Θέμα

Lockdown στην Αττική για ακόμα μια βδομάδα ζητούν οι λοιμωξιολόγοι!

Lockdown στην Αττική για ακόμα μια βδομάδα ζητούν οι λοιμωξιολόγοι!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παράταση του lockdown στην Αττική μέχρι και τις 7 Μαρτίου εισηγούνται σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζουν και σήμερα, 26.02.2021, όπως κάθε Παρασκευή.

Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει δεκτή η εισήγηση των ειδικών θα διανύσουμε την τρίτη εβδομάδα συνεχούς lockdown στην Αττική. Επίσης σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Αττικής αποχαιρετούν την Τσικνοπέμπτη και ελπίζουν για Καθαρά Δευτέρα.

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, ο Σωτήρης Τσιόδρας… πάγωνε τη χώρα (video)

Και αυτό όμως είναι σχετικό αφού την επόμενη Παρασκευή οι λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα δεδομένα και τότε και μόνο θα αποφασιστεί αν θα ζήσουμε και τέταρτη εβδομάδα σε lockdown στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΜΕΘ της Αττικής έχουν φτάσει στα όριά τους και οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Χθες, 25/02/2021 ανακοινώθηκαν 1784 κρούσματα κορονοϊού. Οι νεκροί ήταν σε μια ημέρα 39 και οι διασωληνωμένοι 367.

«Το lockdown απέτυχε»! Δερμιτζάκης και Παρασκευής «μαστιγώνουν» την κυβέρνηση

Κι ενώ, λοιπόν, όλα δείχνουν πως το lockdown θα παραταθεί, όλη η κοινωνία αναρωτιέται αν έχει… νόημα όλο αυτό, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται παρά τους περιορισμούς!

Τι γίνεται λάθος λοιπόν;

Δύο εβδομάδες μετά την επιβολή του τελευταίου lockdown, η κατάσταση στην Αττική απέχει ακόμα από το να χαρακτηρίζεται «σταθερή», ενώ και τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία τις τελευταίες τρεις ημέρες με τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού να πολλαπλασιάζονται σε Αθήνα και Κρήτη.

Σήμερα μάλιστα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο σε ένα ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή «δεινοπαθεί» όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται τι πηγαίνει λάθος ή δεν λειτουργεί καλά σε αυτό το lockdown.

«Το lockdown είναι κάτω από τις προσδοκίες»

«Νομίζω ότι αυτό το lockdown είναι κάτω από τις προσδοκίες όσων το αποφάσισαν» λέει στο newsit ο καθηγητής Γενετικής στην Γενεύη, Μανώλης Δερμιτζάκης και συμπληρώνει: «Αυτή η συνταγή δεν δείχνει να πετυχαίνει. Όλα φυσικά έχουν να κάνουν με το πως λειτουργεί το κοινό. Υπάρχουν απ’ ο, τι φαίνεται παραθυράκια που ο κόσμος τα εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Στην ουσία, δεν υπάρχει απομόνωση, ο κόσμος βρίσκει τον τρόπο να βρίσκεται σε άλλους χώρους. Υπάρχουν συναναστροφές».

Κατά τον ίδιο, άλλο ένα ζητούμενο είναι αν η τηλεργασία είναι στο μάξιμουμ και αν αυτό τηρείται. Το πιο βασικό ερώτημα που πρέπει όμως να απαντηθεί για τον κ. Δερμιτζάκη είναι αν τελικά αυτό το lockdown ταιριάζει στην νοοτροπία, την ψυχοσύνθεση και την καθημερινότητα των Ελλήνων. H άποψη του ίδιου είναι πως δεν ταιριάζει.

«Δε θα μας σώσουν οι διπλές μάσκες»

Όπως εξηγεί: «Αν δεν υπάρχει κάποιου είδους αποσυμπίεση για τον κόσμο δεν θα μπορεί να πετυχαίνει και το lockdown. Κάθε κουλτούρα, κάθε χώρας, χρειάζεται και διαφορετική διαχείριση. Είναι λοιπόν η διαχείριση της πανδημίας που πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα. Ούτε οι μεταλλάξεις είναι υπεύθυνες για αυτό που συμβαίνει τώρα, ούτε οι διπλές μάσκες θα μας σώσουν. H πανδημία είναι θέμα κοινωνικό και ανάλογη πρέπει να είναι η αντιμετώπισή της».

Lockdown στην Αττική για ακόμα μια βδομάδα ζητούν οι λοιμωξιολόγοι!

Όπως συνεχίζει να εξηγεί, αυτό που χρειάζεται πια είναι μια πολυπαραγοντική αντιμετώπιση. «Τα lockdown δεν μπορούν να έχoυν μόνο υγειονομικά χαρακτηριστικά. O απλοικός τρόπος και οι διαταγές δεν αρκούν» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως τα μέτρα πρέπει να προσαρμοστούν στις υποδομές, τη ψυχολογία και την οικονομία του ελληνικού κράτους και άρα η επιτροπή να μην απαρτίζεται μόνο από λοιμωξιολόγους αλλά και από επιστήμονες και ειδικούς και από άλλους χώρους.

μάσκα εμβόλια lockdown

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

«Αργεί ακόμα η κανονικότητα»

Ο ίδιος μάλιστα έδωσε και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, λέγοντας πως αν τα καφέ μπορούσαν να είναι ανοιχτά με σωστή διαχείριση του κόσμου στους εξωτερικούς χώρους θα αποφεύγαμε το συνωστισμό στα σπίτια, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Στην Ελβετία όπου διαμένει ο κ. Δερμιτζάκης, o κόσμος όπως λέει, δεν έχει την ανάγκη να πιεί έναν καφέ μετά τη δουλειά του, στην Ελλάδα όμως αυτή η ανάγκη είναι ισχυρή.

Βατόπουλος: «Βόμβα» για νέα μέτρα εκτός από την παράταση του lockdown!

Αν πάντως δεν αλλάξει μορφή το lockdown και με τον κόσμο πια να έχει κουραστεί καταφανώς, ο κος Δερμιτζάκης θεωρεί πως στην ουσία ο ορίζοντας μας για επιστροφή στην κανονικότητα είναι ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και αυτό ακόμα αργεί.

«Δεν έγιναν πολλά τεστ»

Από τη μεριά του ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, θεωρεί πως είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για αποτυχία αυτού του lockdown. «Ούτε στο προηγούμενο lockdown είχαν πέσει τα κρούσματα μέσα σε 15 ημέρες», λέει χαρακτηριστικά.

Lockdown: Ιδού οι λόγοι που θα «ξεκλειδώσουν» τη μετακίνηση εκτός νομού

Ένας επιπρόσθετος λόγος που ο ίδιος δεν θέλει να μιλήσει για αποτυχία η επιτυχία αυτού του τελευταίου lockdown είναι πως καθώς την περασμένη εβδομάδα δεν έγιναν πολλά τεστ και η συνολική παρατήρηση της πανδημίας έμεινε πίσω λόγω της κακοκαιρίας «Μήδειας», προκλήθηκε μια δυσκολία στο να καταλάβουν οι ειδικοί που ακριβώς βρισκόμαστε τώρα και να αξιολογηθεί η κατάσταση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

«Ένα αυστηρότατο lockdown θα βοηθούσε»

Από την άλλη, όπως παραδέχεται ο κος Παρασκευής: «Το ότι αυτό το lockdown δεν έχει σχέση με το περυσινό είναι δεδομένο, κινούμαστε παραπάνω, όλοι πάνε στις δουλειές τους. Την ίδια στιγμή, δεν είναι εύκολο να επιτηρηθούν οι εργασιακοί χώροι. Η αλήθεια είναι ότι ένα αυστηρότατο lockdown 3 εβδομάδων θα μας βοηθούσε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα πολύ νωρίτερα. Μπορεί όμως να γίνει αυτό;» αναρωτιέται ο ίδιος και σημειώνει πως η χαλάρωση των μέτρων, για την οποίοι κάνουν όλοι λόγο, είναι συνεπακόλουθο της κόπωσης.

Τεστ σε χώρους δουλειάς και σχολεία, αραίωση των μαθητών

Και τι μπορεί να αλλάξει λοιπόν τώρα; Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, κάποια επιπλέον μέτρα θα λειτουργούσαν θετικά. «Ένα από αυτά είναι το συστηματικό testing στους χώρους εργασίας και η τήρηση της σωστής χρήσης της μάσκας σε αυτούς τους χώρους. Ο έλεγχος της μετακίνησης στα νησιά είναι και κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να δούμε. Το εντατικό testing θα βοηθούσε και στο άνοιγμα των σχολείων, test δηλαδή σε μαθητές, καθηγητές με παράλληλη χρήση χειρουργικής μάσκας, αραίωση των μαθητών στις τάξεις κτλ.». Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα που η επιτροπή των ειδικών συζητά σε αυτή τη φάση.

Lockdown: Τι θα γίνει Τσικνοπέμπτη- Καθαρά Δευτέρα

Τέλος, o κ. Παρασκευής προβλέπει πως η χρήση της διπλής μάσκας είναι κάτι που μπορεί και να ανακοινωθεί σύντομα. O ίδιος θεωρεί ότι θα μπορούσε να είναι θετική η χρήση της σε χώρους με συνωστισμό όπως τα λεωφορεία και λοιπά ΜΜΜ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X