Κοινωνία

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Γιατί καθυστέρησε 3 μέρες η ιατροδικαστική εξέταση;

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Γιατί καθυστέρησε 3 μέρες η ιατροδικαστική εξέταση;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την καταγγελία για, βιασμό η 24χρονη γυναίκα αναφέρει πως η ιατροδικαστική εξέταση έγινε μετά από τριήμερη χρονοτριβή και διαδοχικές αναβολές.

Οι δηλώσεις της γεννούν ερωτήματα, αφού όπως χαρακτηριστικά λέει, πήγε επανειλημμένα στο αστυνομικό τμήμα και η μέρα της ιατροδικαστικής εξέτασης μετατέθηκε τουλάχιστον δύο φορές. «Την ίδια ημέρα εκείνη, μου είπαν από την αστυνομία ότι «σήμερα κιόλας θα πας σε ιατροδικαστή». Οπότε περίμενα εγώ εκείνη τη στιγμή να πάω σε ιατροδικαστή (…) Μου το πήγανε την επόμενη ημέρα. Ξαναπήγα στο τμήμα. Ούτε την επόμενη ημέρα πήγα στον ιατροδικαστή. Και μου είπαν εν τέλει ότι θα πάω μία ημέρα μετά. Εγώ αυτές τις ημέρες έπρεπε να μην έχω πλυθεί. Αυτό με τρέλαινε. Να νιώθω και να μην μπορώ να ξεπλύνω αυτή την βρώμα.»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων μίλησε στο LiFO.gr, σχετικά με το κατά πόσο είναι θεμιτό να υπάρχει τέτοια χρονική απόκλιση από την καταγγελία έως την εξέταση.

«Είναι κρίσιμες και οι ώρες» δηλώνει, επισημαίνοντας πως ναι μεν θεωρείται έγκαιρη η ιατροδικαστική πράξη εντός 72 ωρών, αλλά όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο πιο εύκολο είναι να διαπιστωθεί ένας βιασμός και οι αρχές να οδηγηθούν στους δράστες. Προσθέτει πως κάθε με κάθε καθυστέρηση υπάρχει κίνδυνος να χαθούν στοιχεία.

Όπως προσθέτει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατροδικαστικής, θα πρέπει να διαπιστωθεί πότε εξέδωσε η αστυνομία την σχετική εντολή, με την οποία τα άτομα που καταγγέλλουν βιασμό παραπέμπονται σε συγκεκριμένους ιατροδικαστές. Όπως εξηγεί ο κ. Λέων, το εκάστοτε άτομο που κάνει μία καταγγελία, πηγαίνει μόνο του με την σχετική εντολή και ενημερώνει τον ιατροδικαστή, οπότε θα πρέπει να διακριβωθεί και η χρονική απόσταση από την έκδοση της εντολής έως την ημέρα που η καταγγέλουσα υποβλήθηκε σε εξέταση.

Τα επίμαχα σημεία στην συνέντευξη της 24χρονης

Στην αστυνομία πώς ήταν τα πράγματα; Σου φέρθηκαν σωστά;

Στην αστυνομία μου φέρθηκαν σωστά απλά, επειδή εξακολουθούσε να είμαι σε σοκ, έχανα τη γη κάτω από τα πόδια μου πολλές φορές. Νέκρωναν τα πόδια μου, ήμουν έτοιμη να κοιμηθώ την στιγμή που έδινα κατάθεση (….) Ήμουν εκεί όλη την ημέρα. Δυσκολεύτηκα γιατί, το να ανακαλώ στη μνήμη μου ένα τέτοιο περιστατικό δεν μου είναι καθόλου εύκολο. Είναι λες και το ζω εκείνη τη στιγμή ξανά, για δεύτερη φορά.

(…)

«Την ίδια ημέρα εκείνη, μου είπαν από την αστυνομία ότι σήμερα κιόλας θα πας σε ιατροδικαστή. Οπότε περίμενα εγώ εκείνη τη στιγμή να πάω σε ιατροδικαστή»

-Πήγες;

«Όχι. Μου το πήγανε την επόμενη ημέρα. Ξαναπήγα στο τμήμα. Ούτε την επόμενη ημέρα πήγα στον ιατροδικαστή. Και μου είπαν εν τέλει ότι θα πάω μία ημέρα μετά. Εγώ αυτές τις ημέρες έπρεπε να μην έχω πλυθεί. Αυτό με τρέλαινε. Να νιώθω και να μην μπορώ να ξεπλύνω αυτή την βρώμα.»

-Δηλαδή πέρασαν τρεις ημέρες πριν πας στον ιατροδικαστή.

«Ναι πέρασαν τρεις ημέρες»

Το υλικό που πήραν για τον τοξικολογικό έλεγχο ελήφθη την πρώτη ημέρα όπως είπε. Υπήρχαν σημάδια στα πόδια της, πάρα πολλές μελανιές. Οι εξετάσεις δεν έχουν βγει στη δικογραφία. Στεναχωριέμαι πολύ για τον λόγο που καθυστέρησαν τις εξετάσεις μου.

-Τι σου πήραν; Ούρα, αίμα;

«Μου είχαν πει ότι θα μου έκαναν εξέταση αίματος, τα πάντα. Εξέταση αίματος δεν μου έχουν κάνει. Μου έχουν πάρει μόνο ούρα.»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X