Θέμα

Κόλαση! “Άκυρο” σε 221.000 αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα! Ανοίγουν… τηλεφωνικό κέντρο

Κόλαση! “Άκυρο” σε 221.000 αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα! Ανοίγουν… τηλεφωνικό κέντρο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνο ότι στο κοινωνικό μέρισμα φέτος έχει πέσει… τσεκούρι, τόσο στο συνολικό ποσό, όσο και στους δικαιούχους. Δεν είναι επίσης μόνο ότι η πλατφόρμα… ανεβοκατεβαίνει λόγω των αμέτρητων αιτήσεων. Δεν είναι ακόμη μόνο το ότι σημειώθηκαν “παρατράγουδα”, με αμέτρητες καταγγελίες να γίνονται για απορρίψεις αιτήσεων από ανθρώπους που υποστηρίζουν πως δικαιούνται το βοήθημα αλλά το σύστημα τους “πετάει”.

Απορρίπτουν… σωρηδόν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα!

Είναι πια και οι αριθμοί που “μιλούν” από μόνοι τους: Περισσότερες από 265.000 αιτήσεις για τη χορήγηση του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος μέσα στις δύο πρώτες ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας συγκέντρωσε η ΗΔΙΚΑ. Ωστόσο, από αυτές, εγκρίσεις χορήγησης δόθηκαν μόλις στις 44.000 με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες να μένουν με την… απορία και να κατακλίζουν από χθες το τηλεφωνικό κέντρο τόσο της ΗΔΙΚΑ (που λειτουργεί το www.koinonikomerisma.gr ) όσο και της ΑΑΔΕ (που ετοίμασε τις λίστες των δικαιούχων).

Θα δώσει… παραπάνω κοινωνικο μέρισμα ο Μητσοτάκης μετά τον σάλο;

Μία – μία θα εξετάσουν τις αιτήσεις

Μετά την σωρεία παραπόνων από πολίτες – ειδικά γονείς ΑμεΑ – ότι απορρίπτονταν οι αιτήσεις τους για το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr σε λίγο θα εκδοθεί ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρεται ότι υπάλληλοι του υπουργείου είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω της πλατφόρμας θα εξετάζουν τα αιτήματα ένα προς ένα για να διαπιστώσουν αν δικαιολογημένα ή όχι απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους!

Η… διευκρίνηση για το κοινωνικό μέρισμα

Νωρίτερα, και μετά τα επανειλημμένα ερωτήματα, αναρτήθηκε στο site που υποβάλλονται οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, μια σημαντική διευκρίνηση.

Όπως αναφέρεται, για τα εξαρτώμενα μέλη π.χ. ΑμεΑ που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση, το αίτημα για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα στου οποίου τη φορολογική δήλωση είναι εξαρτώμενα. Και αυτό καθώς η εφαρμογή δεν κάνει αποδεκτές αιτήσεις εξαρτώμενων μελών που εισάγουν το δικό τους ΑΦΜ όπως συνέβη σε περιπτώσεις που επιχειρήθηκε να γίνει αυτό.

Αναδρομικά: Με κομμένη την ανάσα οι συνταξιούχοι! Μέχρι και 3.380€

Σε ανακοίνωσή της πάντως η Ε.Σ.Α.μεΑ. επισημαίνει ότι η εξαίρεση των χαμηλοσυνταξιούχων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι δεν λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, από το κοινωνικό μέρισμα, αποτελεί κατάφωρη αδικία και διάκριση, ενάντια σε μια κοινωνική ομάδα που ανήκει στους φτωχότερους των φτωχών. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί με όλες της τις δυνάμεις τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από το νέο Ασφαλιστικό και αν δεν εισακουσθεί από την κυβέρνηση θα προβεί σε κινητοποιήσεις.

Άλλη μία αδικία αποτελεί η 7ετία φορολογικών δηλώσεων, καθώς πολλά άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και η τελευταία ενημέρωση είναι ότι πολλά άτομα με αναπηρία απορρίπτονται από την ιστοσελίδα του κοινωνικού μερίσματος λόγω προβλήματος με την ΗΔΙΚΑ. Ήδη οι αρμόδιοι εργάζονται ώστε να λυθεί σύντομα το πρόβλημα. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. τονίζει στους δικαιούχους με αναπηρία που έχουν απορριφθεί να επαναλάβουν την αίτησή τους αύριο 19 Δεκεμβρίου. Για ότι νεότερο η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα

Το κοινωνικό μέρισμα θα είναι ύψους 700 ευρώ ανά δικαιούχο.

Οι τέσσερις κατηγορίες νοικοκυριών που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ είναι οι εξής:

Οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται 19.140 νοικοκυριά
Οικογένειες με τουλάχιστον τον έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο (άνω των 12 μηνών) και τουλάχιστον ένα προστατευόμενο παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Αφορά και μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται για 163.778 νοικοκυριά.

Airbnb: Ο… νόμος της πολυκατοικίας! «Μπλόκα» και… εντάσεις ενόψει!

Οικογένειες με τους δυο γονείς μακροχρόνια άνεργους, τουλάχιστον ένα παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται και μονογονοεϊκές οικογένειες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 40.927 νοικοκυριά
Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ χωρίς ηλικιακό όριο.

δώρο Χριστουγέννων

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 700 ευρώ είναι οι εξής:

Τουλάχιστον ο ένας από του δύο γονείς να διαμένει μόνιμα την τελευταία 10ετία στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτό θα προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις.

Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και το άθροισμα των καταθέσεων και των μετοχών, ομολόγων κτλ. εντός της χώρας και στο εξωτερικό να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Χωρίς όριο ηλικίας για τα ΑμεΑ το κοινωνικό μέρισμα

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση (κοινωνικό μέρισμα) θα καταβληθεί χωρίς όριο ηλικίας για τα ΑμεΑ, σύμφωνα με το περιεχόμενο της ΚΥΑ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X