Κοινωνία

Σχολεία: Πρώτο κουδούνι σήμερα για τους μαθητές χωρίς υποχρεωτικές μάσκες

Σχολεία: Πρώτο κουδούνι σήμερα για τους μαθητές χωρίς υποχρεωτικές μάσκες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σχολεία: Ξεκινάει σήμερα, με τον καθιερωμένο αγιασμό, η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι πρώτο κουδούνι χτυπά χωρίς κενά εκπαιδευτικών και με θέρμανση.

Από αύριο, Τρίτη 13/9, αρχίζει κανονικά το ωρολόγιο πρόγραμμα. Τα σχολεία σε όλη τη χώρα υποδέχονται και πάλι σήμερα τους μαθητές στην τάξη και για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια με ελάχιστους περιορισμούς προστασία από τον κορονοϊό.

Χωρίς υποχρεωτικές μάσκες, χωρίς τηλε-εκπαίδευση, χωρίς κοινωνική απόσταση και πλέον με όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες, οι μαθητές στα σχολεία καλούνται να αλληλεπιδράσουν σε ένα «φυσιολογικό» περιβάλλον μάθησης χωρίς μέτρα κατά του κορονοϊού.

Η σχολική ζωή με μάσκα -αν και απαραίτητη τα προηγούμενα δύο χρόνια- σήμαινε απερίγραπτη ταλαιπωρία για τους μαθητές. Εκτός από τη δυσκολία εξαιτίας της πολύωρης χρήσης της, σημαντική ήταν και η επιβάρυνση στην επικοινωνία, όταν αυτή μπορεί να είναι -ως επί τω πλείστον- μη λεκτική.

Οι δάσκαλοι, για παράδειγμα, δυσκολεύονταν να ερμηνεύσουν τις μη λεκτικές αντιδράσεις των μαθητών τους που φορούσαν μάσκες, αλλά και οι ίδιοι από την πλευρά τους δεν μπορούσαν να κατανοήσουν σωστά τους δασκάλους τους.

Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα στοιχεία πλέον δείχνουν πως με την επικράτηση των νέων παραλλαγών της οικογένειας της Όμικρον -που είναι μεν πιο μεταδοτικές αλλά δεν προκαλούν βαριά νόσηση- τα σχολεία δεν είναι σημαντικοί παράγοντες μετάδοσης του κορονοϊού και οι μαθητές είναι η ομάδα του πληθυσμού που είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσει σοβαρές επιπτώσεις από τη νόσο.

Έτσι πλέον, στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ειδικοί επιστήμονες και εισηγούνται στις κυβερνήσεις των χωρών, βαραίνουν περισσότερο τα στοιχεία που δείχνουν ότι το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων και οι περιορισμοί στους μαθητές είχαν καθαρά αρνητικό αντίκτυπο.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας εκτοξεύθηκαν στα ύψη και πολλοί οι μαθητές -ιδιαίτερα όσοι έχουν επιπλέον και μαθησιακές δυσκολίες- έμειναν πίσω στη βασική ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση.

Έτσι σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, οι επιστήμονες και στην Ελλάδα έκριναν πως είναι πιο σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι μαθητές λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση, παρά να τους αποτρέψουμε από το να κολλήσουν έναν ιό, ο οποίος είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε αυτούς.

“Ήρθε πλέον η ώρα να βάλουμε πιο ψηλά το συμφέρον του μαθητή”, λένε ορισμένοι ειδικοί.

Ποια μέτρα θα ισχύουν αυτή τη σχολική χρονιά

Σχολεία: Πρώτο κουδούνι σήμερα για τους μαθητές – Τι ισχύει για τα κρούσματα και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς
Σήμερα Δευτέρα 12/9, οι μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου όλης της χώρας, πηγαίνουν στο σχολείο με την υπόμνηση ότι η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, όμως, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι προαιρετική για τους μαθητές, τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει, οφείλουν να υποβάλλονται σε υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο με rapid-test ή PCR, με δική τους δαπάνη σε ιδιωτικές δομές, εργαστήρια ή φαρμακεία.

Τα τεστ διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα (πριν από κάθε Τρίτη) έως και σαράντα οκτώ ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Τι γίνεται αν οι μαθητές ή οι μαθήτριες εμφανίσουν συμπτώματα

Εάν ένας μαθητής ή μια μαθήτρια, εκδηλώσει συμπτώματα κορονοϊού εκτός του σχολείου οφείλει να παραμένει στο σπίτι και ο γονέας ή κηδεμόνας του, να ειδοποιήσει τη σχολική μονάδα. Για όσο διάστημα απουσιάσει από το σχολείο ο μαθητής, οι απουσίες τους δεν προσμετρώνται.

Εάν ο μαθητής ή η μαθήτρια, βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του υπευθύνου κορονοϊού της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας.

Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του μαθητή ή της μαθήτριας, με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς.

Επιστροφή των νοσούντων στο σχολείο

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος εκπαιδευτικός μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών.

Ως ημέρα «0» θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης.

 Μηνύματα για τη νέα σχολική χρονιά – Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μας μαθητές. Αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί, η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά γεμάτη αισιοδοξία, με δημιουργική διάθεση και με στόχο ένα ποιοτικό, συμπεριληπτικό, σύγχρονο, καινοτόμο σχολείο. Το σχολείο και φέτος θα έχει σημαντικές καινοτομίες, όλες σχεδιασμένες για να εξασφαλίσουν περισσότερα και καλύτερα εφόδια για τα παιδιά μας, ένα πιο σταθερό και με δυνατότητες εξέλιξης εργασιακό περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη μας, ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα για όλους. Οι μαθητές μας θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε καινοτόμα προγράμματα, όπως το νέο ολοήμερο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί όμιλοι με αντικείμενα και δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και έκφρασης, καθώς και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία όπως διαδραστικούς πίνακες και σετ ρομποτικής, που θα εγκατασταθούν σταδιακά στα σχολεία όλης της χώρας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Αγαπητά μας παιδιά, απευθύνομαι ιδιαίτερα σε εσάς, με την ευχή να αξιοποιήσετε όλα τα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας, αλλά κυρίως τη φαντασία σας, τις ικανότητές σας, τα ταλέντα και τις κλίσεις σας, ώστε να εμπνευστείτε, να δημιουργήσετε, να χαρείτε τη σχολική χρονιά, να διδαχθείτε αλλά και να διδάξετε, αφού κι εμείς οι μεγαλύτεροι μαθαίνουμε διαρκώς από εσάς και μας κάνετε υπερήφανους. Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους, με υγεία, πρόοδο και κάθε επιτυχία στους υψηλούς στόχους σας!

Μήνυμα της υφυπουργού Παιδείας Ζέτας Μακρή

Αγαπητά παιδιά, η μεγάλη ημέρα έφτασε! Η πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς είναι η αρχή μιας υπέροχης εμπειρίας μάθησης, γνώσης, εξερεύνησης! Το φιλόξενο σχολικό περιβάλλον σας υποδέχεται και αυτή τη χρονιά στις διαδρομές του, να τις περπατήσετε, να τις ζήσετε, να τις αξιοποιήσετε, να τις ανακαλύψετε, να τις διευρύνετε!

Με εφόδια στο ταξίδι σας αυτό τα νέα εμπλουτισμένα προγράμματα, τις εκπαιδευτικές καινοτομίες και τα ψηφιακά εργαλεία, η πορεία σας προδιαγράφεται δημιουργική και ενδιαφέρουσα, με κίνητρα και ερεθίσματα για να προχωρήσετε και να προοδεύσετε, με προκλήσεις και στόχους για να κατακτήσετε, με επιλογές και προοπτικές για να δημιουργήσετε, με δυνατότητες και ευκαιρίες για να αδράξετε!

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,το πρώτο κουδούνι, ένας ήχος οικείος και άρρηκτα δεμένος με τη σχολική ζωή, θα σημάνει την εκκίνηση και εσείς θα είστε εκεί, πανέτοιμοι, χαμογελαστοί, ανυπόμονοι να συναντήσετε συμμαθητές, δασκάλους, καθηγητές στην τάξη, στο προαύλιο, στο φυσικό σας χώρο, στο σχολείο σας!

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με έναν, συνολικό, αριθμό 25.000 διορισμών και την κάλυψη σε ποσοστό 90% των αναγκών σε εκπαιδευτικούς, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Ευχές από ΣΥΡΙΖΑ

Τις καλύτερες ευχές της στην εκπαιδευτική κοινότητα δίνει η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας Μερόπη Τζούφη, με την ευκαιρία έναρξης λειτουργίας των σχολείων. Η κα Τζούφη ασκεί ωστόσο την κριτική της στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για την έλλειψη κατάλληλων μέτρων.

«Δεν επιτρέπεται τα σχολεία να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου. Αντί για διάτρητα υγειονομικά πρωτόκολλα, η κυβέρνηση οφείλει να θωρακίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τα σχολεία. Ελπίζω και εύχομαι να εξελιχθεί ομαλά για όλες και όλους η φετινή σχολική χρονιά και το ταξίδι της γνώσης να πραγματοποιηθεί χωρίς αναταράξεις μέσα σε ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία και φιλόξενο για όλα τα παιδιά» αναφέρει σε δήλωσή της.

Ευχές από Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ευχόμαστε στους μαθητές / στις μαθήτριες, στους φοιτητές και στις φοιτήτριες, στους εκπαιδευτικούς και στους πανεπιστημιακούς καθηγητές ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΧΡΟΝΙΑ. Να κάνουμε την παιδεία και τη μόρφωση βασικές αξίες της ζωής μας και της κοινωνίας μας. Ο Σεπτέμβρης συνδέεται πάντα με μια νέα αρχή: για τα παιδιά, για τους νέους, για τις οικογένειές τους – μια αρχή για τη διαμόρφωση ενός δημιουργικού μέλλοντος. Γιατί τα Γράμματα και η Επιστήμη, η Γνώση και η Μάθηση αποτελούν στην ιστορία του ανθρώπου τα διαχρονικά πεδία πολιτισμικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ανέλιξης. Και σήμερα στις αναδυόμενες εποχές της Γνώσης, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στα «σημεία των καιρών». Να αγωνιστούμε για δημοκρατική πολιτεία, για συνεκτική κοινωνία, για παιδεία και μόρφωση.

Το Σχολείο του Πολιτισμού και της Παιδείας, το Πανεπιστήμιο της Έρευνας και της Επιστήμης είναι οι θεσμοί μας που μπορούν να διευρύνουν διαρκώς τους ορίζοντες της προόδου στη χώρα μας, για έναν νέο Ψηφιακού περιεχομένου Διαφωτισμό. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχουν ασκήσει και ασκούν μια ευρεία αντιμεταρρυθμιστική εκπαιδευτική πολιτική. Δεν στηρίζουν τη δημόσια εκπαίδευση. Εμείς, αγωνιζόμαστε σταθερά για έναν διαρκή εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, για ποιότητα στην εκπαίδευση, για άμβλυνση των ανισοτήτων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X