Media

Το «μαύρο» στην ΕΡΤ εξακολουθεί να διχάζει. Ένταση ανάμεσα σε Βενιζέλο και Φίλη

Το «μαύρο» στην ΕΡΤ εξακολουθεί να διχάζει. Ένταση ανάμεσα σε Βενιζέλο και Φίλη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε την Τετάρτη η ΕΣΗΕΑ, με θέμα «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι» η ΕΡΤ διχάζει ακόμη…

Το «μαύρο» του 2013 επί Αντώνη Σαμαρά και ο τρόπος που επαναλειτούργησε επί Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προκαλεί εντάσεις, ακόμα και σε μετριοπαθείς πολιτικούς.

Ένταση λοιπόν προκλήθηκε ανάμεσα στον Βαγγέλη Βενιζέλο, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και στον Νίκο Φίλη, βουλευτή Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Παιδείας, αναγκάζοντας μάλιστα τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα να παρέμβει πυροσβεστικά.

Ήταν σε ένα σημείο της συζήτησης, όταν ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι στην τότε τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ είχε διαφωνήσει με το κλείσιμο της ΕΡΤ, όπως έγινε, αλλά ήταν ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, που αποχώρησε από την κυβέρνηση. Και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος.

Βενιζέλος: «Είχα πει τη θέση μου για το κλείσιμο της EΡΤ, δημόσια τότε. Είχα διαφωνήσει δημόσια. Όπως είχε διαφωνήσει και ο κ. Κουβέλης και είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Κουβέλη και τον κ. Σαμαρά σε μια πλήρη λύση, ικανοποιητική για τους Θεσμούς και τους δημοσιογράφους, την οποία δεν σεβάστηκε ο κ. Κουβέλης. Σε πλήρη λύση».

Φίλης: «Άρα, λοιπόν, την ευθύνη την είχε ο κ. Κουβέλης…».

Βενιζέλος: «Οχι, κύριε Φίλη, μην αστειεύεστε. Την ευθύνη την είχε η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία μου, αντέδρασε, όπως αντέδρασε και η ΔΗΜΑΡ, αλλά αντί να καταλήξουμε σε μια λειτουργική λύση, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα, οδηγηθήκαμε σε κυβερνητική αλλαγή. Λοιπόν, πείτε μου, εσείς τι κάνατε μετά; Αφήστε τι κάναμε εμείς. Τι κάνατε μετά;»

Φίλης: «Ανοίξαμε την ΕΡΤ».

Βενιζέλος: «Καλά εντάξει…»

Τσίμας: «Μου επιτρέπετε να ασκήσω το δικαίωμα του συντονιστή; Η αλήθεια είναι αυτή, ότι ο κ. Βενιζέλος ασφαλώς είχε διαφωνήσει τότε με το κλείσιμο της ΕΡΤ και επίσης ο κ. Φίλης έχει κάνει δημόσια αυτοκριτική ότι η ΕΡΤ που ξανάνοιξε δεν ξανάνοιξε με τον καλύτερο τρόπο (…)»

Φίλης: «Μην τα συμψηφίζουμε. Από το ένα μέρος έχουμε βάναυση προσβολή της Δημοκρατίας με το κλείσιμο, το σφράγισμα της ΕΡΤ και από το άλλο έχουμε προβληματική επανέναρξη της ΕΡΤ. Εντελώς διαφορετικά πράγματα».

Στην παρατήρηση ότι η «λειτουργική λύση» ήταν με 600 από τους 2.000 εργαζόμενους, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Δεν ήταν αυτή η λύση που είχαμε τότε διαμορφώσει. Δεν ήταν η Νέα Τηλεόραση, αλλά, εν πάση περιπτώσει, εάν θεωρείτε ότι υπήρξε μια ικανοποιητική λειτουργία των μέσων ενημέρωσης την περίοδο 2015-2019, καλύτερη από ό,τι την περίοδο 2012-2015, θα διαφωνήσουμε.

Πιστεύω ότι την περίοδο που διαχειριστήκαμε εμείς την κρίση, ήμασταν θύματα της πιο κακόπιστης, της πιο κακοπροαίρετης και υπονομευτικής κριτικής και αυτό έβλαψε και τη χώρα και ποτέ δεν ενοχλήσαμε κανέναν, ενώ στη συνέχεια υπήρξε μονολιθικός έλεγχος. Οικονομικός, διοικητικός, θεσμικός, πολιτικός, που τώρα τον βλέπουμε να εκτίθεται με εξευτελιστικούς όρους στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, με αφορμή την υπόθεση Καλογρίτσα-Παππά.

Λοιπόν, όταν εξελίσσεται δίπλα μας, στο κτήριο της Βουλής η έρευνα για την υπόθεση Καλογρίτσα-Παππά, καλύτερα είναι να είμαστε προσεκτικοί, το λιγότερο προσεκτικοί.

Θέλετε να μιλήσουμε με τέτοιον τρόπο; Εγώ ήρθα να μιλήσω θεσμικά, οραματικά για το μέλλον, με ένα δημόσιο ήθος. Θέλετε να κάνουμε αναψηλάφηση; Να κάνουμε».

Πηγή Protagon.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X