Κοινωνία

Οι δικηγόροι «αδειάζουν» την κυβέρνηση για τις αλλαγές του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Οι δικηγόροι «αδειάζουν» την κυβέρνηση για τις αλλαγές του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τη σφοδρή αντίδραση των δικηγόρων προκάλεσε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εν μέσω θέρους, που εισάγει την πιλοτική δίκη και στον Άρειο Πάγο μετά το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με σκληρή της ανακοίνωση, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων εκφράζει την έντονη διαφωνία της για αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σε ότι αφορά στην εισαγωγή του θεσμού της πιλοτικής δίκης, δηλαδή της μιας δίκης σε ανώτερο δικαστικό επίπεδο για ομοειδείς υποθέσεις με κοινό νομικό αντικείμενο, μετά το Συμβούλιο Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο.

Το συνδικαλιστικό όργανο των δικηγόρων μιλά για «εμμονή της Κυβέρνησης να εισάγει το θεσμό της πιλοτικής δίκης στις πολιτικές υποθέσεις» καθώς «η πρόβλεψη της πιλοτικής δίκης, πέραν των ζητημάτων συνταγματικότητας που εγείρονται ως προς τον διάχυτο δικαστικό έλεγχο, στερεί από τους πολίτες την κρίση και προστασία στους προβλεπόμενους βαθμούς δικαιοδοσίας και στο ρυθμιστικό της πλαίσιο είναι βέβαιο ότι θα υπαχθούν, κυρίως, υποθέσεις τραπεζικών συμβάσεων και δανείων, εργατικών διαφορών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

Οι δικηγόροι στηλιτεύουν το γεγονός ότι το επίμαχο κρίσιμο νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση, εν μέσω θέρους, και επιμένουν ότι «προκρίνει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τραπεζών και των οικονομικά ισχυρών σε βάρος της προστασίας της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και δη των πλέον ευάλωτων».

«Είναι αδιανόητο – επισημαίνουν οι δικηγόροι- σε μία περίοδο, όπου υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις των Ελλήνων πολιτών, η Κυβέρνηση να ενδιαφέρεται για την επίσπευση μόνο των δικών που αφορούν σε υποθέσεις Τραπεζών, Funds, οικονομικά ισχυρών συσσωματώσεων και του ιδίου του Δημοσίου».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων:

«Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Κ.Πολ.Δ, παρά τις όποιες βελτιωτικές ρυθμίσεις του, δεν επιλύει τα προβλήματα, που αναδείχθηκαν από την εφαρμογή του ν. 4335/2015, διαιωνίζει το καθεστώς πολυνομίας και κακονομίας και προκρίνει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τραπεζών και των οικονομικά ισχυρών σε βάρος της προστασίας της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και δη των πλέον ευάλωτων. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην εμμονή της Κυβέρνησης να εισάγει το θεσμό της πιλοτικής δίκης στις πολιτικές υποθέσεις.

Η πρόβλεψη της πιλοτικής δίκης, πέραν των ζητημάτων συνταγματικότητας που εγείρονται ως προς τον διάχυτο δικαστικό έλεγχο, στερεί από τους πολίτες την κρίση και προστασία στους προβλεπόμενους βαθμούς δικαιοδοσίας και στο ρυθμιστικό της πλαίσιο είναι βέβαιο ότι θα υπαχθούν, κυρίως, υποθέσεις τραπεζικών συμβάσεων και δανείων, εργατικών διαφορών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αλλά και στην τακτική της Κυβέρνησης να θέσει σε διαβούλευση, εν μέσω θέρους, ένα τόσο κρίσιμο σχέδιο νόμου. Η Συντονιστική Επιτροπή δηλώνει ότι θα παρέμβει κατά τη διαδικασία της νομοθέτησης για την υιοθέτηση των προτάσεών της και την αποτροπή δυσμενών εξελίξεων για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμείνει στις θέσεις της θα προχωρήσει σε στοχευμένου χαρακτήρα κινητοποιήσεις.

Είναι αδιανόητο σε μία περίοδο, όπου υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις των Ελλήνων πολιτών, η Κυβέρνηση να ενδιαφέρεται για την επίσπευση μόνο των δικών που αφορούν σε υποθέσεις Τραπεζών, Funds, οικονομικά ισχυρών συσσωματώσεων και του ιδίου του Δημοσίου».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X