Κοινωνία

«Βράζουν» οι αγρότες! Κινητοποιήσεις και μπλόκα από την Πελοπόννησο ως τη Θράκη

«Βράζουν» οι αγρότες! Κινητοποιήσεις και μπλόκα από την Πελοπόννησο ως τη Θράκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους είναι αγρότες, καταγγέλλοντας ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι κοροϊδία και χαρακτηρίζοντας ψίχουλα όσα ανακοινώθηκαν. Σε όλη τη χώρα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θράκη, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους βγάζοντας τα τρακτέρ στους δρόμους και τις πλατείες, ενώ στο ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα μετά τον χθεσινό συμβολικό αποκλεισμό της χθεσινής οδού αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα η Συντονιστική Επιτροπή για να καθορίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Στην ανατολική Θεσσαλονίκη – Επανομή, Βασιλικά, Μεσημέρι, Σχολάρι – αλλά και στη Θέρμη, αρχίζουν σήμερα να κατεβάζουν τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στις πλατείες των χωριών οι αγρότες, διεκδικώντας λύση στα προβλήματα επιβίωσης που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν. Η απόφαση ελήφθη από τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής και του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης στην Επανομή, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να συσταθεί και το συντονιστικό όργανο των αγροτών.

Στη Μαγνησία, οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο ύψος του Ριζομύλου, από την προηγούμενη Παρασκευή, αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Στην Πελοπόννησο, για ώρες ή ακόμα και ημέρες είναι διατεθειμένοι να «κατασκηνώσουν» από σήμερα το μεσημέρι στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου, αγρότες της Αιγιάλειας, θέλοντας έτσι να πιέσουν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την επιβίωσή τους και αδιαφορώντας εάν θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυνάμεις της αστυνομίας, ακόμα και ΜΑΤ. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου έχει καλέσει τα μέλη του να συγκεντρωθούν στο νοσοκομείο για να κατευθυνθούν προς την «Ολυμπία οδό», στον Κόμβο Μεγανίτη ή Σελινούντα προτάσσοντας ως βασικό ζήτημα το σταφιδικό και τονίζοντας ότι «αποδείχθηκε φιάσκο» η πρόσφατη κυβερνητική λύση με συνεταιριστές και εμπόρους-εξαγωγείς.

Στη Ηλεία ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ και σήμερα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στη Μαραθιά.

Στη Λακωνία, ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος ανακοίνωσε ότι σήμερα Δευτέρα στήνει μπλόκο στη Σκάλα.

αγρότες

Φωτογραφία: Eurokinissi

Στους δρόμους με τα αγροτικά τους μηχανήματα ετοιμάζονται να βγουν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε Κεφαλονιά – Ιθάκη και Ζάκυνθο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συλλόγων και επιτροπών αγώνα τους και συντασσόμενοι στο πλευρό των συναδέλφων τους σε όλη τη χώρα. Σήμερα, η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων Ζακύνθου, έχει καλέσει σε συγκέντρωση και στήσιμο μπλόκου στη «Λούμπα».

Σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τέλος, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων όπου αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί δυναμική κινητοποίηση στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, την ερχόμενη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο κτήριο της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης.

Τα αιτήματα που έχουν οι αγρότες

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X