Κοινωνία

Lockdown: Ανοίγει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου – Πώς θα γίνονται τα ψώνια

Lockdown: Ανοίγει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου – Πώς θα γίνονται τα ψώνια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Λιανεμπόριο:Το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου από τη Δευτέρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Από το άνοιγμα λιανεμπορίου εξαιρούνται τα πολυκαταστήματα, ενώ οι αγορές θα γίνονται με ειδικό κωδικό που θα αποστέλλεται άπαξ και διάρκεια έως 3 ώρες με τη μέθοδο click away και click in shop.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς η Επιτροπή των Ειδικών αποφάσισε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα για καλύτερο αποτέλεσμα «και υγειονομικό και κοινωνικό και οικονομικό».

«Η ανακατανομή θα δώσει ανάσες και θα περιορίσει τις εστίες υπερμετάδοσης. Προϋπόθεση η ατομική ευθύνη» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αποφυγή πάρτι και συναθροίσεων.

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα γίνει με αυστηρά μέτρα, με μάσκες, αποστάσεις, τήρηση κανόνων υγιεινής και με έναν πελάτη ανά 25 τ.μ.

 οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους με τη χρήση του συγκεκριμένου κωδικού αυστηρά για 3 ώρες και μόνο μία φορά ανά 24ωρο.

Ο αριθμός 13032 έχει δημιουργηθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, με στόχο να ελέγξει τη μετακίνηση των πολιτών σε καταστήματα λιανεμπορίου. Στον συγκεκριμένο αριθμό μπορεί κάποιος να στέλνει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση και θα λαμβάνει μήνυμα που αναφέρει: «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Συγκεκριμένα με το SMS στο 13032 θα επιτρέπεται το click away αλλά και το click in shop στα καταστήματα ενώ θα ισχύει και ο κανόνας του ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

«Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το click away και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού με click in shop. Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση».

Επίσης, από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται με αποστολή του κωδικού 6 στο 13033 η διαδημοτική μετακίνηση. Το μέτρο είναι πιλοτικό και θα αρθεί αν παρατηρηθεί κατάχρησή του ή εικόνες συνωστισμού. Η μετακίνηση αφορά τρία άτομα ή μία οικογένεια.

«Ας βγούμε από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακριά από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά και «οι εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας».

Όσον αφορά τα σχολεία και τα πολυκαταστήματα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το άνοιγμά τους θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά για τα σχολεία, επισήμανε ότι πιθανότερη ημερομηνία είναι η 12η Απριλίου, με το άνοιγμα κάποιων τάξεων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X