Διεθνή

Νέος θανάσιμος κίνδυνος για την Τουρκία: STOP στα δάνεια όσο είναι φυλακισμένοι Αμερικανοί…

Νέος θανάσιμος κίνδυνος για την Τουρκία: STOP στα δάνεια όσο είναι φυλακισμένοι Αμερικανοί…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα ακόμη ηχηρό ράπισμα ήρθε από το Αμερικανικό Κογκρέσο για την Τουρκία. Με νομοσχέδιο που εισήγαγε διακομματική ομάδα Γερουσιαστών καλεί την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστεί με διεθνείς νομισματικούς οργανισμούς “ώστε να περιορίσουν τα δάνεια από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρις ότου η Τουρκία τερματίσει την άδικη κράτηση πολιτών των ΗΠΑ”.

Κι΄ αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Μάλιστα, η πτώση της λίρας, ο τεράστιος δανεισμός επιχειρήσεων, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η αλαζονεία του Ερντογάν φέρνουν το ΔΝΤ στην πόρτα της Τουρκίας.

Το νομοσχέδιο  ζητά από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι η ενδεχόμενη μελλοντική οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία θα πρέπει να προωθεί την αποκατάσταση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Οι γερουσιαστές, ζητούν από τη διοίκηση των ΗΠΑ να δώσει εντολή στον εκτελεστικό διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας και σε άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να διαμορφώσουν μια συνεκτική πολιτική προσέγγισης για μελλοντικές δεσμεύσεις και δανεισμό προς την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Στόχος η διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις της τουρκικής Κυβέρνησης με βάση το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. H Τουρκία, μπορεί και πάλι να χρειαστεί βοήθεια, εξαιτίας της πτώσης της λίρας που μόνο το διάστημα μετά τις εκλογές έχει χάσει σχεδόν το 10% της αξίας της.

Σήμα κινδύνου: Η Τουρκία διαλύεται…

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Bob Corker (Ρ) και Bob Menendez (Δ), πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, εισήγαγαν το νομοσχέδιο με τους Thom Tillis (Ρ), Jeanne Shaheen (Δ. Bill Lelsford (Ρ) και ο Bill Nelson Δ) “Για να περιορίσουν τα δάνεια από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Τουρκία έως ότου η τουρκική κυβέρνηση τερματίσει την άδικη κράτηση πολιτών των ΗΠΑ”.

Αναφέρει την Έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία, η οποία αναδεικνύει “σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυθαίρετης σύλληψης και κράτησης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεκάδων χιλιάδων, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών και των δύο υπαλλήλων της αποστολής των ΗΠΑ.”

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας επισημαίνει ότι “οι πολίτες εξακολουθούν να υφίστανται απαράδεκτες παρενοχλήσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης κράτησης με αβάσιμους,αυθαίρετους και πολιτικά παρακινημένους ισχυρισμούς”. Την περασμένη τετάρτη τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει την προφυλάκιση του πάστορα Μπράνσον γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ζήτησε από τον Ερντογαν την άμεση αποφυλάκισή του.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ,  δήλωσε ότι “η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας θα πρέπει να είναι ισχυρή και να βασίζεται σε κοινούς στόχους: Τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, την ανθεκτικότητα του ΝΑΤΟ και την οικονομική ευημερία και για τις δύο χώρες μας”. “Μου φαίνεται δύσκολο να δούμε πώς προχωρά αυτή η σχέση και πώς δουλεύουμε σε αυτούς τους κοινούς στόχους, αν η τουρκική κυβέρνηση συνεχίσει να κρατάει τον πάστορα Μπράνσον, καθώς και το τοπικά απασχολούμενο προσωπικό, τους δημοσιογράφους και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν δάνεια προς την Τουρκία από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εφόσον η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει και κρατά τους Αμερικανούς πολίτες για κυνική χρήση ως πολιτικά πιόνια“, πρόσθεσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής . “Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση ότι η συνεχιζόμενη παράνομη φυλάκισή της από τον πάστορα Μπράνσον και άλλους αθώους Αμερικανούς πολίτες θα αντιμετωπιστεί με συνέπειες από το Κογκρέσο“, δήλωσε ο Τίλλη.

Σημαντική εξέλιξη προς την ίδια κατεύθυνση αποτελεί και η άρνηση των ΗΠΑ να ανταλλάξουν τον πάστορα Μπράνσον με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζει πως δεν συνδέει την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, Αντριου Μπράνσον, με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Η μία από τις διαστάσεις αυτής της έντασης στις σχέσεις (Άγκυρας- Ουάσιγκτον) ήταν όταν πρόσωπα, κυρίως από τους κόλπους της (τουρκικής) κυβέρνησης, συνέδεσαν άμεσα» τον Φετουλάχ Γκιουλέν με τον Άντριου Μπράνσον, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Αμερικανός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι προσήκον να συνδέουμε αυτές τις υποθέσεις» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι δύο υποθέσεις συνεχίζουν να προκαλούν ένταση στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, όπως δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει:

«Εκείνοι μας λένε να τους δώσουμε τον πάστορα. Όμως κι εσείς επίσης, εσείς έχετε έναν κληρικό. Παραδώστε τον μας και εμείς θα δικάσουμε (τον πάστορα) και θα σας τον δώσουμε».

«Πρόκειται για διαφορετικές υποθέσεις, όπου εμπλέκονται διαφορετικά νομικά συστήματα» συνέχισε ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. «Δεν είναι και τόσο απλό να λέει κανείς “πάρε έναν θρησκευτικό αξιωματούχο, δώσε έναν θρησκευτικό αξιωματούχο”».

Η δίκη του πάστορα Αντριου Μπράνσον, επικεφαλής μιας προτεσταντικής εκκλησίας στη Σμύρνη, ο οποίος κρατείται από τον Οκτώβριο του 2016, συνέβαλε στο να κλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Από την άλλη, η Αγκυρα επιμένει στην έκδοση του Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ από το 1999.

Οι τουρκικές αρχές «παρουσίασαν έναν μεγάλο αριθμό πληροφοριών για το αποτυχημένο πραξικόπημα και την οργάνωση του Γκιουλέν» συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Το θέμα είναι “υπάρχουν άραγε επαρκώς σαφείς πληροφορίες σχετικά με την προσωπική εμπλοκή του Φετουλάχ Γκιουλέν;

 

Θανάσης Λυρτσογιάννης

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X