Κοινωνία

Τραγωδία στην Ημαθία: Πέθανε αγοράκι 8 ετών

Τραγωδία στην Ημαθία: Πέθανε αγοράκι 8 ετών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τραγωδία σημειώθηκε στην Ημαθία, όπου ένα αγοράκι 8 ετών έχασε τη ζωή του, με την τοπική κοινωνία να βυθίζεται στο πένθος.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα laikoyra.gr, όλα συνέβησαν σε χωριό της Ημαθίας, όταν το παιδί ανέβασε πυρετό με αποτέλεσμα οι γονείς του να το μεταφέρουν σε νοσοκομείο της Νάουσας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι γιατροί εκεί διέγνωσαν ότι ενδεχομένως πρόκειται για ίωση κι έτσι οι γονείς με τον 8χρονο έφυγαν από το νοσοκομείο. Ωστόσο, το παιδί ανέβασε ξανά πυρετό κι επισκέφθηκε το νοσοκομείο για δεύτερη φορά το Σάββατο 10 Ιουνίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα ακολούθησε επιχείρηση διακομιδής του παιδιού από την αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ώστε να φτάσει ο 8χρονος όσο το δυνατό γρηγορότερα στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, δυστυχώς το παιδί δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να καταλήξει το απόγευμα της Κυριακής, με το τοπικό μέσο ενημέρωσης να αναφέρει ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ταχύτατα.

Από στρεπτόκοκκο πέθανε το 8χρονο παιδάκι στην Ημαθία

Σύμφωνα με το Action24 που επικοινώνησε με τον πατέρα του παιδιού, οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς ότι το παιδάκι κατέληξε τελικά από το συγκεκριμένο μικρόβιο.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη Ελλάδα. Εντούτοις, λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, της επαφής με μολυσμένες πληγές στο δέρμα των ασθενών και από υγιείς φορείς του βακτηρίου. Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Τα συμπτώματα – Πώς εκδηλώνεται μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός).

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα στην υπερώα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) , δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X