Θέμα

Ώρα μηδέν: Ανοχύρωτο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας- Σε αναστολή 10.000 υγειονομικοί

Ώρα μηδέν: Ανοχύρωτο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας- Σε αναστολή 10.000 υγειονομικοί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΕΣΥ: Από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε αναστολή οι υγειονομικοί που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, είναι η τελευταία ημέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 και αυτό αφορά στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας σε δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές μονάδες .

Μάλιστα σύμφωνα με όσα έχουν επισημάνει κυβερνητικά στελέχη, ακόμα κι αν οι επαγγελματίες υγείας εμβολιαστούν εκ των υστέρων, δεν σημαίνει πως θα επιστρέψουν αυτομάτως και στις θέσεις τους.

Τα ποσοστά

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΠΟΕΔΗΝ για το ΕΣΥ , οι υγειονομικοί που υπολογίζεται πως θα τεθούν σε αναστολή εργασίας ανέρχονται περίπου σε 8.000 – 10.000. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση των ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι σε αναστολή πρόκειται να τεθούν γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας, που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως το ποσοστό των γιατρών που έχουν εμβολιαστεί ξεπερνά το 90%, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τους νοσηλευτές, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, κατηγορίες στις οποίες καταγράφονται χαμηλότερα νούμερα.

Κοντοζαμάνης: Θα καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ 

Ξεκάθαρο μήνυμα για άμεση και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί έστω και με την πρώτη δόση, από την 1η Σεπτεμβρίου, έστειλε και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε:

«Η απόφαση είναι γνωστή από τον περασμένο μήνα και όλο και περισσότεροι υγειονομικοί εμβολιάζονται. Όλο το προσωπικό δίνει μάχη με πρωτοφανή ζήλο και αίσθημα ευθύνης. Ορισμένοι, λίγοι ευτυχώς, επιμένουν ότι το εμβόλιο είναι βλαβερό ή ότι η υποχρεωτικότητα παραβιάζει τα δικαιώματά τους. Θα ήθελα να επαναλάβω τα εξής:

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε εκείνους που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των ασθενών. Το εμβόλιο προστατεύει τους ίδιους, αλλά και μία πράξη αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που θέλουν ένα καλύτερο επίπεδο υγείας. Η κυβέρνηση έχει καθήκον να προστατεύει όλα τα μέλη της και ειδικότερα τα αδύναμα.

Ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα από την 1η Σεπτεμβρίου, για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση. Θα υπάρξει επιστροφή μισθού για όσους έχουν λάβει προκαταβολικά τον μισθό τους και όσοι επιστρέψουν είναι πιθανό να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουν διαμορφωθεί τότε».

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται. Κάνουμε ύστατη έκκληση να εμβολιαστούν. Η πλατφόρμα για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τα κενά, θα ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου και για λίγες ημέρες», πρόσθεσε.

Σχέδιο ετοιμότητας για το ΕΣΥ

Τέσσερα είναι τα βασικά μέρη του σχεδίου ετοιμότητας την ώρα που το τέταρτο κύμα θα κορυφώνεται και ανεμβολίαστο προσωπικό θα φεύγει.

Πρώτον να βρίσκονται όλοι οι υγειονομικοί στις επάλξεις. Και για τον λόγο αυτό, ανακλήθηκαν οι άδειες των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία από 1η Σεπτεμβρίου. Η πράξη αυτή θεωρήθηκε από πολλούς εμβολιασμένους υγειονομικούς άδικη, ωστόσο το κενό που θα υπάρξει από όσους φύγουν θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.

Δεύτερον το προσωπικό που θα αποχωρήσει –κυρίως από τα περιφερειακά νοσοκομεία – και δεν θα είναι εφικτό να καλυφθεί εσωτερικά, θα αντικατασταθεί μέσω προσλήψεων επικουρικού προσωπικού. Η πρόσληψη προσωπικού θα γίνει μέσω μίας νέας πλατφόρμας, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών και η δημιουργία μιας ακόμη πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται σε real time όσοι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και όσοι ξεκίνησαν τώρα με την πρώτη δόση.

Τρίτον έτοιμο είναι και το επιχειρησιακό σχέδιο για μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.

Τέταρτον την ώρα που θα γίνονται όλες αυτές οι ανακατατάξεις, θα υπάρχει έτοιμο στο συρτάρι και το σχέδιο για αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία που δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό περιστατικών covid και σε περίπτωση που χρειαστεί θα τεθεί αμέσως σε λειτουργία.

«Όχι» από το ΣτΕ σε «πάγωμα» στο ΕΣΥ 

Tη Δευτέρα επίσης προσωρινό «όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο αίτημα για «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε γιατρούς και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων. Οι εν λόγω ομάδες εργαζόμενων αντιδρούν στις κυβερνητικές διατάξεις που οδηγούν σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, εφόσον δεν εμβολιαστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Το Γ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ υπό την προεδρία της αντιπροέδρου κυρίας Κωνσταντινίδου απέρριψε τέσσερις αιτήσεις που είχαν καταθέσει νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων από όλη τη χώρα. Οι αιτήσεις αφορούν 115 συνολικά προσφεύγοντες.

Εν τω μεταξύ εκκρεμεί στην Ολομέλεια ΣτΕ ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ (έκδοση δηλαδή προσωρινής διαταγής και αναστολή απόφασης για υποχρεωτικότητα).

 Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναφέρει ότι για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας οφείλει να εμβολιαστεί όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένων διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές.

Ανάμεσα στους λόγους υγείας που δεν επιτρέπουν τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δέχεται τη σοβαρή αλλεργική αντίδραση/αναφυλαξία, καθώς και τη διενέργεια χημειοθεραπείας ή άλλης θεραπείας ειδικού νοσήματος κατά περίπτωση.

 Αντιδράσεις

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».

Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών, και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού.

Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και όπως σημειώνει θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, προγραμματίζει συγκέντρωση το πρωί στην πύλη του Νοσοκομείου. «Μπλοκάρουμε την ίδια τη διαδικασία αναστολής καθηκόντων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου.

«Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

 Ποιοι βγαίνουν σε αναστολή

Οι υγειονομικοί – γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X