχειρήσεων και με την ΑΑΔΕ, POS.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X