Κοινωνία

Κοινωνικό μέρισμα: 700 ευρώ… όσοι το πάρουν! Ποια τα κριτήρια

Κοινωνικό μέρισμα: 700 ευρώ… όσοι το πάρουν! Ποια τα κριτήρια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, όμως όλα δείχνουν ότι πλέον μπορούμε να πούμε πως γνωρίζουμε το περίγραμμα της σχετικής απόφασης για το κοινωνικό μέρισμα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ έδωσε το στίγμα του, περιγράφοντας τον αριθμό των δικαιούχων για το «πετσοκομμένο» και με την… βούλα του Σταϊκούρα μέρισμα αυτή τη χρονιά.

Περίπου 700 ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα είναι πέριξ των 700 ευρώ. Ακόμη πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί το τελικό πόσο, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες και αφού προηγηθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους δανειστές. Όπως όμως όλα δείχνουν θα κινηθεί, το συνολικό ποσό πέριξ των 150 εκατ. ευρώ.

Τα πάντα ωστόσο θα τα ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά από το Eurogroup της προσεχούς Τετάρτης με την πιθανότερη ημέρα των ανακοινώσεων την προσεχή Πέμπτη.

800.000 νοικοκυριά δεν θα πάρουν κοινωνικό μερισμα

Να σημειωθεί ότι Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «έτσι αποδεικνύουμε έμπρακτα την κοινωνική μας ευαισθησία», σημείωσε, βάζοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια για επιπλέον φορολογικές ελαφρύνσεις που ακούγονταν το τελευταίο διάστημα για την αξιοποίηση του υπέρ πλεονάσματος.

Ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι 200.000 και το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα

Ειδικότερα διανεμηθεί σε:

  • Θα δοθεί σε μακροχρόνια ανέργους,
  • Πολύτεκνες οικογένειες και
  • Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.

Να σημειωθεί ότι και το 2014 είχε δοθεί μέρισμα προς τους μακροχρόνια ανέργους, αλλά και πολύτεκνες οικογένειες. Πάντως για να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα θα υπάρχουν τόσο εισοδηματικά, όσο και περιουσιακά κριτήρια.

Το κοινωνικό μέρισμα και ο Σταϊκούρας

Περισσότερες λεπτομέρειες για την οικονομική πολιτική των επόμενων ετών, έδωσε σε συνέντευξή του το ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Περιέγραψε τις παροχές ύψους ενός δισ. ευρώ που μοίρασε ήδη η κυβέρνηση, ενώ έθεσε ως επόμενη προτεραιότητα, που θα λάβει χώρα έως το 2021, τη μείωση και τη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης δεν απέκλεισε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 και διέψευσε φορολόγηση χωραφιών.

Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε ο υπουργός Οικονομικών στο θέμα  προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σημείωσε ότι η παράταση έως τον Απρίλιο του 2020 είναι η τελευταία. Και αυτό διότι υπήρξε πάρα πολύ έντονη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Δεν… βγαίνουν τα κουκιά για το κοινωνικό μέρισμα και ανησυχία

Κοινωνικό μέρισμα: Ο υπουργός τόνισε, ότι “υπάρχουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα θέλαμε να τις ικανοποιήσουμε όλες, αλλά υπάρχουν και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα είναι οι άνεργοι. Όταν το 2013 δημιουργήθηκε ένα αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο, η τότε κυβέρνηση επέλεξε να διανείμει μέρισμα στους μακροχρόνια ανέργους.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν τους έλαβε υπόψη», ανέφερε. Πρόσθεσε ωστόσο πως υπάρχουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να ενισχύσουμε με μόνιμο τρόπο αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μέσα από μία συνεκτική πολιτική και αν μπορούμε μέσα στα περιθώρια που δημιουργούνται κάθε χρόνο να υπάρχει μία πρόσθετη στήριξη σε αυτές τις ομάδες. Σημείωσε επίσης ότι το μέρισμα πρόκειται για μία έκτακτη παροχή.  Φέτος δεν περιμέναμε το τέλος της χρονιάς, επιλέξαμε να κάνουμε μία ολιστική προσέγγιση σε όλες αυτές τις κατηγορίες στήριξης που προηγήθηκαν”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X