Πολιτική

Μητσοτάκης: Δεν… μίλησε το βουνό για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ στην ΝΔ «σφάζονται»!

Μητσοτάκης: Δεν… μίλησε το βουνό για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ στην ΝΔ «σφάζονται»!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με το όνομα που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο, δηλώνει πως επιδίωξή του θα είναι η επίτευξη διακομματικής συναίνεσης στο πρόσωπο που τελικά θα επιλέξει.

Την ίδια ώρα, πάντως, η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ για το ζήτημα αυτό μυρίζει… μπαρούτι!

Πάντως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει αμέσως μετά τις γιορτές την πρότασή της για το νέο εκλογικό Νόμο ο οποίος για να ισχύσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές.

Ο Μητσοτάκης, ο εκλογικός Νόμος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η κυβερνητική πρόταση, που θα καταργήσει τον προηγούμενο Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, όχι από την επόμενη, αλλά από την μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, θα προβλέπει κατώτατο ποσοστό που το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει το μπόνους αλλά και κλιμακούμενο μέγεθος για το μπόνους, το οποίο δεν θα είναι οι σημερινές 50 έδρες. Το εκλογικό μπόνους θα δίνεται αν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25%. Με ένα τέτοιο ποσοστό, το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 20 έδρες. Και από εκεί και πέρα για κάθε επιπλέον 1% θα παίρνει ακόμα μια έδρα. Αυτό το σενάριο προβλέπει ανώτατο όριο τις 35 έδρες, με τις πληροφορίες που υπάρχουν από την κυβερνητική πλευρά να αναφέρουν πως η κυβέρνηση θέλει να τοποθετήσει πιο ψηλά το ανώτατο όριο εδρών, ώστε αυτές να κλειδώσουν στις 40.

Θεοδωρικάκος και Γεραπετρίτης θα δουν τα κόμματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι την δική του πρόταση ετοιμάζει και το Κίνημα Αλλαγής, η οποία μάλιστα δεν αναμένεται να απέχει ιδιαίτερα από τις κυβερνητικές προτάσεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε, στη χθεσινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους είχε εξηγήσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς – αντίθετα κάτι τέτοιο αναμένεται να πράξουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Επικρατείας, Τάκης Θεοδωρικάκος και Γιώργος Γεραπετρίτης: «Δεν θα συναντηθώ με πολιτικούς αρχηγούς. Η πρόταση που ετοιμάζω είναι πολύ κοντά σε αυτά που έχω ακούσει από το ΚΙΝΑΛ», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι, αλλά, αν χρειαστεί, θα ψηφιστεί και από 158. Εκλογές σε κάθε περίπτωση θα γίνουν το 2023».

Πώς διαμορφώνεται η αριθμητική της βουλής

Παρά την εκφρασμένη θέση της κυβέρνησης να επιδιώξει την συναίνεση, τρία κόμματα υποστηρίζουν την απλή αναλογική και δεν πρόκειται να αλλάξουν θέση. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΜέΡΑ25 που αθροίζουν 110 έδρες. Με αυτό ως δεδομένο χάνεται ο στόχος των 200 ψήφων, που βάσει Νόμου απαιτούνται ώστε η αλλαγή να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και οι μεθεπόμενες με το νέο εκλογικό σύστημα.

Ο Μητσοτάκης και το… βουνό που δεν “μίλησε”

Οι 3-4 μέρες χαλάρωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέτσοβο έδωσαν τροφή στην Προεδρολογία, με δεδομένο τον «χρησμό» του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά ότι θα πάρει τις αποφάσεις του για την προεδρική εκλογή στο βουνό. Ο ίδιος πάντως είπε χθες στους δημοσιογράφους ότι βρίσκεται πιο κοντά στην απόφαση. «Χρόνος υπάρχει ακόμα, χωρίς ωστόσο να έχω αποφασίσει», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Στην πραγματικότητα  ο κ. Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του μια μικρή λίστα ονομάτων, η οποία περιλαμβάνει ως κατά βάση πολιτικά πρόσωπα-μεταξύ των οποίων και τον νυν Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και άλλους. Η απόφαση, όμως, δεν επείγει κι αυτό γιατί ως τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν και πρέπει να αρχίσει η σχετική διαδικασία, υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος.

Τσίπρας: Τα κάλαντα, οι Κρητικοί, το γούρι και ο πεντοζάλης! video

Στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον Μητσοτάκη ότι ευτελίζει το κύρος του θεσμού και ζητούν ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου. «Πρέπει να υπάρξει μια τεκμηρίωση ποιο είναι το μεμπτό στον Παυλόπουλο», δήλωσε χθες (ΣΚΑΙ) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλιας.  «Δεν θα μας πείραζε ένας κεντροαριστερός Πρόεδρος αλλά δεν έχουμε να προσάψουμε και κάτι στον κ. Παυλόπουλο». Στο Κίνημα Αλλαγής επιμένουν πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τον Προκόπη Παυλόπουλο και ζητούν πρόταση από το χώρο της Κεντροαριστεράς, ώστε να ψηφίσουν κι αυτοί τον υποψήφιο που θα προτείνει ο Πρωθυπουργός. Με βάση πάντως το αναθεωρημένο Σύνταγμα, για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αρκεί και η σχετική πλειοψηφία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X