Κοινωνία

Πραγματογνωμοσύνη «φωτιά» για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»!

Πραγματογνωμοσύνη «φωτιά» για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πραγματογνωμοσύνη για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» που παραγγέλθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά αναφέρει πως τα ρήγματα στο πλοίο δεν είχαν σχέση με τη βύθισή του.

Εάν την ώρα που άρχισε η εισροή των υδάτων υπήρχε πάνω στο πλοίο, που ήταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή της Αταλάντης, το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία πλήρωμα, και όχι μόνο δύο ναυτικοί τότε θα είχε αποτραπεί η οικολογική καταστροφή του Σαρωνικό, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη που δημοσιεύουν «Τα Νέα».

Η πραγματογνωμοσύνη αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στον 5ο ανακριτή Πειραιά.

Τι αναφέρει η πραγματογνωμοσύνη για το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ

Αν στο αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο βρίσκονταν οι υπεύθυνοι/αξιωματικοί καταστρώματος και μηχανοστασίου τότε θα είχαν δύο επιλογές για να αποφευχθεί η βύθιση, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη:

  • θα είχαν θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία απάντλησης υδάτων
  • θα μπορούσαν να θέσουν σε λειτουργία τη μηχανή του πλοίου και να οδηγήσουν το Αγία Ζώνη ΙΙ στην κοντινότερη ακτή που δεν απείχε πάνω από 500 μέτρα από το σημείο του αγκυροβολίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πλήρωμα θα μπορούσε να κάνει εκούσια προσάραξη και έτσι δεν θα υπήρχε μεγάλη διαρροή ακόμα και αν αυτή προκαλούσε σπάσιμο των εξωτερικών ελασμάτων.

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη! 24ωρη απεργία στον ΟΑΣΘ

Υπενθυμίζεται ότι την ώρα του περιστατικού στο Αγία Ζώνη ΙΙ επέβαιναν δύο από τα συνολικά 11 μέλη του πληρώματος ενώ η νομοθεσία προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια του αγκυροβολίου θα έπρεπε να βρίσκονται πάνω στο πλοίο τα 2/3 του πληρώματος.

Υπενθυμίζεται πως στο πόρισμα του Εργαστηρίου Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου αναφέρεται πως υπάρχει το ενδεχόμενο έκρηξης μετά από ανάλυση της στρέβλωσης και της παραμόρφωσης των μεταλλικών ελασμάτων στο χώρο του ρήγματος, καθώς επίσης και από άλλα ευρήματα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X