Κοινωνία

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Το ανάκτορο της Φρειδερίκης» ανακαινίζεται

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Το ανάκτορο της Φρειδερίκης» ανακαινίζεται
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το πολυτελές αρχοντικό που ξεδιπλώνεται ολοκαίνουργιο στην οδό Διαμαντίδου στο Παλαιό Ψυχικό, μισοκρυμμένο ακόμα από τον προστατευτικό φράχτη των εργασιών, έχει σφραγίσει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Σε αυτό το διώροφο ανάκτορο των 1.200 τετραγωνικών μέτρων που έχει και δυο βοηθητικά κτίρια, ο τότε βασιλιάς Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη έφεραν στη ζωή τον πρίγκιπα διάδοχο το 1940. Δυο χρόνια νωρίτερα, το 1938, είχε γεννηθεί στο ίδιο σπίτι η μεγαλύτερη αδερφή του πριγκίπισσα Σοφία.

Η πριγκίπισσα Ειρήνη γεννήθηκε το 1942 στο Κέιπ Τάουν καθώς εκείνη την περίοδο η οικογένεια είχε φύγει στην Αφρική εξαιτίας του πολέμου, αλλά έχει κι εκείνη μνήμες από το σπίτι καθώς επέστρεψαν αργότερα. Μετά τον θάνατο του Παύλου, το 1964, στο σπίτι του Ψυχικού έμεινε η βασιλομήτωρ για αυτό έχει επικρατήσει να αποκαλείται «Το ανάκτορο της Φρειδερίκης».

Για το μελλοντικό ζευγάρι

Το κτίριο υπήρξε αρχικά η κατοικία του βαθύπλουτου βιομήχανου Σινιόσογλου ο οποίος είχε μετακομίσει στο Παλαιό Ψυχικό από την Κωνσταντινούπολη και είχε αναθέσει την κατασκευή της έπαυλης στον αρχιτέκτονα Λαζαρίδη. Το 1937 το σπίτι αγοράστηκε από τον Γεώργιο Β’ για να στεγάσει το μελλόνυμφο τότε ζευγάρι, τον διάδοχο Παύλο και τη Φρειδερίκη που παντρεύτηκαν έναν χρόνο αργότερα. Σύμφωνα με το βιβλίο «Ψυχικό» της Δημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης Δήμου Ψυχικού, η χαρά των κατοίκων που το πριγκιπικό ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην περιοχή τους ήταν τέτοια που οι τοπικοί άρχοντες ενέκριναν πίστωση 75.000 δραχμών για την αγορά γαμήλιου δώρου.

Νίκος Γερακάρης: Ο συμφοιτητής μου, Κωνσταντίνος

Μέχρι τη δήμευση της βασιλικής περιουσίας, το 1968, στο κεντρικό κτίριο της οδού Διαμαντίδου κατοικούσαν οι βασιλείς και στο βοηθητικό της οδού Υμηττού, μετέπειτα Σισμάνογλου, το προσωπικό του ανακτόρου. Το 1947 το Κοινοτικό Συμβούλιο Ψυχικού ανακήρυξε τον τότε πρίγκιπα Κωνσταντίνο επίτιμο δημότη Ψυχικού, σε ηλικία μόλις επτά ετών, με το σκεπτικό «ότι εγεννήθη και διαμένει μονίμως εν Ψυχικώ». Οι αδερφές του, πριγκίπισσες Ειρήνη και Σοφία, φοιτούσαν μαζί με άλλα κορίτσια σε σχολείο που λειτουργούσε ειδικά για εκείνες μέσα στα ανάκτορα με διευθύντρια τη φιλόλογο του Αρσακείου Θεοφανώ Αρβανιτοπούλου, η οποία μέχρι το τέλος της ζωής της διατηρούσε επαφή με τις δυο αδερφές του Κωνσταντίνου και άλλοτε μαθήτριές της. Σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο, στους κατοίκους του Ψυχικού είχε εντυπωθεί «η λεπτή φιγούρα της Φρειδερίκης με μακριά μαύρη εσθήτα (σ.σ. επίσημο ένδυμα) να στέκει πάνω στο βελούδινο χαλί, το στρωμένο από τα σκαλιά της εισόδου του παλατιού μέχρι την έξοδο στο δρόμο», κάθε Μεγάλη Παρασκευή που γινόταν η περιφορά του επιταφίου. Ο Κωνσταντίνος διατήρησε και ως βασιλιάς τους στενούς δεσμούς του με το Ψυχικό ενώ υπάρχει στα αρχεία του Δήμου και φωτογραφία του με το κοινοτικό συμβούλιο το 1964.

Το διεκδίκησε η Σοφία

Μετά το 1982 έγιναν προσπάθειες να παραχωρηθεί το ακίνητο στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να στεγάσει το Δημαρχείο αλλά έπεσαν στο κενό. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1987, βγήκε προς πώληση από το Δημόσιο. Το ανάκτορο διεκδίκησε τότε σύμφωνα με πληροφορίες και η ισπανική βασιλική οικογένεια καθώς η βασίλισσα Σοφία ένιωθε δεμένη με το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Μάλιστα το 2000 η Σοφία σε ένα από τα ταξίδια της στην Ελλάδα είχε επισκεφθεί το κτίσμα που είχε αφεθεί στη φθορά και την εγκατάλειψη. Τελικά το ακίνητο που διαχειριζόταν η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου πουλήθηκε στον γνωστό επιχειρηματία Πόλυ Χατζηιωάννου έναντι του ποσού των 316.000.000 δραχμών. Ωστόσο το ανάκτορο έμεινε για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο και τελικά το 2012 εκδόθηκε άδεια οικοδομής. Τότε ξεκίνησε και ο «πόλεμος» με τον Σύλλογο Περιβαλλοντικής Προστασίας Ψυχικού που προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών παγώνοντας τα έργα.

Οπως υποστήριζε ο σύλλογος η άδεια δεν τηρούσε όρο που υπήρχε στην πώληση για τη διατήρηση της μορφής του ανακτόρου χωρίς επέκταση του κτίσματος ενώ ο επιχειρηματίας είχε διαψεύσει ότι υπήρχε τέτοιος όρος. Μέχρι πάντως να προσπεραστούν τα προβλήματα και να ξεκινήσει η ανακατασκευή από την οικογένεια Χατζηιωάννου το ακίνητο βρισκόταν στο έλεος του χρόνου και των βανδάλων, που είχαν λεηλατήσει και καταστρέψει τα πάντα στο εσωτερικό, σβήνοντας κάθε ανάμνηση από την άλλοτε πολυτελή βασιλική κατοικία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X