Κοινωνία

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την επίταξη

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την επίταξη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην πιο δύσκολη καμπή της πανδημίας του νέου κορονοϊού βρίσκεται η Ελλάδαμ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια

Όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση, σε δραματικούς τόνους, το δυναμικό του ΕΣΥ δίνει καθημερινά μάχη, ενώ απηύθυνε νέα έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στην προσπάθεια, δίνοντας διορία 48 ωρών για τουλάχιστον 200 εθελοντές.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως κατέστησε σαφές, θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την επίταξη υπηρεσιών για τους ιδιώτες γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό είχε προχωρήσει το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, τα νοσοκομεία της οποίας δέχονταν ασφυκτική πίεση, καθώς η πόλη βρισκόταν στο επίκεντρο της πανδημίας.

Το Υπουργείο Υγείας επικαλέστηκε διατάξεις του Συντάγματος και συγκεκριμένα το άρθρο 18 παράγραφος 3, σε συνδυασμό με την παράγραφο 5 του άρθρου 5 και την παράγραφο 3 του άρθρου 21 («το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων») που του δίνουν το δικαίωμα να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής επιστράτευσης.

Τι είναι η επίταξη

Πολιτική επιστράτευση είναι η υποχρεωτική παροχή των προσωπικών υπηρεσιών των ατόμων που επιτάσσονται, καθώς επίσης των πόρων και των μέσων που είναι απαραίτητα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση του θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης συμπεριλαμβανόταν σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που «πέρασε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ωστόσο διατηρήθηκε το δικαίωμα της κυβέρνησης για επίταξη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, αλλά και σε περιπτώσεις κινδύνου της δημόσιας υγείας, όπως συμβαίνει τώρα με τον κορονοϊό.

Οι δύο αυτές εξαιρέσεις προβλέπονται και στο Σύνταγμα, το οποίο αναφέρει ρητώς ότι:

«Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου, ή επιστράτευσης για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας, ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία, ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σε περίπτωση επίταξης από το κράτος προβλέπεται αποζημίωση

Σχετικά με την απόφαση επίταξης, στο επίμαχο ΦΕΚ γινόταν επίκληση στις εξής διατάξεις και προβλέψεις:

Tην παρ. 3 του άρθρου 18, σε συνδυασμό με την παρ. 5 του άρθρου 5 και την παρ. 3 του άρθρου 21 του Συντάγματος.

Τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου τέταρτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού» (Α’ 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 85 του ν. 4745/2020

«Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010, σύμφωνα με τις επιταγές της παρ. 1 του άρθρου 6 της Ε.Σ.Δ.Α., ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις» (Α’ 214).

Τον ν. 3918/2011 «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» (Α’ 31).Το π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148).

Τον ν. 4633/2019 «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού, άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας και λοιπές διατάξεις» (Α’ 161).Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121).

Την ανάγκη άμεσης αύξησης κλινών για τη νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από νέο κορονοϊό COVID-19 για την κάλυψη των αναγκών δημόσιας υγείας και νοσηλείας ασθενών στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X