Κοινωνία

Σεισμός στη Φλώρινα: Τι λένε Άκης Τσελέντης και Ευθύμιος Λέκκας για τα 5,3 Ρίχτερ

Σεισμός στη Φλώρινα: Τι λένε Άκης Τσελέντης και Ευθύμιος Λέκκας για τα 5,3 Ρίχτερ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε το βράδυ της Κυριακής (09.01.2022) στη Φλώρινα, μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, προειδοποιώντας ότι επειδή το εστιακό βάθος ήταν μικρό, η ακολουθία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό «ακόμα για ημέρες, πιθανόν και εβδομάδες».

Η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που υπάρχει μετά τα 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα δείχνει ότι βαίνει ομαλά η σεισμική ακολουθία «και αυτό μας κάνει όλο και πιο πολύ να πιστεύουμε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός», τόνισε ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε δε ότι η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή και πως η αιτία που έγινε τόσο αισθητή η δόνηση είναι γιατί έγινε πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας. «Είναι ένα ρήγμα δυτικά της Φλώρινας το οποίο δεν ήταν γνωστό, ήταν ένα παρακλάδι του ρήγματος που είναι γνωστό», είπε ο καθηγητής.

«Αλλά αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω είναι ότι είχαμε ένα βεβαρυμένο ιστορικό στην περιοχή αρκετά χρόνια πριν. Δηλαδή το 1994 είχαμε 5,9 κοντά στα 6 Ρίχτερ 40 χλμ από τη Φλώρινα από άλλο ρήγμα», τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Τέλος, ανέφερε ότι η ευρύτερη περιοχή όπως φαίνεται δίνει ισχυρούς σεισμούς αναφέροντας ότι τον Νοέμβριο του 1967 έγινε σεισμός 6,6 ρίχτερ αλλά στα 100 χλμ.

Λέκκας: Αναμονή για δύο 24ωρα

Σχετικά επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ως προς την εξέλιξη του χθεσινοβραδινού σεισμού στη Φλώρινα.

«Πάει καλά. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ένα με δύο 24ωρα ακόμη», δήλωσε ο κ. Λέκκας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, όπως πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα στις παρυφές της πεδιάδας της Φλώρινας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X