Κοινωνία

Κορονοϊός: Πως «εξαφανίστηκαν» 138 κλίνες ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: Πως «εξαφανίστηκαν» 138 κλίνες ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την 1η Οκτωβρίου, η ΠΟΕΔΗΝ ενημέρωσε ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 71 ΜΕΘ.

Πόσες λειτουργούσαν την άνοιξη, στην καρδιά του τρίτου κύματος; Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Μιχάλη Γιαννάκο, 193. Ενώ, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τα σχετικά στοιχεία, τον περασμένο Νοέμβριο ήταν 209!

«Στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, γιατί, λόγω των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων, λειτουργούν λιγότερες από τις μισές» δήλωνε πριν από μερικές ημέρες ο κ. Γιαννάκος. Και, ταυτόχρονα, σήμαινε συναγερμό, κάνοντας λόγο για πληρότητα 90% στις ΜΕΘ κορονοϊού σε όλη τη βόρεια Ελλάδα!

Ασφαλώς και οι αναστολές εργασίας είναι ένας σημαντικός λόγος για ό,τι συμβαίνει, όμως όχι και ο μοναδικός. Ρόλο έπαιξε και η ολιγωρία της κυβέρνησης. Στις αρχές Μαρτίου, με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται ραγδαία κάθε μέρα στην επικράτεια, και ειδικά τα νοσοκομεία της Αττικής να πιέζονται όσο ποτέ άλλοτε, η κυβέρνηση εκπονούσε έκτακτο συνολικό σχέδιο αύξησης των κλινών ΜΕΘ.

Με εκείνο το plan B προστέθηκαν 70 μονάδες για Covid στην Αττική.

Όσο για τη Θεσσαλονίκη, ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 οι ΜΕΘ είχαν αυξηθεί, όπως είχε δηλώσει ο Β. Κικίλιας: «Καταφέραμε να ισορροπήσουμε στη μάχη της Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας 300% τις ΜΕΘ μας και 150% τις απλές κλίνες Covid».

Τα κρούσματα, όμως, δεν εμφάνισαν πτώση στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως ενδεχομένως λογάριαζαν η κυβέρνηση και οι επιτροπές της, με τη Δέλτα να επιβαρύνει γρήγορα τα νοσοκομεία των περισσότερων περιοχών της χώρας.

Φυσικά, ακόμα και όταν ο συνολικός αριθμός των ΜΕΘ ξεπέρασε τις 1.400, δεν ήταν όλα ρόδινα, αφού ως «κανονικές» μονάδες Εντατικής λογίζονταν και εκατοντάδες «αυτοσχέδιες» ΜΕΘ, περίπου 350, που στήθηκαν άρον άρον λόγω των έκτακτων συνθηκών. Κάτι που σημαίνει ότι ήταν υποστελεχωμένες και λειτουργούσαν δίχως πλήρη εξοπλισμό.

Επίσης, τα γνωστά και διαχρονικά προβλήματα υποστελέχωσης του ΕΣΥ ήρθαν να επιδεινώσουν οι αναστολές εργασίες από τον Σεπτέμβριο, και ενώ ήδη είχε υλοποιηθεί η απόφαση του Μαΐου για μείωση των ΜΕΘ Covid με ραγδαίους ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι απέχουμε ακόμα από το τέλος, αν και ήδη έχουν εμβολιαστεί 6 στους 10 πολίτες.

Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση το αποδεικνύει το lockdown στη Θεσσαλονίκη την 1η Οκτωβρίου, ένα μέτρο που αποφασίζεται όταν οι αντοχές του Συστήματος Υγείας είναι οριακές. Με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι και ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος, στη θέση της Θεσσαλονίκης μπορεί να βρεθούν σύντομα και άλλες πόλεις, αφού ήδη στο «κόκκινο» βρίσκονται η Λάρισα, η Καβάλα, η Καστοριά κ.ά.

Η κατά τόπους πίεση στο Σύστημα Υγείας θα εξακολουθεί να ασκείται και οι ΜΕΘ που «εξαφανίστηκαν» σε μια νύχτα, λόγω της κανονικότητας που δεν ήρθε, θα λείπουν.

Όπως, λοιπόν, λόγω έλλειψης προσωπικού, 9 κλίνες ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» και 2 στο «Άγιος Δημήτριος» εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές σε ένα τάιμινγκ ζωής ή θανάτου, και όπως, δυσανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες, αφαιρέθηκαν ΜΕΘ που ήταν προορισμένες για τον Covid, έτσι μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε, ειδικά όσο τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε τόσες περιοχές.

Τον Μάρτιο υπήρχαν καταγγελίες από τους εργαζομένους στα νοσοκομεία ότι σταθερά πάνω από 100 άτομα ήταν διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ στην Αττική, με ασθενείς να καταλήγουν πριν προλάβουν να μπουν σε μονάδα.

Άνθρωποι χάθηκαν περιμένοντας περίθαλψη σε μια μονάδα που θα μπορούσε να τους είχε σώσει τη ζωή, όπως συνέβη με 75χρονη που πέθανε ενώ περίμενε για τέταρτη ημέρα εκτός ΜΕΘ.

Πώς είναι δυνατόν να αφήνονται άνθρωποι να φτάσουν στο κατώφλι του θανάτου, χωρίς να τους παρέχεται το απαιτούμενο είδος νοσηλείας;

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X