Θέμα

Σεισμός στην Κρήτη: Φόβοι ότι δεν ήταν ο κύριος! Τι συμβαίνει με την ενεργοποίηση ρηγμάτων

Σεισμός στην Κρήτη: Φόβοι ότι δεν ήταν ο κύριος! Τι συμβαίνει με την ενεργοποίηση ρηγμάτων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κρήτη, το μεσημέρι της Τρίτης (13.10.2021), να μην ήταν ο κύριος, αφήνουν οι σεισμολόγοι.

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για πιθανότητα μειτασεισμούς μέχρι και 5,5 Ρίχτερ, που φυσικά αν είναι κοντά στις ακτές μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και ζημιές.

Όπως είπε, η περιοχή είναι δύσκολη, καθώς δίνει τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς στην Ευρώπη.

Και ο κ. Παπαζάχος αλλά και ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, (που επίσης μίλησε στο Open), ανέφεραν πως μάλλον ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά «ακόμα δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι».

Από τη μεριά του, ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο MEGA τόνισε πως «ανησυχούμε γιατί δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλο μετασεισμό».

Σχετικά με το αν ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι σχετίζεται με αυτόν στο Λασίθι είπε πως «το Αρκαλοχώρι με τη Σητεία τα επίκεντρά τους απέχουν 100 χλμ. Αν η μία ακολουθία επιτάχυνε την άλλη, θα το δείξει η έρευνα. Δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες.

Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς».

Ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο σημείο, είπε στο MEGA πως: «Δεν έχουμε ιδιαίτερη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε υποβαθμισμένη ακολουθία. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε μεγάλο μετασεισμό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

«Σύμφωνα με τις θεωρητικές προσεγγίσεις, η χθεσινή σεισμική δόνηση πρέπει να δώσει ένα μετασεισμό της τάξεως του 5,5 – 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στο Λασίθι δεν είχαμε καθόλου ζημιές με 6,3 Ρίχτερ», συνέχισε ο ίδιος σχετικά με όσα πρέπει να περιμένουμε.

«Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη δε συνδέεται με το σεισμό στην Κάρπαθο. Συνέπεσαν απλά χρονικά. Όλα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε την κάθε φορά προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα φυσικά φαινόμενα», εξήγησε.

«Όταν ένας σεισμός γίνεται στη θάλασσα οι παρατηρήσεις μας είναι περιορισμένες. Έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που έχει πλούσιο ιστορικό, αλλά δεν μπορούμε να το καθορίσουμε πλήρως. Για αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί. Το 6,3 είναι ένας μεγάλος σεισμός, αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι η οροφή του δυναμικού της περιοχής, και πόσο μπορεί να φτάσει. Ακόμα και μεγαλύτερο σεισμό να κάνει, η ενέργεια κατευθύνεται προς το Λιβυκό Πέλαγος και το Αιγαίο, για αυτό και δεν είχαμε επιπτώσεις, παρά μόνο εξαιρετικά περιορισμένες», σημείωσε.

Ενεργοποίηση ρηγμάτων και έξαρση του κεντρικού και ανατολικού τόξου

Οι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι υπάρχει έξαρση των σεισμών στο κεντρικό και ανατολικό τόξο της Ελλάδας, και πως μπορεί το ένα ρήγμα να ενεργοποιεί το άλλο ή να επιταχύνει την ενεργοποίηση.

«Αρχίσαμε ένα διάλογο για το αν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν στην Κάρπαθο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι σεισμοί σχετίζονται» είπε ο κ. Χουλιάρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κώστας Παπαζάχος τονίζει πως ένας σεισμός σαν αυτό των 6,3 Ρίχτερ μπορεί να ενεργοποιήσει κοντινά ρήγματα που είναι και πιο κοντά στην στεριά.

Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ξεκάθαρα πως «τα φαινόμενα είναι εδώ. Παρατηρούμε την έξαρση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία” τόνισε.

«Η Κρήτη είχε παράξει τρεις μεγάλους σεισμούς πριν το Αρκαλοχώρι. Η περιοχή της Κρήτης παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες. Η σεισμολογία έχει εμπειρικούς κανόνες, αλλά η φύση είναι απρόβλεπτη» σημειώνει από τη μεριά του ο κ. Χουλιάρας.

Όλοι οι σεισμολόγοι πάντως συμβουλεύουν τους κατοίκους να είναι πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα με τα παλιά κτίρια, και δίνουν πολύ μεγάλο βάρος στην πρόληψη και την αντισεισμική θωράκιση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X