Media

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα υποφέρει

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα υποφέρει
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το χτύπημα στην ελευθεροτυπία στη χώρα μας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η επιχείρηση φίμωσης των αντίθετων φωνών το διαπίστωσαν και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα οι οποίοι χαρακτηρίζουν «προβληματική κατάσταση».

Οπως προκύπτει από τη βαθμολογία η χώρα μας κάθε χρόνο κατρακυλάει. Η διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), που κατάρτισε -όπως κάθε χρόνο- την έρευνα του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου 2021 (World Press Freedom Index), κάνει λόγο για «προβληματική κατάσταση – πορτοκαλί επίπεδο». Στη σχετική κατάταξη, η χώρα μας βρίσκεται στο νούμερο 70, πέφτοντας πέντε θέσεις μέσα σε μια χρονιά, ενώ το 2008 -πριν την οικονομική κρίση- βρισκόταν στη θέση 31. Στο συνοδευτικό κείμενο της αναφοράς της RSF αναφέρεται:

«Η ελευθερία του Τύπου υπέφερε στην Ελλάδα το 2020. Η συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις στη διαφήμιση προς τα μέσα ενημέρωσης, αλλά επεδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορoνοϊού και την προσφυγική κρίση. Τα ερευνητικά μέσα και τα μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε τους δόθηκε ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, σχετικά με τον ιό. Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να πάρουν την άδεια της κυβέρνησης πριν κάνουν ρεπορτάζ στα νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο ιατρικό προσωπικό να μιλά στα μέσα ενημέρωσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X