Κοινωνία

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν προγραμματιστεί σήμερα Πέμπτη (2/3/2023) στις 18.00 μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Στην Αθήνα το κάλεσμα γίνεται για το Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη για την Καμάρα.

Οι καλλιτέχνες αποφάσισαν να αλλάξουν τον χαρακτήρα της προγραμματισμένης για σήμερα κινητοποίησης. Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), η σημερινή κινητοποίηση «δεν μπορεί παρά να μετατραπεί σε παλλαϊκή διαμαρτυρία για τις αδικοχαμένες ζωές των συνανθρώπων μας».

«Διαμαρτυρόμαστε και διαδηλώνουμε για την απαξίωση του δημόσιου αγαθού των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, των ιδιωτικοποιήσεων, της απαξίωσης των συνδικαλιστικών παρεμβάσεων που κατήγγειλαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τις εγκληματικές πολιτικές», αναφέρουν στην ίδια ανακοίνωση οι καλλιτέχνες, ενώ ξεκαθαρίζουν πως δεν θα ανεχτούν «τη συγκάλυψη και την απόδοση ευθυνών μόνο στο ατομικό λάθος. Είναι η συνδυασμένη νεοφιλελεύθερη πολιτική που υποβαθμίζει τα δημόσια αγαθά όπως αυτό της συγκοινωνίας, των εργασιακών σχέσεων, και της υγείας και ασφάλειας των πολιτών και των εργαζόμενων».

Η πορεία στην Αθήνα θα ξεκινήσει στις 18.00 από το Σύνταγμα και θα καταλήξει στον σταθμό Λαρίσης. Την ίδια ώρα κινητοποιήσεις θα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης και στην Πλατεία Τριών Ιεραρχών του Ναυπλίου.

Κοινή ανακοίνωση δέκα σωματείων και συνελεύσεων

Εννέα καλλιτεχνικά σωματεία και συνελεύσεις εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση, προκειμένου να γνωστοποιήσουν την αλλαγή του περιεχομένου των σημερινών κινητοποιήσεων σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Ναύπλιο.

«Το καλλιτεχνικό κίνημα δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο μπροστά σε ένα έγκλημα που συντελείται χρόνια εις βάρος των κατώτερων στρωμάτων και εκδηλώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο», σημειώνουν και συνεχίζουν «η ευθύνη σίγουρα δεν είναι ατομική… Και η πολιτική ευθύνη δεν εκφράζεται με κάποια παραίτηση και κροκοδείλια δάκρυα, πόσο μάλλον όταν ήταν χρόνια γνωστές οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούσαν, όπως ανήγγειλαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους στις 7/2/2023».

Η κοινή ανακοίνωση κάνει λόγο για ακόμη ένα κάλεσμα στην Φλώρινα, ώρα 18.00 στην πλατεία Μόδη (κανόνια).

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν:

Συντονισμός Εργαζόμενων στο Χώρο των Τεχνών – Κατάληψη Ρεξ

Σώμα Συντονισμού Σπουδαστών Δραματικών Σχολών – Κατάληψη Τσίλλερ

Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Συντονιστικό Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης – Κατάληψη Βασιλικού Θεάτρου

Κατάληψης Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ

Σύλλογος Σπουδαστών / Κατάληψη Κ.Σ.Ο.Τ.

Κατάληψη Σχολής Καλών Τεχνών του ΠΑΠΕΛ

Συντονιστικό Κατάληψης ΑΣΚΤ

Κατάληψη Ολύμπια – Συντονισμός εργαζομένων και σπουδαστών/τριών στο χώρο του χορού

Συντονιστικό Κατάληψης ΤΕΕΤ

Υπενθυμίζεται πως οι άνθρωποι του Πολιτισμού είχαν προγραμματισμένη για σήμερα μουσική διαμαρτυρία με δεκάδες καλλιτέχνες, την οποία ανέβαλαν στο πλαίσιο του τριήμερου εθνικού πένθους.

«Αυτή την ώρα του πένθους είναι αυτονόητο ότι αναβάλλουμε την προγραμματισμένη μουσική διαμαρτυρία με δεκάδες καλλιτέχνες, που θα ελάμβανε χώρα αύριο, Πέμπτη 2 Μαρτίου, έξω από το Θέατρο Μαρία Κάλλας, πρώην Ολύμπια. Καλή δύναμη στους διασώστες, τους νοσηλευτές και σε όσους επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο πεδίο της τραγωδίας», τόνιζαν σε χτεσινή ανακοίνωση.

Παράλληλα, καλέσματα υπάρχουν επίσης για τις 18:00 σήμερα έξω από τα γραφεία της Hellenic Train, στη λεωφόρο Συγγρού.

«Να απολογηθούν τώρα όλοι αυτοί που πούλησαν τον ΟΣΕ αντί να τον θωρακίσουν με σύγχρονα συστήματα ασφάλειας, αφήνοντας τους ελληνικούς σιδηροδρόμους με ελάχιστους εργαζόμενους, χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση, εξειδίκευση και πιστοποίηση», αναφέρει το ΠΑΜΕ καλώντας τον κόσμο σε συγκέντρωση έξω από τη Hellenic Train. 

Στα Γιάννενα οργανώσεις και συλλογικότητες καλούν τους πολίτες σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της περιφέρειας Ηπείρου στις 18:00. 

Στις συγκεντρώσεις καλεί και η ΑΔΕΔΥ

Τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζομένους στο Δημόσιο να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που γίνονται σήμερα το απόγευμα σε πολλές πόλεις της χώρας.

«Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή για την ανείπωτη τραγωδία, με τον άδικο χαμό και τον τραυματισμό δεκάδων συνανθρώπων μας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζομένους στο Δημόσιο να δώσουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις που γίνονται σήμερα το απόγευμα σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, για να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα», τονίζει η ανακοίνωση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X