VIDEO

Σήμερα μαύρος ουρανός – Μοιρολόι ή Καταλόι της Παναγιάς (vid)

Σήμερα μαύρος ουρανός – Μοιρολόι ή Καταλόι της Παναγιάς (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκφράζοντας την ταύτιση αλλά και την συμπόνοια για τον πόνο της Παναγίας που βλέπει τη μαρτυρική πορεία και τη Σταύρωση του παιδιού της, πολλές γυναίκες, κυρίως ηλικιωμένες στα χωριά των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ψάλλουν στην εκκλησία, μετά την

Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου το “Μοιρολόι ή Καταλόι της Παναγιάς”. Έχουν καταγραφεί 256 παραλλαγές του Θρήνου.

Το ομοιοκατάληκτο στιχούργημα είναι επηρεασμένο από τις σχετικές περικοπές των Ευαγγελίων και την υμνογραφία της εκκλησίας, ενώ αποτελεί έναν ανθρωποκεντρικό αφηγηματικό θρήνο για τη μαρτυρική πορεία του Χριστού προς τον σταυρικό θάνατό του, ιδωμένη μέσα από τα μάτια και τα συναισθήματα της τραγικής του μάνας.

Τραγουδισμένο από τις γυναίκες γύρω από τον «τάφο» τον Χριστού, κατά το ήθος και το ύφος των οικείων τους κοσμικών μοιρολογιών, εκφράζει τη συμπόνια, την ταύτισή τους με τη μητρική, ανθρώπινη πλευρά της Παναγιάς.

Ωστόσο ο τρόπος της τελετουργικής του επιτέλεσης αποκαλύπτει τις προχριστιανικές ρίζες του εθίμου, αναφέρει η Μιράντα Τερζοπούλου Λαογράφος-Εθνολόγος, πρώην Ερευνήτρια Β’ βαθµίδας στο Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδηµίας Αθηνών.

Ολύμποι Χίου

Τραγούδι : Βασιλική Βολάκη
Καταγραφή : Δημήτρης Γιαννιώδης

Το μοιρολόι της Παναγίας όπως τραγουδιέται στο Λισβόρι της Λέσβου, τη Μ. Παρασκευή γύρω από τον Επιτάφιο.

Το «Μοιρολόι της Παναγίας» το συναντάμε σε όλες τις περιοχές του Ελληνισμού, από τη Κύπρο και τον Πόντο μέχρι τη Μικρά Ασία.

Μεγάλη Πέμπτη: Σήμερον κρεμάται επί ξύλου – Ο Ιερός Νιπτήρας και ο Μυστικός Δείπνος (vid)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X