Θέμα

Κορονοϊός: «Λυγίζουν» τα νοσοκομεία- Στο «κόκκινο» ο δείκτης θετικότητας

Κορονοϊός: «Λυγίζουν» τα νοσοκομεία- Στο «κόκκινο» ο δείκτης θετικότητας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία της χώρας, «λυγίζοντας» τα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου με τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν ασθενείς με κορονοϊό να κατακλύζουν τους προαύλιους χώρους στις εφημερίες και τους υγειονομικούς να δίνουν σκληρή μάχη προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Η κατάσταση στο ΕΣΥ, ειδικά στο λεκανοπέδιο, μοιάζει “εφιαλτική” με τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό να είναι πολύ περισσότερες απ’ αυτές που μπορούν να αντέξουν τα νοσοκομεία και αρκετοί να περιμένουν σε λίστα αναμονής για κάποιο κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Δεδομένου μάλιστα του δείκτη θετικότητας και του αριθμού ρεκόρ των διασωληνωμένων ασθενών, δεν αναμένεται να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση.

Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως επιβεβαιώθηκαν 1.707 νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα σε ένα 24ωρο, ωστόσο διενεργήθηκαν λίγα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού (14.074), εκ των οποίων τα 6.915 μοριακά και τα 7.159 rapid, με τον δείκτη θετικότητας να “εκτινάσσεται” στο 12,1%. Σε μία ημέρα ακόμη 69 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ τριμήνου, ενώ καταγράφηκε και νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 681.

Είναι ενδεικτικό επίσης πως μόνο χθες, στα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν 240 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Όπως μεταδόθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, το “Θριάσιο” σταμάτησε να δέχεται περιστατικά, καθώς δεν έχει καθόλου διαθέσιμα κρεβάτια, είτε απλές κλίνες, είτε κλίνες ΜΕΘ. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, σύμφωνα με το ΟΡΕΝ, ζήτησαν να διακοπούν προσωρινά οι διακομιδές, διότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, επικρατεί το αδιαχώρητο και μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, έχουν ζητήσει να διοχετευτούν περιστατικά στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Εφημερία “πολέμου” στον Ευαγγελισμό – Πρόεδρος Εργαζόμενων: Ζούμε μέρες Ρικομέξ

Αίσθηση έχει προκαλέσει, εξάλλου, η φωτογραφία από την εφημερία “πολέμου” στον Ευαγγελισμό. Στη φωτογραφία που ανέβασε στο προφίλ της μια αναισθησιολόγος του νοσοκομείου απεικονίζονται τα ασθενοφόρα να έχουν σχηματίσει ουρά από τα πολλά περιστατικά που πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Το ένα μετά το άλλο καταφτάνουν τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, το οποίο εφημερεύει από τις οκτώ το πρωί της Κυριακής μέχρι τις οκτώ το πρωί της Δευτέρας.

Το σχόλιο της αναισθησιολόγου στη φωτογραφία είναι «Γενική εφημερία… Ώρα 20.30… Άλλες φορές με το σούρουπο η ροή περιστατικών φθίνει…😢».

Για «μέρες του σεισμού του’99 και της Ρικομέξ» έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο επί δεκαετίες πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στον Ευαγγελισμό, Ηλίας Σιώρας.

«Η διαφορά είναι ότι τότε με τον σεισμό κράτησε λίγες μέρες ο συναγερμός ενώ τώρα η πίεση είναι μια διαρκής κατάσταση», είπε ακόμη ο κ. Σιώρας, ο οποίος επισήμανε ότι «τόσο οι ασθενείς όσο και οι νοσηλευτές και οι γιατροί βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι ασθενείς έρχονται με τόσο μεγάλη ταχύτητα που οι υγειονομικοί δεν προλαβαίνουν τόσο πολλά περιστατικά μαζί. Πραγματικά υπάρχει ένα πανικός για το πώς θα γίνει η διαχείριση των περιστατικών».

Ο κ. Σιώρας τόνισε την άμεση ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Σημείωσε ότι η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών θα βοηθήσει ελάχιστα και προσωρινά στην αποσυμπίεση των δημοσίων νοσοκομείων. Αυτό που πρέπει να γίνει, υπογράμμισε, είναι οι 2.000 με 3.000 γιατροί που περιμένουν μόνιμο διορισμό, με μια γρήγορη ΠΝΠ να μπορέσουν να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, προκειμένου να αποσυμπιέσουν την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στον «Ευαγγελισμό» και στα άλλα στα δημόσια νοσοκομεία, με 30ωρες εφημερίες γιατρών και με εξουθενωτικές βάρδιες.

Εμείς λέμε, διευκρίνισε ο Η. Σιώρας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας με όρους δημοσίου. «Δεν μπορεί να πεθαίνει άνθρωπος σε κλινική δημόσιου νοσοκομείου ή να είναι διασωληνωμένος ασθενής στα ΤΕΠ και στα 500 μέτρα να υπάρχει ιδιωτική ΜΕΘ άδεια, με τον κλινικάρχη να ζητά αποζημίωση 1.700 ευρώ την ημέρα για να νοσηλεύει σε κρεβάτι ΜΕΘ. Αυτά τα πράγματα αγγίζουν τα όρια της απανθρωπιάς», επισήμανε.

Στο 12,1% «σκαρφάλωσε» ο δείκτης θετικότητας

Στα ύψη εκτινάχθηκε ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού, αγγίζοντας το 12,1% το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να παραμένει σταθερά στο στόχαστρο της πανδημίας. Μέσα σε μία μέρα, εντοπίστηκαν 1.707 κρούσματα μετά από μόλις 14.074 τεστ, εκ των οποίων τα 6.915 ήταν μοριακά και τα 7.159 rapid. Υπενθυμίζεται ότι όριο συναγερμού θεωρείται το 4% για τον δείκτη θετικότητας.

Κικίλιας: Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο – Τι είπε για την επιστράτευση

«Εκφράσεις ότι “θα γίνουμε Μπέργκαμο” απ’ αυτούς που χρησιμοποιούνται, θέλουν να προκαλέσουν ευρύτατη ανησυχία και πανικό», δήλωσε μεταξύ άλλων στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά, η πίεση εξακολουθεί να είναι υψηλή και χθες είχαμε μόνο στην Αττική 240 εισαγωγές, οπότε αυτή την κατάσταση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά, δεν μου αρέσει αυτή η ρετσέτα και αυτή η έκφραση για μία πολύ μεγάλη δυσκολία που δέχθηκε η γειτονική χώρα, έχουμε ένα σχέδιο από την πρώτη μέρα, οργανωμένο και για τα πολύ δύσκολα», είπε ακόμη ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Εδώ και 1,5 μήνα μιλώ ο ίδιος για μία πολύ δύσκολη κατάσταση στο ΕΣΥ και ειδικά στην Αττική και αυτό μας οδήγησε στον σχεδιασμό μας και να υλοποιούμε: Τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ να είναι όλα στη μάχη μαζί με αυτά όλα τα θεραπευτήρια του ιδιωτικού τομέα, μαζί με αυτά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία και μαζί με αυτά οι ιδιώτες γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Εκφράσεις ότι “θα γίνουμε Μπέργκαμο” απ’ αυτούς που χρησιμοποιούνται, θέλουν να προκαλέσουν ευρύτατη ανησυχία και πανικό».

κορονοϊός covid

Στην ερώτηση αν χρειαστεί να πάει η Κυβέρνηση και άλλων ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε: «Θέλω να σας πω ότι υπάρχει ένα κέρδος απ’ αυτή την κρίση που μιλάμε πλέον για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα» για να σπεύσει στη συνέχεια να πει: «Ό,τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες στην Αττική, το πήραμε».

Ο κ. Κικίλιας απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης για την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων που υποστηρίζει πως έπρεπε να γίνει νωρίτερα, αλλά και για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ που δεν έγιναν αντί να προχωρήσει στην επιστράτευση. «Τους τελευταίους 12-13 μήνες έχω ακούσει καμιά 25αριά φορές ότι η χώρα έγινε, θα γίνει Μπέργκαμο. Δυστυχώς γι’ αυτούς δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο και είμαστε εδώ και παλεύουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας διευκρινίζοντας ότι από τον περασμένο Μάρτιο έχουν γίνει 1.400 προσλήψεις μονίμων γιατρών και 10.000 επικουρικών. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι «το 2020 ήταν να φύγουν 400 γιατροί του ΕΣΥ, φέραμε διάταξη στη Βουλή που έδωσε παράταση, αν ήθελαν να μείνουν λόγω covid άλλους έξι μήνες, έμειναν οι 300. Προσλάβαμε άλλους 1.400 και έφυγαν μόνο 100. Η αριθμητική και τα στοιχεία είναι τέτοια που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς», είπε ακόμη ο κ. Κικίλιας. «Δεν είναι ώρα για πολιτικές κοκορομαχίες που προσβάλλουν τον αγώνα των γιατρών», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε και στην ερώτηση για την απροθυμία των ιδιωτών γιατρών στο προσκλητήριο του που τελικά έφερε την επιστράτευση.

«Από τις αρχές Μαρτίου έχω βγει και έχω κάνει έκκληση να στηρίξουν και οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας, το έκανα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη στις 10/3 και το κάνω δημοσίως πολλές φορές. Κάναμε υπομονή, αποδέχθηκαν 61 συνάδελφοι και τους ευχαριστώ πάρα πολύ, έχω ξεκινήσει να τους τηλεφωνώ και να τους ευχαριστώ προσωπικά και στους υπόλοιπους εξηγήσαμε τόσο εγώ όσο και ο Πρωθυπουργός ότι δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ότι χρειάζεται για το δημόσιο συμφέρον», είπε και πρόσθεσε:

«Η δημόσια υγεία είναι πάνω από μικροπολιτικό και μικροσυνδικαλιστικό συμφέρον. Μιλάμε για ένα μήνα, μιλάμε για επίταξη και αποζημίωση».

Εκτίμησε ότι και «αυτή η εβδομάδα είναι δύσκολη», ίσως από την επόμενη εβδομάδα υπάρξει αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, που θα κρίνει και τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης σε συνεννόηση, πάντα, με τους λοιμωξιολόγους.

Υπεραμύνθηκε του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς. υπογραμμίζοντας ότι ακολουθούμε τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ως προς την ασφάλεια των χορηγούμενων εμβολίων.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι στο τέλος Μάϊου, θα έχει δημιουργηθεί τείχος ανοσίας για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.

 Προχωρά η επίταξη των ιδιωτών γιατρών

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία της επίταξης των ιδιωτών γιατρών για να συνδράμουν στη μάχη κατά του κορονοϊού. Τα φύλλα επίταξης προσωπικών υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας και διεκπεραιώνονται από την Αστυνομία, ενώ ήδη από χθες παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ, διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και ξεκίνησε η παράδοσή τους.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 206 ιδιώτες ιατρούς (παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς) στην Αττική και ειδικότερα 78 στον τομέα Αθηνών, 36 στον Πειραιά, 30 στη νοτιοανατολική Αττική, 36 στη βορειοανατολική Αττική και 26 στη Δυτική Αττική.

Υπενθυμίζεται πως οι γιατροί καλούνται να λάβουν το φύλλο επίταξης από αστυνομικούς του αστυνομικού τμήματος της περιοχής που έχουν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία. Επί του φύλλου επίταξης που τους επιδίδεται, αναγράφεται το όνομα, η ημέρα και η ώρα του νοσηλευτικού ιδρύματος στο οποίο θα πρέπει να μεταβούν υποχρεωτικά, εκτός ειδικού κωλύματος (υγείας), το οποίο είναι απαραίτητο να πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Θεμιστοκλέους: Στο τέλος Μαΐου ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X