Κοινωνία

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Σκέψεις για ημερομηνία λήξης στους επτά μήνες μετά τη 2η δόση

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Σκέψεις για ημερομηνία λήξης στους επτά μήνες μετά τη 2η δόση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η χώρα καταγράφει νέο, “μαύρο” ρεκόρ κρουσμάτων και η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει, οι ειδικοί επανεξετάζουν το ζήτημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η Ελλάδα σκέφτεται τη λήξη των πιστοποποιητικών εμβολιασμού μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής διατυπώθηκε η σκέψη το πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει διάρκεια επτά μήνες για όσους δεν προχωρούν στην ενισχυτική δόση.

Θέμα που δεν αποκλείεται να εξεταστεί εκ νέου και στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου.

Κατά τις ίδιες πηγές θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο για να προλάβουν οι πολίτες να κλείσουν τα ραντεβού τους ενώ όποιος δεν κάνει την 3η δόση του εμβολίου θα θεωρείται ανεμβολίαστος.

Ένας χρόνος από τον πρώτο εμβολιασμό

Κάνοντας μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι σήμερα κλείνεται ένας χρόνος από τον πρώτο εμβολιασμό κατά της covid-19 που έγινε στη χώρα.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.415.000 πολίτες, ποσοστό 70,6%, 7 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 66,4% και 4.365.00 πολίτες να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ποσοστό 76,5% επί των δικαιούχων.

Επισήμανε ότι περισσότεροι από 15.000 πολίτες θα έχαναν τη ζωή τους εάν δεν είχαν διενεργηθεί οι εμβολιασμοί και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε την δυνατότητα εμβολιασμού αναμνηστικής δόσης στους 18 και άνω και υιοθέτησε τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης.

Εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών, πριν την έλευση της μετάλλαξης “Όμικρον”.

Εφάρμοσε το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού και ήδη έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 40.000 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 300 κινητές μονάδες σε καθημερινή βάση εμβολιάζουν πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές”.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, βασίστηκε σε τρεις πυλώνες: την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, τη δημιουργία ενός συστήματος πλήρως ψηφιοποιημένου και την ασφάλεια στη διαδικασία και στην διενέργεια των εμβολιασμών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X