Media

Ευρωπαϊκή ασπίδα στα fake news

Ευρωπαϊκή ασπίδα στα fake news
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των fake news την οποία ο eretikos.gr επιδοκιμάζει στο μέγιστο βαθμό έχει συσταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την Ελλάδα συμμετέχει ο ιστότοπος www.ellinikahoaxes.gr, ο οποίος δημοσίευσε και το κείμενο που ακολουθεί.

Θα ήταν πολύ σημαντικό και ενδεχομένως θα γινόταν πιο αποτελεσματική η προσπάθεια σε συμβολικό και ηθικό επίπεδο, αν συμμετείχε και η  Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), καθώς και οι άλλες δημοσιογραφικές ενώσεις σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης των fake news και γενικότερα της παραπληροφόρησης, η οποία τείνει να πάρει το χαρακτήρα μάστιγας.

Το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Ενημέρωσης (International Fact-Checking Network, IFCN) ξεκινά την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ελέγχου ειδήσεων «FactCheckEU».

Οι ψευδείς ειδήσεις δεν περιορίζονται στα σύνορα μιας χώρας, ειδικά στο πλαίσιο της Ευρώπης. Αναγνωρίζοντας αυτή τη πραγματικότητα, το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Ενημέρωσης ανακοινώνει την έναρξη του «FactCheckEU», μιας συνεργατικής προσπάθειας 19 Ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης με στόχο την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων πριν την διεξαγωγή των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μάιο του 2019.

Το «FactCheckEU» θα βρίσκεται στον ιστότοπο factcheckeu.info. Η δουλειά μας θα είναι διαθέσιμη σε 10 διαφορετικές γλώσσες, ενώ κάθε άρθρο ή ανακοίνωση που θα δημοσιεύουμε θα μεταφράζεται στα αγγλικά με σκοπό να φτάσουμε το κατά το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών.

Το «FactCheckEU» θα δημοσιεύει ελέγχους ειδήσεων των συνεργατών του σχετικές με την ΕΕ, καταρρίψεις ψευδών ειδήσεων σχετικά με τις Ευρωεκλογές, και έλεγχο ισχυρισμών Ευρωπαϊκών πολιτικών προσώπων. Επιπλέον, θα απαντάμε σε ερωτήσεις που υποβάλουν οι αναγνώστες μας άμεσα.

Το τμήμα ερωτήσεων-απαντήσεων της ιστοσελίδας μας, το οποίο βασίστηκε στο CheckNews της σελίδας Libération, θα βοηθήσει στη δημιουργία άμεσης επαφής με το κοινό, καθώς και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, καθώς θα απαντάμε στις ερωτήσεις του άμεσα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του εκάστοτε ερωτώντα.

Το FactCheckEU δεσμεύεται επίσης να εξετάσει τους μηχανισμούς λειτουργίας των ψευδών ειδήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πως διαδίδεται μια ψευδής είδηση από χώρα σε χώρα; Ποιοι φέρουν την ευθύνη για την εμφάνιση αυτών των ειδήσεων;

Το FactCheckEU αποτελείται από 19 συνεργάτες σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες καλύπτοντας ένα εύρος 10 γλωσσών: 20 Minutes (Γαλλία), AFP Factuel (Γαλλία), CheckNews de Libération (Γαλλία), CORRECTIV.Faktencheck (Γερμανία), Les Décodeurs du Monde (Γαλλία), Ellinika Hoaxes (Ελλάδα), FactCheckNI (Βόρεια Ιρλανδία), Faktograf.hr (Κροατία), France 24 Les Observateurs (Γαλλία), TheJournal.ie (Ιρλανδία), lavoce.info (Ιταλία), Lead Stories (Βέλγιο), Maldita.es (Ισπανία), Newtral (Ισπανία), Observador (Πορτογαλία), Pagella Politica (Ιταλία), Patikrinta 15min (Λιθουανία), TjekDet (Δανία), and Viralgranskaren (Σουηδία).

Όλοι οι παραπάνω οργανισμοί είναι μέλη του Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Ενημέρωσης, και κατά συνέπεια πληρούν τις προϋποθέσεις του κώδικα λειτουργίας καθώς και των αρχών του Δικτύου. H ένταξη σε αυτό ως πιστοποιημένο μέλος, απαιτεί την δέσμευση σε 12 κριτήρια διαφάνειας, ηθικής, μεθοδολογίας και ουδετερότητας.

Το FactCheckEU είναι απολύτως ανεξάρτητο από φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών κυβερνητικών φορέων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημιουργήθηκε από τη Libération και το Datagif χάρη σε χρηματική χορηγία καινοτομίας από το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Ενημέρωσης. Ένα μέρος των εξόδων καλύφθηκε μέσω χορηγιών από τη Google και το Open Society Initiative for Europe.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X