Κοινωνία

Πανελλαδικές – Βάσεις: Ποιες σχολές προτίμησαν φέτος οι υποψήφιοι

Πανελλαδικές – Βάσεις: Ποιες σχολές προτίμησαν φέτος οι υποψήφιοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πανελλαδικές – Βάσεις: Τι και αν οι εποχές άλλαξαν και η αγορά εργασίας γίνεται όλο και δυσκολότερη, η νέα γενιά επιμένει… ελληνικά.

Θέλει να ακολουθήσει επαγγέλματα με «πρεστίζ» και την ασφάλεια της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα. Αυτοί είναι και οι λόγοι, που σχολές όπως οι Νομικές, οι Ιατρικές, οι Παιδαγωγικές, Ψυχολογίας, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής «χτύπησαν κόκκινο» στις πρώτες προτιμήσεις των υποψήφιων οι οποίοι έλαβαν μέρος στις φετινές πανελλαδικές και συμπλήρωσαν μηχανογραφικό δελτίο.

Τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας σκιαγραφούν αυτή ακριβώς την εικόνα η οποία δεν διαφέρει και πολύ από τα προηγούμενα χρόνια. Σαν συνολικός αριθμός, τεράστιος αριθμός νέων θέλησαν να σπουδάσουν στα Παιδαγωγικά τμήματα (προσχολική αγωγή, Δημοτική Εκπαίδευση, Προσχολικής Εκπαίδευσης), προφανώς λόγω των νέων διορισμών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αλλά και της Ειδικής Αγωγής.

Υψηλή προτεραιότητα παρατηρήθηκε και στις σχολές Εμπορικού Ναυτικού και στις σχολές της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής για ευνόητους λόγους. Όσον αφορά στα πανεπιστήμια, όπως ήταν αναμενόμενο η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών επέδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα κεντρικά ιδρύματα, όπως το ΕΚΠΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Σε γενικές γραμμές τη φετινή χρονιά το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης εκθρόνισε την Ιατρική Αθήνας ενώ η Νομική ξεπέρασε σε πρώτες προτιμήσεις την Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Η 12άδα των πρώτων προτιμήσεων

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 1.352
ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ) 1.314
ΝΟΜΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ) 1.071
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ) 1.058
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) – ΕΚΠΑ 1.015
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΑΘΗΝΑ) 982
ΧΗΜΕΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 922
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) 863
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΑΘΗΝΑ) 811
ΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 758
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ) 649
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 632

Οι εκπλήξεις και τα τμήματα εκπαίδευσης

Όπως υπογραμμίζει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Κωνσταντίνος Κότιος «αξιοσημείωτη η εμφάνιση του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Αθήνας στη 19η θέση με 571 πρώτες προτιμήσεις.

Στις συνολικές προτιμήσεις, στις πρώτες 9 θέσεις βρίσκονται παραδοσιακά κοινές σχολές. Και τη φετινή χρονιά τα Παιδαγωγικά, τα τμήματα Νηπιαγωγών αλλά και τα τμήματα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία συμπληρώνουν την πρώτη 10αδα για τα τμήματα με τις συνολικές προτιμήσεις.

Συγκεκριμένα, περίπου 1 στους 5 δήλωσε στο μηχανογραφικό του το τμήμα των Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης αλλά και το αντίστοιχο τμήμα του Βόλου». Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι στην πρώτη 20αδα θα υπήρχαν κυρίως κοινές σχολές, υπάρχουν τμήματα, των οποίων η παρουσία αποτελεί έκπληξη.

Το τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοιατρική Λαμίας, το οποίο προσφέρεται σε 3 πεδία, «σπάει» την παρουσία των παιδαγωγικών τμημάτων. Σχετικά με την περσινή χρονιά υπάρχει μεγάλη αύξηση στις συνολικές προτιμήσεις (από 2.723 το 2022 σε 7.131 το 2023).

Στο ίδιο μήκος τμήματος τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής Αθήνας με 3532 προτιμήσεις το 2022 σε 6790 το 2023. Και στα 2 τμήματα η μεγάλη μεταστροφή στις προτιμήσεις, ίσως οφείλεται στην δυνατότητα προσφοράς τους σε περισσότερα πεδία τη φετινή χρονιά. Τα τμήματα Χημείας Θεσσαλονίκης και Πατρών καθώς και το τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Λαμίας συνεχίζουν από την περσινή χρονιά να βρίσκονται ψηλά σε προτιμήσεις. Στην ουρά των προτιμήσεων βρίσκονται τα ξενόγλωσσα τμήματα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας με 58 προτιμήσεις ενώ τα τελευταία στην σειρά είναι τα τμήματα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης με 34 προτιμήσεις.

Οι 20 πρώτες σχολές σε συνολικές προτιμήσεις

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)12.739
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΒΟΛΟΣ) 11.152
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 9.254
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΒΟΛΟΣ) 9.040
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ) 8.956
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ) 8.728
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΑΘΗΝΑ) 8.331
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΡΟΔΟΣ) 8.249
ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 7.814
ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΑΙΓΑΛΕΩ) 7.760
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) 7.497
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ (ΛΑΜΙΑ) 7.131
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ) 7.090
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ) 6.790
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
(ΡΟΔΟΣ) 5.976
ΧΗΜΕΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 5.849
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) 5.736
ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
(ΠΑΤΡΑ) 5.628
ΧΗΜΕΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ) 5.551
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΛΑΜΙΑ) 5.298
ΘΕΑΤΡΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 5.236

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X