«Μήνυμα» της ΕΕ: «Τρέξτε» για να μην χαθεί η δόση του 1 δισ.

Κομισιόν

Συνάντηση με τον επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, που βρίσκεται στην Αθήνα, είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στην συντάντηση, το ζήτημα που μονοπώλησε ήταν η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου.

Τι περιμένει να δει η ΕΕ από την Ελλάδα

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει για το θέμα αυτό στις 15 Ιουνίου, η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για τις εξοφλήσεις οφειλών, ώστε μην χάσει το 1 δισ. ευρώ που διασφάλισε με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Για να μη γίνει αυτό η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές στοιχεία που να αποδεικνύουν πως από το Μάρτιο έως σήμερα έχει αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ και έχει επεκτείνει πανελλαδικά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σε αντίθετη περίπτωση η υπό – δόση του 1 δισ. ευρώ θα επιστραφεί στο ταμείο του ESM.

Ωστόσο, έως σήμερα οι συνολικές καταβολές δεν έχουν ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμένες που πιστοποιούνται με τη μεθοδολογία των θεσμών είναι ακόμη μικρότερες.

Η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ

Ενδεικτικά μπορεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προχωράει με ταχείς ρυθμούς τις επιστροφές φόρων, τα ποσά όμως που εξοφλεί δεν προσμετρούνται στο σύνολο τους από τους θεσμούς, καθώς οι δανειστές κάνουν διάκριση μεταξύ παλαιών και νέων υποχρεώσεων.

Ο ΕΦΚΑ έχει επιδείξει μεγάλη ολιγωρία στην έκδοση των νέων συντάξεων και στη διεκπεραίωση των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, με τα προβλήματα να μεγαλώνουν μετά τη μεταφορά της αρμοδιότητας έκδοσης συντάξεων του Δημοσίου, στον Ενιαίο Φορέα.

Φορολογικές δηλώσεις: Με ρυθμούς… χελώνας! Μόνο 1/5 έχει υποβληθεί

Μεγάλο ζήτημα έχει ανακύψει και με τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τους προμηθευτές τους, καθώς ο ΕΦΚΑ, λόγω του ότι το σύστημα είναι κατακερματισμένο, δεν μπορεί να συντονίσει τη διαδικασία εξόφλησης αποτελεσματικά.

Τέλος, τα  νοσοκομεία καθυστερούν να μειώσουν τις οφειλές τους, αλλά και να στείλουν τα σχετικά παραστατικά στο υπουργείο Οικονομικών. Την κατάτασσα δε την επιβαρύνουν και οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο σύστημα δημοσίων προμηθειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ