Media

Ένα πείραμα παρουσιαστή ειδήσεων από την Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή παραπληροφόρηση;

Ένα πείραμα παρουσιαστή ειδήσεων από την Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή παραπληροφόρηση;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μια νεοφυής επιχείρηση στις ΗΠΑ αναπτύσσει μια υπηρεσία ειδήσεων από παρουσιαστές που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Θα ανατρέψει δεκαετίες σχέσεων μεταξύ του τηλεοπτικού κοινού και των ανθρώπων που παρακολουθούν στην οθόνη;

Για 22 λεπτά, διάφοροι καλογυαλισμένοι παρουσιαστές ειδήσεων στέκονται μπροστά στην κάμερα και καταγράφουν τις ειδήσεις της ημέρας σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως κανένα από αυτά δεν είναι αληθινό. Αντίθετα, δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

 

Το βίντεο παράγεται από το Channel 1 με έδρα το Λος Άντζελες, μια start-up που δημιουργήθηκε από τους επιχειρηματίες Adam Mosam και Scott Zabielski, οι οποίοι σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν ειδήσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη σε ένα τηλεοπτικό κανάλι συνεχούς ροής.

«Φάνηκε να υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ευκαιρία να βελτιώσουμε την εμπειρία χρήστη των ειδήσεων», λέει ο Mosam, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για να προσαρμόσουμε το περιεχόμενο σε άτομα.

 

Η τεχνολογία AI μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μετάφραση σεναρίων και συνεντεύξεων από τη μια γλώσσα στην άλλη – δυνατότητες που έδειξε το Channel 1 σε ένα διαφημιστικό βίντεο, το οποίο κοινοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

Το Channel 1 είναι η πιο πρόσφατη επίδειξη παρουσιαστών ειδήσεων με τεχνητή νοημοσύνη σε όλο τον κόσμο.

Στο Κουβέιτ, μια περσόνα της τεχνητής νοημοσύνης με το όνομα Fedha κυκλοφόρησε στους τίτλους των ειδήσεων του Κουβέιτ. Ο Ερμής παρουσίασε τα νέα τον Μάιο του 2023 για την ελληνική κρατική ΕΡΤ. Ο νοτιοκορεάτης ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SBS παρέδωσε τα καθήκοντα παρουσίασης ειδήσεων στο Zae-In, ένα deepfake που δημιουργήθηκε από AI, για πέντε μήνες φέτος. Υπάρχουν και άλλα στην Ινδία και την Ταϊβάν – όλα δημιουργημένα από την τεχνητή νοημοσύνη.

 

Αλλά υπάρχει ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί ακόμη: θα εμπιστεύονται οι θεατές τις ειδήσεις που μεταδίδονται από την τεχνητή νοημοσύνη και όχι τους ανθρώπους;

Η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που παρουσιάζουν τις ειδήσεις έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos. Μόλις το 42% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο εμπιστεύονται τους τηλεοπτικούς αναγνώστες ειδήσεων, σημειώνοντας μείωση 16 ποσοστιαίων μονάδων σε ένα χρόνο.

Ο σκεπτικισμός γύρω από τους παρουσιαστές ειδήσεων ως ανεξάρτητους «διαιτητές» της αλήθειας είναι ένα ασυνήθιστο σύγχρονο φαινόμενο, με πολλούς να επιλέγουν να λαμβάνουν τα νέα τους από μεμονωμένους δημιουργούς ή παράγοντες επιρροής.

Αυτοί οι αστέρες των social media αξιοποιούν μια σύνδεση με το κοινό τους που ονομάζεται παρακοινωνική επιρροή. Οι παρακοινωνικές σχέσεις που επινοήθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950 από ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ορίστηκαν ως η πεποίθηση ότι οι θεατές των νυχτερινών ειδήσεων της εποχής είχαν ότι το πρόσωπο πίσω από το γραφείο μιλούσε απευθείας σε αυτούς μέσω της κάμερας. Οι παρουσιαστές ειδήσεων έγιναν κάτι περισσότερο από δημοσιογράφοι που σας λένε τα νέα. Ήταν φίλοι, καλωσορίσατε στα σαλόνια σας κάθε βράδυ.

Οι επηρεαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν επιλέξει το ίδιο απευθείας με τη μορφή κάμερας και έχουν αντιληφθεί την προσωπική σύνδεση με μεγάλη επιτυχία. «Είναι ενδιαφέρον πώς εξελίχθηκε η ετικέτα «παρακοινωνικός» από την περιγραφή της συγγένειας που μπορεί να νιώθουν τα άτομα με τους απομακρυσμένους παρουσιαστές ειδήσεων σε κάτι πολύ ευρύτερο», λέει η Christine H Tran, η οποία μελετά ψηφιακές πλατφόρμες και εργασία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

«Μπορείτε να είστε σε μια παρακοινωνική σχέση με έναν ρεπόρτερ ή έναν μεταδότη ειδήσεων στο Twitch», λέει, αναφερόμενη στην υπηρεσία βίντεο ζωντανής ροής. «Αλλά μπορείς επίσης -προφανώς- να είσαι σε μια παρακοινωνική σχέση με έναν YouTuber, έναν τραγουδιστή και ένα ισχυρό ζευγάρι του Instagram».

 

Αλλά το αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναπαράγει την προσωπική σύνδεση είναι λιγότερο σίγουρο. «Δεν θα έχετε ποτέ την ίδια σχέση με μια τεχνητή νοημοσύνη που κάνετε με έναν άλλο άνθρωπο», παραδέχεται ο Mosam.

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι δεν αναζητούν πλέον την αμεροληψία. «Δεν το κάνουμε αυτό γιατί πιστεύουμε ότι ένα ρομπότ κάνει καλύτερη δουλειά από έναν άνθρωπο – αυτό είναι γελοίο».

Η ιδέα των δημοσιογράφων να μην διαβάζουν τις ειδήσεις δεν είναι και τόσο ασυνήθιστη, ακόμα κι αν είναι η ιδέα ότι έχουν δημιουργηθεί από υπολογιστή. «Όταν ξεκίνησα τη δημοσιογραφία, είχατε ηθοποιούς να διαβάζουν τις ειδήσεις», λέει ο Nic Newman, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στο Reuters Institute for the Study of Journalism στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρώην συντάκτης στο BBC. «Οι άνθρωποι ήταν κάπως καλά με αυτό».

Το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι δεν διάβαζαν πάντα τις ειδήσεις σημαίνει ότι αυτή η δοκιμή θα μπορούσε κάλλιστα να πετύχει – με περιορισμούς, εκτιμά ο Newman. Θα είναι χρήσιμο μόνο για σύντομα δελτία ειδήσεων, αλλά είναι λιγότερο σίγουρος ότι οι θεατές θα αγκαλιάσουν μια παρακοινωνική σχέση με έναν παρουσιαστή της τεχνητής νοημοσύνης. «Για την παράδοση ειδησεογραφικών προγραμμάτων, νομίζω ότι η ανθρωπιά θα παραμείνει πολύ σημαντική», λέει.

 

Είναι ένα άγνωστο για το οποίο η Tran είναι επίσης αβέβαιη. «Θα εμπνεύσουν οι προσωπικότητες της τεχνητής νοημοσύνης την ίδια παρακοινωνικότητα εάν οι εκπομπές τους χαρακτηριστούν με ακρίβεια ως «περιεχόμενο AI» και οι θεατές γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει προσωπική ζωή έξω από την οθόνη;» ρωτούν. «Αυτό εξαρτάται από το εάν οι πλατφόρμες που φιλοξενούν παρουσιαστές τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να χαρακτηρίσουν το περιεχόμενό τους ως τεχνητή νοημοσύνη, όπως ορισμένες πλατφόρμες όπως το Instagram έχουν σκεφτεί να προχωρήσουν».

Το Channel 1 και το NewsGPT , το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο ειδησεογραφικό κανάλι στον κόσμο που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να έχουν μια άλλη ερώτηση να απαντήσουν: είναι δυνατόν να αφαιρέσουμε εντελώς τον άνθρωπο από την εξίσωση;

 

Προς το παρόν, το Channel 1 έχει σχεδόν μια ντουζίνα μέλη του προσωπικού που εργάζονται για τον έλεγχο σεναρίων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και την επιλογή ιστοριών που θα έπρεπε να καλυφθούν. Ο Mosan λέει ότι υπάρχει μια διαδικασία 13 βημάτων που περνάει το Channel 1 για κάθε ιστορία προτού μεταδοθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ορισμένα από τα ζητήματα γύρω από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη δεν θα βγουν στον αέρα.

Αυτές περιλαμβάνουν την ψευδαίσθηση, όπου τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης συνθέτουν περιεχόμενο, το οποίο είναι προφανώς ένα όχι στη δημοσιογραφία. Η εταιρεία πίσω από αυτό ψάχνει να προσλάβει έναν αρχισυντάκτη στις αρχές του επόμενου έτους.

 

Το να μπορείς πραγματικά να βρίσκεις ειδησεογραφικά γεγονότα και να αναφέρεις γι’ αυτά είναι ένα άλλο στοιχείο με το οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντιμετωπίσει, συμφωνούν οι Mosan και Newman.

Το δοκιμαστικό επεισόδιο του Channel 1 βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε ιστορίες που ανακαλύφθηκαν και πλάνα που κινηματογραφήθηκαν από ανθρώπους δημοσιογράφους. «Χωρίς αυτές τις πηγές, αν αποκοπούν, δεν βλέπω πώς μπορούν να το κάνουν», λέει ο Newman. «Αν δεν υπάρχει αυτή η πρώτη ύλη, τότε η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει απολύτως τίποτα να εργαστεί».

 

Ο Mosan πιστεύει ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία της διαδικασίας αναφοράς που μπορούν να πραγματοποιηθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά άλλα που δεν μπορούν. «Δεν θα μπορέσετε ποτέ να συγκεντρώσετε νοημοσύνη από άτομο σε άτομο και να κάνετε συνέντευξη από άτομο σε άτομο, αποτελεσματικά», λέει.

«Αλλά θα μπορούσα να πετάξω ένα drone και να αναλύσω αυτό που κοιτάζω». Η συλλογή ειδήσεων αποκλειστικά από την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς ανθρώπους στην εξίσωση, δεν περιλαμβάνεται στο τρέχον σύνολο σχεδίων του Channel 1.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X