Κοινωνία

Προειδοποιεί για την Αττική ο Σωτήρης Τσιόδρας

Προειδοποιεί για την Αττική ο Σωτήρης Τσιόδρας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Αττική αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.791 ενεργά κρούσματα, που όπως είπε «είναι πάρα πολλά». Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε άνοδος των κρουσμάτων σε περιοχές όπως ο δυτικός τομέας (123%), o βόρειας τομέας της Αθήνας (αύξηση 81%) και ο κεντρικός τομέας.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία των νέων νοσηλειών αλλά και στην αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα στην πρωτεύουσα ( αντίστοιχη με του Νοεμβρίου). Παράλληλα περίγραψε στην κατάσταση που επικρατεί και σε άλλες πόλεις, όπως η Πάτρα που υπάρξει αύξηση κρουσμάτων. Όσον αφορά στις ΜΕΘ έχει καλυφθεί το 63% των κλινών στην Αττική και το 34% στη Θεσσαλονίκη.

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού δείχνει να επικρατεί στην Ευρώπη ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας πως «νομίζω θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις». Μάλιστα ανάφερε πως από την έρευνα που έχει γίνει στην Ελλάδα το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο.

O καθηγητής παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, σημειώνοντας πως κατα μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα έχουμε 800 κρούσματα και 30.000 τεστ. Η διάμεση ηλικία όσων έχουν νοσήσει είναι τα 48 έτη και τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια υποχώρηση στα 43 έτη.

Παράλληλα προσέθεσε πως δεν πρέπει να δίνονται λάθος μηνύματα, ζητώντας να υπάρχει σωστή ενημέρωση. Σημειώνοντας πως είναι αισιόδοξος πως με τα εμβόλια θα αντιμετωπιστεί ο ιός.

«Όλα τα θετικά κρούσματα είναι καταγεγραμμένα στην ώρα τους και καταλήγουν στο μητρώο COVID» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής. Ο υπουργός μίλησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δημοσιεύματα που είχαν υπάρξει για το σύστημα καταγραφής.

«Στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ καταχωρούνται όλα τα στοιχεία που συλλέγονται από νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιδιωτικά εργαστήρια, πανεπιστημιακά εργαστήρια κ.α.» σημείωσε ο υπουργός. Αναφέρθηκε σε δηλώσεις επιστημόνων για το ότι υπάρχει ένα ενιαίο μητρώο καταγραφής, ενώ σημείωσε «να είμαστε προσεκτικοί όταν υιοθετούμε άκριτα κομμάτια που χρησιμοποιούμε ως εργαλεία για να κάνουμε αντιπολίτευση».

«Η χώρα μας τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας και σημείωσε πως «το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο είναι η καραντίνα και όλα τα κράτη αναζητούν τη χρυσή τομή ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία». Προσέθεσε δε πως «δεν έχει υπάρξει κάποιοι άλλο μοντέλο διαχείριση που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα» και αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της διαχείρισης του πρώτου και του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως συνολικά έχουν γίνει 4.2 εκατομμύρια τεστ, παρουσίασε στοιχεία για τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας και αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που έγιναν σε «συνθήκες πολέμου».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως «η χώρα μας αποτελεί καλό παράδειγμα παγκοσμίως όσον αφορά στη διαχείρισης του κορωνοϊού» και προσέθεσε πως «παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή, σε απόλυτη επαγρύπνηση».

Μίλησε για ένα «στοίχημα ευθύνης» που είναι κοινό για όλους, ενώ έκανε έναν απολογισμό των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X