Κοινωνία

Κορονοϊός – Νίκος Θωμαΐδης: «Αύξηση 41% στο ιικό φορτίο, αναμένεται κορύφωση αυτή την εβδομάδα»

Κορονοϊός – Νίκος Θωμαΐδης: «Αύξηση 41% στο ιικό φορτίο, αναμένεται κορύφωση αυτή την εβδομάδα»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Σαρώνει» η Όμικρον 2 και στην Ελλάδα, προκαλώντας επιστροφή σε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, πίεση στα νοσοκομεία με μεγάλη αύξηση εισαγωγών και αύξηση των θανάτων από κορονοϊό, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, όπως περιέγραψε με βάση τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

«Οι μετρήσεις δείχνουν συνεχή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα εδώ και τρεις εβδομάδες, πιστεύουμε αυτή την εβδομάδα θα είναι η κορύφωση. Την προηγούμενη εβδομάδα η αύξηση ήταν 41%. Τις δύο-τρεις ημέρες που μετράμε (σ.τ.σ. για την τρέχουσα εβδομάδα) δείχνει μικρή αύξηση της τάξης του 10%», είπε ο κ. Θωμαΐδης. «Ανάλογα με τα τεστ που θα γίνονται, μπορεί να περάσουμε τις 30.000 κρούσματα», προσέθεσε σε άλλο σημείο.

Τόνισε εξάλλου ότι «οι αυξήσεις που παρατηρούμε στα λύματα, έρχονται πάνω σε ένα ήδη αυξημένο ιικό φορτίο. Η διάδοση της Όμικρον ήταν και παραμένει σημαντική. Τώρα, με την Όμικρον 2 να επικρατεί (περίπου στο 77% του πληθυσμού, το υπόλοιπο είναι Όμικρον 1 και η Δέλτα έχει εξαφανιστεί ευτυχώς), θα έχουμε υψηλό ιικό φορτίο όλο το επόμενο διάστημα. Περιμένουμε ότι η υψηλότερη διάδοση θα είναι αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια θα υπάρχει αργή αποκλιμάκωση, μέχρι το τέλος Μαΐου».

«Όντως υπάρχει μικρή αύξηση στον αριθμό των θανάτων», συνέχισε ο κ. Θωμαΐδης. «Είχαμε φτάσει τους 44 κατά ημερήσιο μέσο όρο 7ημέρου και τώρα είναι 51, γιατί έχουμε μεγάλη αύξηση εισαγωγών τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους άνω των 70 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι, υπάρχει ένα ποσοστό γύρω στο 30% που ήταν εμβολιασμένοι».

Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι σύντομα θα σταματήσει η συζήτηση περί κρουσμάτων και θα επικεντρωθούν όλοι στο ιικό φορτίο στα λύματα, «το βλέπω σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι η πραγματική εικόνα. Η κλινική επιτήρηση θα γίνεται για να μπορούν κάποιοι να περιορίζονται, αλλά δεν θα είναι το βασικό με το οποίο θα λαμβάνονται αποφάσεις».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X