Κοινωνία

Κόλαφος για την κυβέρνηση: Εγκληματικές ευθύνες για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Κόλαφος για την κυβέρνηση: Εγκληματικές ευθύνες για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο καθηγητής του ΤΗΜΜΥ και διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Βασίλης Τσαουσίδης δεν αφήνει… περιθώρια για άλλες ερμηνείες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελίσσεται σε «φονικό πολλαπλασιαστή» των θανάτων εκτός ΜΕΘ, αφού άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εγκληματικές ευθύνες γιατί είναι δική της απόφαση να μην προσλάβει από την αρχή της κρίσης και μέχρι σήμερα μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία ούτε και να τα χρηματοδοτήσει επαρκώς. Αυτό είναι το συμπέρασμα του Βασίλη Τσαουσίδη.

Αντίθετα από την κυβέρνηση, που κοιτάει τα κρούσματα που επηρεάζονται από τον αριθμό των τεστ, εκείνος «συγκρίνει τον αριθμό των εβδομαδιαίων θανάτων, όπως ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, με τον αριθμό των εβδομαδιαίων εισαγωγών σε ΜΕΘ, που δημοσιοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)» και «υπολογίζει τις εβδομαδιαίες εισαγωγές και τα εξιτήρια από τις ΜΕΘ». Αυτό ανέφερε στο Iatronet σχολιάζοντας τον πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων στην Ελλάδα, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, παρότι σε άλλες χώρες η διάδοση του κορονοϊού είναι μεγαλύτερη.

Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει είναι σοκαριστικά:

το σύστημα Υγείας βρέθηκε από νωρίς σε αδυναμία να εξυπηρετήσει επαρκώς τις ανάγκες περίθαλψης

με σημαντικά μικρότερη πίεση σήμερα από ότι σε δεύτερο και τρίτο κύμα, οι εβδομαδιαίοι θάνατοι είναι ως και διπλάσιοι των εισαγωγών στις ΜΕΘ

αντί των πάνω από 350 εισαγωγών εβδομαδιαίως τον Νοέμβριο 2020 και τον Απρίλιο 2021, ως μέσα Οκτωβρίου 2021 ήταν κάτω από 150, αλλά ο αριθμός των θανάτων ήταν 50% ως 100% μεγαλύτερος

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαουσίδης, «δεν μπορεί να πεθαίνουν 200 άνθρωποι ενώ έχουν εισαχθεί 100 στις ΜΕΘ. Αναλύσαμε αρκετές εβδομάδες επί σειρά, όπου είχαμε αριθμό θανάτων περίπου στο διπλάσιο από τον αριθμό των εισαγωγών. Αυτό συμβαίνει εδώ και μήνες, από τα τέλη Αυγούστου, και δείχνει μια σαφέστατη ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας να τους περιθάλψει… Τώρα που ξεκινάει η πραγματική πίεση στο σύστημα, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει», ενώ σε άλλο σημείο προβλέπει ότι «τώρα που αρχίζει να φαίνεται μια σοβαρή αύξηση των εισαγωγών σε κλινικές και ΜΕΘ COVID, προβλέπει πως «αν αυτή έχει διάρκεια, με δεδομένη την πρόωρη κατάρρευση του συστήματος Υγείας, τα πράγματα θα είναι δύσκολα, ενδεχομένως πρωτόγνωρα».

Αλλιώς τα δείχνει ο ΕΟΔΥ, αλλιώς το ECDC

Το πρόβλημα της ελλιπούς ενημέρωσης για την επιδημιολογική κατάσταση και της συνεχούς επικέντρωσης στον αριθμό των κρουσμάτων ως αιτία της αύξησης των θανάτων, την ώρα που αυτά «φουσκώνουν» ανάλογα με τα μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Υγείας, είναι εμφανές αν συγκρίνει κανείς δύο χάρτες που έχουν μπει εδώ και καιρό στη ζωή μας, αυτούς που «χρωματίζουν» κάθε περιφέρεια ανάλογα με το δείκτη θετικότητας.

Κατά τον ΕΟΔΥ, η Ελλάδα είναι σχεδόν ολόκληρη στο «κόκκινο». Αυτό συμβαίνει καθώς το μέγιστο που καταγράφεται είναι τα πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, οπότε μοιάζει η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, την Ημαθία, τον Έβρο και την Κοζάνη να είναι ίδια με αυτή στην Ευρυτανία ή την Άνδρο.

Ωστόσο, το ECDC που παρακολουθεί πανευρωπαϊκά την εξέλιξη της πανδημίας, περιγράφει μία διαφορετική και κυρίως πιο σαφή εικόνα. Σε αυτήν, είναι εμφανές ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα όχι απλώς δεν είναι η χειρότερη, αλλά σε περιοχές όπως π.χ. η Αττική είναι πολύ καλύτερη της πλειοψηφίας των χωρών της ΕΕ. Και είναι επίσης εμφανές ότι τα τεστ που γίνονται στη χώρα μας είναι πολύ περισσότερα αυτών στην πλειοψηφία της ΕΕ, με αποτέλεσμα να «φουσκώνει» και ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται.

Παρότι λοιπόν στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιμετωπίζει την χειρότερη επιδημιολογική κατάσταση, όπως ξεκάθαρα λέει ο κ. Τσαουσίδης, οι θάνατοι στο σύστημα Υγείας είναι πολύ περισσότεροι. Αυτό είναι επίσης σαφές στην σύγκριση των θανάτων από covid-19 στην ΕΕ, όπου μόνο χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που προσπαθούν να προσεγγίσουν τα επίπεδα των ανεπτυγμένων οικονομικών της ΕΕ έχουν χειρότερες επιδόσεις (Βουλγαρία, Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία, Κροατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Σλοβακία). Με τα τελευταία δεδομένα, η Ελλάδα χάνει καθημερινά 5,63 ανθρώπους από την πανδημία, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 3,24 θάνατοι ημερησίως.

Το γιατί, ο κ. Τσαουσίδης το λέει εμμέσως μιλώντας για «σαφέστατη ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας να τους περιθάλψει». Η ανεπάρκεια αυτή είναι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ενισχύσει το σύστημα Υγείας από την αρχή της πανδημίας με μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, με επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων, αλλά αντίθετα να προχωρά σε μπίζνες με τους κλινικάρχες και να μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι η ανεπάρκεια που κοστίζει καθημερινά τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X