Κοινωνία

Του… ρεύματος το κάγκελο στους λογαριασμούς! Αγανάκτηση για το όργιο αυθαιρεσίας

Του… ρεύματος το κάγκελο στους λογαριασμούς! Αγανάκτηση για το όργιο αυθαιρεσίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Απίστευτες καταστάσεις φαίνεται πως κυριαρχούν στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τους καταναλωτές, πέραν των δυσθεώρητων ανατιμήσεων, να βρίσκονται αντιμέτωποι και με μονομερείς αλλαγές, αυξήσεις στους λογαριασμούς, από τους περισσότερους προμηθευτές, που εφαρμόζονται… νύχτα, με πολύ “ψιλά γράμματα” και κυρίως χρεώνοντας ρήτρα παντού.

Καταναλωτές καταγγέλλουν πρωτοφανείς μεθοδεύσεις των παρόχων, όπως αλλαγή σταθερού τιμολογίου σε μεταβλητό με ενημέρωση σε προηγούμενο λογαριασμό, με ιδιαιτέρως δυσανάγνωστα “ψιλά” γράμματα, για την οποία πληροφορήθηκαν ψάχνοντας εκ των υστέρων χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων σε χώρους με μηδενική κατανάλωση, αλλαγή τιμοκαταλόγου για νέους πελάτες τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας από την κατάργηση του σταθερού τιμολογίου!

Το θέμα είναι ότι, είτε άμεσα είτε έμμεσα, οι πρακτικές αυτές επιτρέπονται, καθώς ακόμα και τα νέα πρότυπα για λογαριασμούς και συμβάσεις που έχει αποφασίσει η ΡΑΕ και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, υποχρέωση προσφοράς σταθερών τιμολογίων ως εναλλακτική για τους καταναλωτές αναμένονται…

Όλα… επιτρέπονται

Οι δε προμηθευτές φαίνεται ότι δεν ανησυχούν, αφού όλα επιτρέπονται στον… ανταγωνισμό. Δεν υπάρχει κάποια σχετική παρέμβαση ή απαγόρευση από την Πολιτεία ή τις αρμόδιες Αρχές, ενώ ειδικά για τα σταθερά τιμολόγια θεωρούν ότι είναι λίγα γενικά – στη λογική “μικρό το κακό”…

Όπως φαίνεται στις συμβάσεις προμήθειας των παρόχων περιλαμβάνονται παραθυράκια για ερμηνείες και αλλαγές κατά το δοκούν, επιτρέποντας περισσότερο ή λιγότερο αυθαίρετες επιλογές.

Είναι χαρακτηριστική η συμπερίληψη όρου στις συμβάσεις περί της δυνατότητας μονομερούς τροποποίησης οποιουδήποτε εκ των όρων της σύμβασης από τον προμηθευτή “για σπουδαίο λόγο” (π.χ. “μεταβολή των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας”). Και βέβαια, όλα θεωρούνται νομότυπα εφόσον υπάρχει ατομική ενημέρωση του πελάτη τουλάχιστον 60 ημέρες πριν τεθούν σε ισχύ οι μονομερείς τροποποιήσεις, ενώ προβλέπεται, κατ’ εξαίρεση, και ενημέρωση για τροποποίηση χρεώσεων με τον πρώτο λογαριασμό που την ακολουθεί, δηλαδή κατόπιν εορτής.  Άλλος όρος προβλέπει ότι ο προμηθευτής διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιεί τις ανταγωνιστικές χρεώσεις μετά την παρέλευση έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι συμβάσεις “ακουμπούν” στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες: στο άρθρο 30 προβλέπεται ότι “μονομερής τροποποίηση του περιεχομένου της σύμβασης από τον προμηθευτή είναι δυνατή μόνο εφόσον τούτο προβλέπεται εκ της κείμενης νομοθεσίας ή έχει ρητώς συμφωνηθεί στη σύμβαση προμήθειας”, δηλαδή παραπέμπει και πάλι στη σύμβαση…

ακρίβεια λογαριασμοί ρεύματος ενέργεια τιμές αυξήσεις ρεύμα τιμές

Και η ΔΕΗ;

Σύμφωνα με ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου (allazorevma), πλέον υπάρχουν λογαριασμοί της ΔΕΗ σταθερού τιμολογίου στους οποίους επιβάλλεται χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής χωρίς προειδοποίηση. Πρόκειται για τιμολόγια σταθερής χρέωσης (έναντι των κυμαινόμενων με ρήτρα) που, ως φαίνεται, αποδείχθηκαν ζημιογόνα.

Όπως επισημαίνεται, “δεν περιμέναμε όμως ότι η ΔΕΗ θα έφτανε σε κινήσεις πανικού. Τη μονομερή παραβίαση των όρων συμβάσεων προμήθειας των ζημιογόνων σταθερών τιμολογίων της με προφανή σκοπό τον περιορισμό των ζημιών της”. Μάλιστα αναφέρει ότι απέσυρε από τον αλγόριθμό της τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ, γιατί “υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δεν είναι διαθέσιμα στην πράξη”.

Λογαριασμοί ρεύματος: Η κατακραυγή για τις μονομερείς αλλαγές συμβολαίων έφερε καθυστερημένη έρευνα

Χθες η ΔΕΗ απάντησε, μιλώντας πάντως μόνο για υφιστάμενα συμβόλαια που τρέχουν: “Για τους πελάτες που κλείδωσαν σταθερά συμβόλαια”. Ειδικότερα επισημαίνει ότι τα τρία σταθερά της συμβόλαια έχουν ορισμένη διάρκεια και τιμή, η οποία παραμένει σταθερή μέχρι τη λήξη της σύμβασης. Αυτά, σημειώνει, δεν υπόκεινται σε καμία ρήτρα και η ΔΕΗ δεν έχει προβεί σε καμία αλλαγή όρων της σύμβασης σταθερού συμβολαίου πριν από τη λήξη της για τους περισσότερους από 500.000 πελάτες της που τα έχουν επιλέξει.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί την αισχροκέρδεια και ανέχεται την αυθαιρεσία σε βάρος των καταναλωτών ενέργειας, σχολίασαν οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Χαρίτσης.  Όπως τόνισαν, εισηγήσεις της ΡΑΕ για τα ουρανοκατέβατα κέρδη και την επιβολή έκτακτης εισφοράς μπαίνουν στο συρτάρι του Μαξίμου, ενώ οι Ανεξάρτητες Αρχές παρακολουθούν απαθείς αυθαίρετες πρακτικές κατά των καταναλωτών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X