Κοινωνία

Πόσο κοστίζει το PCR τεστ σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Πόσο κοστίζει το PCR τεστ σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα είναι από τις φθηνότερες χώρες στον κόσμο στα PCR. Αν το συγκρίνετε με τη Γαλλία, το Βέλγιο ή την Αγγλία είναι πολύ χαμηλότερη η τιμή» είπε η Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση της Πέμπτης (30.12.2021), την ημέρα που είδαμε ουρές πολλών μέτρων από πολίτες που ήθελαν να κάνουν μοριακό τεστ.

Το PCR στην Ελλάδα κοστίζει 60 ευρώ. Είναι όντως το πιο φθηνό όπως λέει η Μίνα Γκάγκα; Και είναι φθηνό με βάση μόνο το κόστος; Γιατί αν αναλογιστεί κανείς και το μέσο μισθό στη χώρα μας, ίσως τα πράγματα να αλλάζουν.

Με τα self test (δυο τον αριθμό) που έδωσε δωρεάν η κυβέρνηση να μη… φτάνουν για τις μέρες των γιορτών με την αυξημένη κινητικότητα, πολύς κόσμος στράφηκε στα rapid test, που γίνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ (σημειώνεται οι ανεμβολίαστοι δεν δικαιούνται δωρεάν τεστ) ή στα φαρμακεία και σε διαγνωστικά κέντρα. Και με τα κρούσματα να αυξάνονται και να πληθύνονται, πολλοί (πάρα πολλοί) ήταν εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν PCR, πληρώνοντας 60€.

Όσον αφορά στα rapid test, αυτά κοστίζουν από 5 έως 10 ευρώ.

Στην Αυστρία και τη Δανία, τώρα, ο έλεγχος είναι δωρεάν και χωρίς διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ακόμη και η Γερμανία που είχε απαγορεύσει τα δωρεάν τεστ για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο, πήρε πίσω την απόφαση αυτή υπό το βάρος της αύξησης των κρουσμάτων.

Υπάρχει ακόμη ένας παράγοντας: ακόμη κι αν σε κάποιες χώρες η τιμή των τεστ είναι σχεδόν ίδια με την Ελλάδα, δεν είναι το ίδιος ο μισθός των πολιτών. Άρα, για τον Έλληνα με βάση το μισθό του, το κόστος είναι πιο δυσβάσταχτο.

Καλώντας την κυβέρνηση να δώσει δημόσια δωρεάν τεστ, το ΜέΡΑ25 δημοσιοποίησε κατάλογο με το πόσο κοστίζουν τα τεστ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

Αυστρία: Τα Rapid και PCR test είναι δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, αυστριακός ή μη πολίτης, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους “Teststrasse”, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.

Γερμανία: Κάθε Γερμανός πολίτης ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test την ημέρα.

Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Δωρεάν τεστ δικαιούνται επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες στη χώρα.

Κύπρος: Τα Rapid Test είναι δωρεάν για όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους, ενώ κοστίζουν από 5 ευρώ για τους ανεμβολίαστους. Το δε PCR Test επίσης μπορεί να διενεργηθεί σε τιμή ακόμα και 20 ευρώ.

Ισπανία: Τα τεστ είναι δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες.

Γαλλία: Τα τεστ είναι δωρεάν για τους εμβολιασμένους, ενώ κοντά στα 50 ευρώ κοστίζει το PCR Test για τους ανεμβολίαστους, όσο δηλαδή και στην Ελλάδα, με τη διαφορά ότι ο μέσος μισθός στη Γαλλία είναι υπερδιπλάσιος της Ελλάδα, 2,4 φορές υψηλότερος για την ακρίβεια.

Αγγλία: Στη χώρα δίνεται επίσης η δυνατότητα δωρεάν ελέγχου με Rapid και PCR test.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X