Κοινωνία

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να βάλεις και να βγάλεις την μάσκα! video

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να βάλεις και να βγάλεις την μάσκα! video
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι χειρουργικές μάσκες στη δύσκολη κατάσταση που ζούμε έχουν εξαντληθεί ή είναι πολύ ακριβές μιας και έχουν καταγγελθεί αρκετές περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος χρήσης της μάσκας, πότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια αυτοσχέδια; Σε περίπτωση που δεν έχετε μάσκα προσώπου και δεν μπορείτε να βρείτε πουθενά ή τα οικονομικά σας δεν το επιτρέπουν να αγοράσετε μπορείτε με απλά υλικά να φτιάξετε μόνοι σας μόνον για έκτακτη ανάγκη και για μία ολιγόλεπτη χρήση.

Κορονοϊός: Ιδού ο… περίεργος τρόπος ανίχνευσης! Καλύτερος και από τεστ!

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας “χρειάζεται προσοχή με αυτά τα καλύμματα καθώς δεν είναι χειρουργικές ή ιατρικές μάσκες. Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τα αυτοσχέδια καλύμματα”. Ποιο είναι αυτό; Έδωσε ένα παράδειγμα: “Ας υποθέσουμε ότι δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντήλι και μετά εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. Το 40%-50% των σωματιδίων του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα ειδικά όταν αυτό έχει μαζέψει και αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας. Μετά νομίζοντας εγώ ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις, δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και τελικά μολύνομαι. Άρα κάποιες από τις αυτοσχέδιες μάσκες ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από τη μετάδοση από όσους δεν έχουν συμπτώματα μπορεί να λειτουργήσει από την αντίθετη πλευρά”.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, “αυτή τη στιγμή το όφελος από τέτοιες μάσκες αναμένεται να είναι μικρό, θα είναι μεγαλύτερο μόνο αν υπάρξει αύξηση της μετάδοσης του ιού τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς ενδεχομένως να δούμε μια τέτοια σύσταση γενικότερα στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες”.

Κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέξετε για τις αυτοσχέδιες μάσκες

Η αυτοσχέδια μάσκα όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, μπορεί να αντικατασταθεί και από τη χρήση ενός κασκόλ ή πουλόβερ σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, που όμως σύμφωνα με τις οδηγίες δεν θα πρέπει να υπάρχει όταν τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ μας.

Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι αυτές οι αυτοσχέδιες μάσκες «χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς κατά τη χρήση τους, ένα ποσοστό 40% έως 90% των σταγονιδίων μπορούν να παγιδευτούν στο ύφασμα της μάσκας που φοράμε για να προστατευτούμε από τον ιό και η λανθασμένη αφαίρεση της μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μολυνθούμε από τον ιό».

Αυτό σημαίνει -είπε- πως εάν κάποιος είναι υγιής, στην προσπάθεια του να μη μολυνθεί, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μόλυνσης.

Κορονοϊός: Παγκόσμιο… τροχάδην! Ιδού τα νέα φάρμακα και πειράματα για εμβόλια

Σημαντικό κατά τη κατασκευή μιας μάσκας:
-Tα χέρια μας να είναι πεντακάθαρα.
– Για τις βαμβακερές μάσκες. Πριν και μετά από κάθε χρήση πλύσιμο με καυτό νερό και σιδέρωμα σε υψηλή θερμοκρασία.
– Αν χρησιμοποιηθεί φίλτρο, μετά τη χρήση το πετάμε. Πλένουμε και σιδερώνουμε

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με οδηγίες για το πώς βάζουμε και βγάζουμε μια μάσκα προστασίας, ενώ οδηγίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του.

κορονοϊός

Φωτογραφία: Youtube

Κορονοϊός: Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι:

1. Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ

2. Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια

3. Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται: σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος, σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης

Κορονοϊός: Οδηγίες εφαρμογής της μάσκας

-επιλογή του σωστού μεγέθους
-εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
-εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
-πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
-ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά

Σοκαριστική εκτίμηση! «Ίσως υπάρχουν ήδη 10.000.000 κρούσματα κορονοϊού»!

επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
-αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή! • απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
-εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
-αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
-αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

https://www.facebook.com/eody.gr/videos/282015846129870/

Περιγραφή των στρωμάτων της απλής χειρουργικής μάσκας

Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

Εφιάλτης από την Αμερική: Ο κορονοϊός μεταδίδεται και με την αναπνοή

Ακολουθούμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στο χώρο μας. Ακολουθούμε σχολαστικά τις συμβουλές των ειδικών, γιατρών και ιατρικού προσωπικού που δίνουν καθημερινή μάχη με αυτόν τον αόρατο εχθρό στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Αν νοσήσουμε εμείς ή ένα μέλος της οικογενείας μας τηρούμε με συνέπεια όλες τις οδηγίες και το κυριότερο μένουμε σπίτι για να προστατεύσουμε όχι μόνο εμάς τους ίδιους αλλά τους ανθρώπους που αγαπάμε και ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τους γονείς μας τους παππούδες μας και όλες τις ευπαθείς ομάδες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X