Κοινωνία

Κορονοϊός: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου – 50 εργαζόμενοι εκτός υπηρεσίας

Κορονοϊός: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου – 50 εργαζόμενοι εκτός υπηρεσίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, καθώς εδώ και μέρες υπάρχει μεγάλη διασπορά κορονoϊού, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 50 εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας, αφού πριν από λίγες μέρες 40 άτομα στο προσωπικό και τους ασθενείς του νοσοκομείου έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Οι τρεις εκ των 50 εργαζομένων που έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας νοσούν από Covid-19, ένας είναι διασωληνωμένος και δύο βρίσκονται σε μονάδα λοιμώξεων.

«Η κατάσταση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου είναι εκτός ελέγχου. Στους 220 υπαλλήλους που διαθέτει, οι 50 είναι εκτός υπηρεσίας. Οι περισσότεροι εξ αυτών νοσούν και οι υπόλοιποι έχουν τεθεί σε καραντίνα. Κανείς δεν ενημερώνει επίσημα. Ένας γιατρός του νοσοκομείου νοσηλεύεται διασωληνωμένος και δύο ακόμη (ένας γιατρός και ένας βοηθός θαλάμου) στη μονάδα αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης», τονίζει ο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Υπάρχει μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού που ξεκίνησε από τη χειρουργική κλινική. Βρέθηκαν 14 νοσηλευόμενοι ασθενείς θετικοί στη χειρουργική κλινική και σχεδόν όλο το προσωπικό της. Κάποιοι εμφάνισαν συμπτώματα και έτσι ξεκίνησε η ιχνηλάτηση. Δεν γίνονταν τεστ προληπτικά στο προσωπικό. Ξεκίνησαν τώρα που ξέφυγε ο ιός. Στους ασθενείς μόνο rapid test γίνονται κατά την εισαγωγή τους, τα οποία δεν είναι αξιόπιστα», συνεχίζει.

«Ο ιός σιγόβραζε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο. Μοριακός αναλυτής δεν υπάρχει στο νοσοκομείο. Λαμβάνουν δείγματα για μοριακά τεστ Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, τα οποία αποστέλλουν για ανάλυση στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και αργούν ημέρες να πάρουν τα αποτελέσματα. Η διεκπεραίωση των ασθενών που εισάγονται γίνεται με rapid test», προσθέτει ο κ. Γιαννάκος.

«Η διαχείριση των περιστατικών κορονοϊού είναι αρκετά επικίνδυνη. Στην παθολογική κλινική νοσηλεύουν γενικά παθολογικά περιστατικά ύποπτα και θετικά κρούσματα κορονοϊού. Στον ίδιο χώρο, με έναν διάδρομο, σε ξεχωριστούς θαλάμους. Όταν σε ένας ασθενής έκτακτο περιστατικό που προσέρχεται στα ΤΕΠ και βγει θετικό το rapid test, τον εισάγουν στη παθολογική κλινική και μόνο σε αυτούς λαμβάνουν δείγμα για μοριακή ανάλυση», τονίζει.

«Γι’ αυτό υπήρξε η μεγάλη διασπορά. Κάποιοι εκ των θετικών ασθενών της χειρουργικής κλινικής είχαν πάρει εξιτήριο και άθελά τους διέσπειραν τον ιό στους κατοίκους της περιοχής. Ασθενείς με κορονοϊό μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Οι θάλαμοι κορονοϊού στη παθολογική κλινική συνεχίζουν να λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

«Στο νοσοκομείο δεν γίνονται χειρουργεία παρά μόνο κάποια πολύ έκτακτα. Δεν υπάρχει γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας. Δύο συνάδελφοι υπηρετούν στην αποστείρωση σε περίοδο πανδημίας. Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού. Ειδικά τώρα είναι αδύνατη η ασφαλής λειτουργία του λόγω της απουσίας των 50 συναδέλφων που νοσούν ή είναι σε καραντίνα», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X