Κοινωνία

Π. Γεωργιάδης: Τι είπε ο εθνοβιολόγος για τα 735.000 στρέμματα καμένης γης στον Εβρο

Π. Γεωργιάδης:  Τι είπε ο εθνοβιολόγος για τα 735.000 στρέμματα καμένης γης στον Εβρο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, ο εθνοβιολόγος Παναγιώτης Γεωργιάδης μίλησε στην ΕΡΤ για την καταστροφή στον Έβρο όπου κάηκαν 735.000 στρέμματα, «σε ένα δάσος που επί 15 χρόνια καίγεται κάθε καλοκαίρι», όπως τόνισε.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από δύο μέρες έδωσε το σοκαριστικό νούμερο των 735 χιλιάδων στρεμμάτων, ενώ η φωτιά της Ρόδου έκαψε 178 χιλιάδες στρέμματα και στην Αττική κάηκαν 190.000 στρέμματα. Τα τρία τέταρτα αυτήςτης έκτασης, είναι προστατευόμνη πeριοχή Natura, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη ο οποίος εξηγεί:

Η έκταση της καταστροφής φέτος είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την περσινή πυρκαγιά τον Ιούλιο 2022. Μιλάμε για δάση, πλατύφυλλα δάση, κωνοφόρα, μικτά δάση, δάση που έχουν καεί ξανά τα τελευταία 15 χρόνια.

Να υπάρξει παρέμβαση για την αναγέννηση;

«Τα δάση έχουν μια απίστευτη ικανότητα να αναγεννιούνται και μάλιστα σχετικά γρήγορα θα φανούν τα πρώτα σημάδια αναγέννησης. Όταν μιλάμε για ένα δάσος φυσικό, το οποίο έχει χαμηλή προσβασιμότητα, δηλαδή δεν έχει μεγάλη ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως υπάρχουν τέτοιες περιοχές εντός του δάσους της Δαδιάς, του Εθνικού Δρυμού της Δαδιάς, τότε το καλύτερο είναι να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά από μόνη της.

Όταν βρισκόμαστε κοντά σε οικισμούς κοντά στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, για παράδειγμα, εκεί που έκαιγε η φωτιά τις πρώτες τρεις τέσσερις ημέρες, όπου έκαψε θαμνώδεις, καλλιεργήσιμη γη, ελαιώνες εκεί μπορούν να υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις, ακόμα και με δενδροφυτεύσεις. Υπάρχουν νέες προσεγγίσεις παγκοσμίως πλέον που εφαρμόζονται και φυσικά βάσει μελετών θα πρέπει να αποφασιστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις. Είτε να αφήσουμε το δάσος να κάνει τη δουλειά μόνο του, είτε να παρέμβουμε αλλά με ήπιο τρόπο συγκροτημένο και επιστημονικά συμπαγή σε όποιες περιοχές αυτό απαιτείται, είπε ο εθνοβιολόγος.

«Η κλιματική αλλαγή δεν βάζει φωτιές»

Η κλιματική αλλαγή συντελεί στη ραγδαία γρήγορη και ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πυρκαγιών είπε στη συνέχεια υπενθυμίζοντας ότι ο μήνας Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας ο οποίος έχει καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητα και πλέον διανύουμε την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου, με τρεις με τέσσερις βαθμούς υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών.

«Πριν από πέντε βράδια εκκένωσαν τον σπίτι μου από τον οικισμό της Μάκρης. Γνωρίζω την περιοχή, την έχω περπατήσει, έχω εργαστεί μέσα σε αυτήν και φυσικά μέσα από το μάτι της εξειδίκευσής μου μπορώ να βλέπω κάποια πράγματα στο οικοσύστημα. Μπορώ να πω ότι στο κομμάτι της πρόληψης πανελληνίως παρατηρούνται κενά», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την τραγωδία στο Μάτι και μετά περισσότερο είδαμε κινήσεις εντυπωσιασμού

Από το περιβόητο πόρισμα Γκολντάμερ σχεδόν τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί, αν και έχει πολύ σημαντικά στοιχεία που αξίζει να δούμε με προσοχή στο μέλλον. Σε επίπεδο Περιφέρειας και Τοπικής αυτοδιοίκησης στο Δήμο Αλεξανδρούπολης η λέξη κλιματική αλλαγή είναι ταμπού. Γιατί φυσικά εκεί πέρα προωθούνται διάφορα διάφορες υποδομές ορυκτών καυσίμων. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να το πω με ασφάλεια. Γιατί όμως δεν συζητάνε την κλιματική αλλαγή; Από το 2019 υπάρχει προσχέδιο για στρατηγική κλιματικής προσαρμογής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, που είναι όντως κλειδωμένο σε ένα συρτάρι, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και τέλος, μίλησε για το θέμα της πρόληψης:

«Αυτή η τακτική του να εκκενώνονται τα χωριά ώστε να μην κινδυνέψει η ζωή από τη μία είναι σωστή, αφού δεν πρέπει να κινδυνέψει η ζωή, όμως όταν έρχονται και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν γνωρίζουν τα μονοπάτια γύρω από τα χωριά που υπάρχουν ούτε προς τα πού κινούνται τα μέτωπα. Αυτά τα γνωρίζουν οι ντόπιοι και όταν παίρνουμε την τοπική γνώση από τη μάχη της κατάσβεσης, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό λάθος. Μια σωστή πρόληψη θα ήθελε τοπικές δυνάμεις δράσης, οι οποίες αποτελούνται από ντόπιους οι οποίοι θα είναι σε ετοιμότητα, τόνισε ο Παναγιώτης Γεωργιάδης.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή Newsroom

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X