Κοινωνία

Οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα – Έκτακτη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας

Οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα – Έκτακτη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιού.

Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση του Γιάννη Αρτοποιού η φωτιά που ξέσπασε χθες στη Φυλή καίει νότια της Πάρνηθας στο μέτωπο της Ντάρτιζας αλλά και δυτικά των περιοχών της Αγίας Παρασκευή και της Αμυγδαλέζας. Συνολικά επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα και 65 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη, 2 από Σουηδία και 2 από Γερμανία και 2 ελικόπτερα το ένα για εναέριο συντονισμό.

Επιπλέον συνδράμουν ισχυρές εθελοντικές ομάδες, πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις του ΕΣ και της ΕΛ.ΑΣ, υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο 19 μεταναστών χθες και προχθές στο δάσος της Δαδιάς, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε ότι οι σοροί εντοπίστηκαν στα περάσματα που χρησιμοποιούν οι διακινητές μεταναστών.

Πρόσθεσε ότι από τη Δαδιά έως την Αλεξανδρούπολη ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα 15 εστίες πυρκαγιάς και μάλιστα στις έρευνες για τα αίτια συμμετέχει και η ΕΥΠ.

Συνοπτικά οι εξελίξεις:

—Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για να μη περάσει στον εθνικό Δρυμό, η φωτιά που ξέσπασε χθες το πρωί στη Φυλή και καίει στους πρόποδες της Πάρνηθας. Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν τη νύχτα και κινήθηκαν ανατολικά, προς τη πλευρά που βρίσκεται το Καζίνο. Γύρω στις 09:00 έσβησαν τις πρώτες φλόγες που άγγιξαν τις αυλές σπιτιών στο Μενίδι. Αναζωπυρώσεις και στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής στις Αχαρνές, όπου εκκενώθηκαν, προληπτικά, 3 γηροκομεία με 150 άτομα και ένα μοναστήρι.

—Στις 05:30 το πρωί, η φωτιά φούντωσε μέσα σε λίγα λεπτά στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, που έχει εκκενωθεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος η πυρκαγιά να κατέβει προς τον οικισμό, λόγω της έντασης των ανέμων.
Οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα που απογειώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Στην περιοχή της Φυλής ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων:

*Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,
*Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,
*Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,
*Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.
–Συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας: Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου,
*Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,
*Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,
*Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,
*Από την πλατεία Φυλής,
*Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),
*Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

Προαστιακός: Αποκαταστάθηκε η γραμμή Πειραιάς-Κιάτο και Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαγιά

—Καλύτερη είναι η εικόνα στη Δεκέλεια ωστόσο ριπές εμφανίζονται ανά διαστήματα. Η φωτιά καίει την κορυφογραμμή, η οποία εκτείνεται για πολλά χιλιόμετρα.

—Διάσπαρτες είναι εστίες φωτιάς στον Ασπρόπυργο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν περιορίσει το πύρινο μέτωπο στην κορυφή του βουνού, μακριά από τη
βιομηχανική ζώνη. Aπό τη φωτιά κάηκαν αποθήκες εταιριών και εργοστασιακές εγκαταστάσεις.

—Στην Ροδόπη σε εξέλιξη και τα δύο μέτωπα, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου όπου έχουν καεί σπίτια.
Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους σε Χαμηλό και Βέλκιο .

—Στην Αλεξανδρούπολη, η πυρκαγιά μαίνεται δυτικά της πόλης και στο δάσος της Δαδιάς και κατευθύνεται προς τη Ροδόπη. Εχουμε αναζωπύρωση στο χωριό Αύρα. Χθες εντοπίστηκαν νότια του Άβαντα απανθρακωμένοι 18 μετανάστες, μεταξύ των οποίων δυο παιδιά. Άνοιξε η Εγνατία οδός στο ρεύμα προς Κομοτηνή.

—Στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αρμόδιων φορέων. Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε ότι στις καμένες περιοχές ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν κλιμάκια καταγραφής ζημιών.
—Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης, από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

—Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 23.00 χθες στη Σαμοθράκη, σε δασική έκταση στην περιοχή των Θέρμων. Μήνυμα 112 για εκκένωση στην περιοχή Κορφούδι. Στο νησί παραμένουν χωρίς ρεύμα για δεύτερη ημέρα ενώ υπάρχουν προβλήματα και στην υδροδότηση.

—Στη Βοιωτία σε εξέλιξη είναι τα μέτωπα στο Μοσχοπόδι – έξω από τη Θήβα- την Υλίκη, τον Πρόδρομο και το Κυριάκι. Εκκενώθηκαν 10 οικισμοί.

—Πυρκαγιά ξέσπασε αργά χθες το βράδυ σε αγροτοδασική έκταση στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας.

—Χθες έγιναν 3 συλλήψεις για εμπρησμούς, στον Πολύγυρο, στην Κεφαλλονιά και στα Ανω Πεδινά στο Ζαγόρι.

—Ο πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στο Συντονιστικό Κέντρο και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των πυρκαγιών, και όπως τόνισε προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X