Κοινωνία

Κορονοϊός: Πωλούνται στο διαδίκτυο «μαϊμού» ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού μόλις με…200 ευρώ

Κορονοϊός: Πωλούνται στο διαδίκτυο «μαϊμού» ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού μόλις με…200 ευρώ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνομιλίες από τα μέλη του κυκλώματος, που φέρνει στο «φως» η ΕΡΤ, παρουσιάζουν πώς οι «πωλητές» των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού προσεγγίζουν τους υποψήφιους αγοραστές και τους διαβεβαιώνουν για την εγκυρότητα τους. Οι υπηρεσίες τους είναι διαθέσιμες με μόλις 200 ευρώ…

«Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ», ισχυρίζονται οι διακινητές αυτών των εγγράφων. Η πληρωμή γίνεται μέσω κρυπτονομισμάτων ή άλλων τρόπων ηλεκτρονικής πληρωμής που δυσχεραίνουν τον εντοπισμό των δραστών και στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος, λαμβάνει ηλεκτρονικά, σε μορφή pdf αρχείου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Να σημειωθεί ότι στην Γαλλία έχουν εντοπιστεί 110.000 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, στην έκδοση των οποίων εμπλέκονται γιατροί ή νοσηλευτές σύμφωνα με ομολογία του Ζεράλ Νταρμανέν, υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας.

Αυστηρά πρόστιμα και ποινές για τους εμπλεκόμενους

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη έσπευσε να υπενθυμίσει σε όλους όσοι σκέπτονται να καταφύγουν σε τέτοια παρόμοια κυκλώματα για να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, δίχως να έχουν εμβολιαστεί, ότι οι έλεγχοι είναι αυστηροί και εφόσον πιαστούν θα τιμωρούνται με 5.000 € πρόστιμο συν τις όποιες άλλες ποινικές ευθύνες.
«Υποθέτω ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα διερευνήσουν το περιστατικό προκειμένου όσοι έχουν εμπλακεί σε μία τέτοια έκδοση (πλαστών πιστοποιητικών) να λάβουν το πρόστιμο των 5.000 €», τόνισε η Ζωή Ράπτη, επισημαίνοντας ότι τέτοια περιστατικά πρέπει να διώκονται.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X