Θέμα

Ο Μητσοτάκης θέλει δημοψήφισμα για τα Ελληνοτουρκικά

Ο Μητσοτάκης θέλει δημοψήφισμα για τα Ελληνοτουρκικά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν αστερισμό με πολλούς υφάλους αφού η μεν ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα συζητηθούν οι θαλάσσιες ζώνες κατά την πρωθυπουργική ορολογία (δηλαδή ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, μήπως και χωρικά ύδατα;) και κατά τη διατύπωση του υπουργού Εξωτερικών και  μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, που είναι η μόνη διαφορά που υπάρχει σύμφωνα με την εθνική γραμμή. Ομως, οι Τούρκοι έχουν διαφορετική άποψη και δηλώνουν ότι θα συζητηθούν πολλά περισσότερα. Και τώρα στο παιχνίδι μπαίνει ακόμα και το δημοψήφισμα, σύμφωνα με την εφημερίδα Κυριακάτικη Kontranews.

Πιο συγκεκριμένα πέντε μέρες μετά την ορκωμοσία Μπάϊντεν, αρχίζει ο 61ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας -Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016. Ουσιαστικά την έναρξη την προανήγγειλε – και πάλι – ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο και για όλα τα θέματα. “Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία” δήλωσε λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη από την Λισαβώνα.

Συμπληρώνοντας ότι «Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστικοποιηθεί η σχετική ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε το 2016 και να κάνουμε, ελπίζω πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών».

Οι Διερευνητικές αρχίζουν σε καθεστώς ασάφειας με την κάθε πλευρά να διατηρεί τις απόψεις της σε ότι αφορά την ατζέντα. Προφανώς επειδή πρόκειται για Διερευνητικές, η κάθε πλευρά θα αναφέρεται στα ζητήματα τα οποία θεωρεί σημαντικά και προς επίλυση.

Η Άγκυρα λοιπόν θα έχει συνομιλίες-διαπραγματεύσεις για όλα, υποσχόμενη ότι το επόμενο 6μηνο το Oruc Reis δεν θα επανέλθει στην περιοχή του Καστελόριζου.

Μάλιστα πριν καν πέσει η σκόνη από την ανακοίνωση της έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, ο Ερντογάν “έβαλε τα πράγματα στη θέση τους”. Το επίσημο Πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu αναφέρει πως οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν όσον αφορά το Αιγαίο Πέλαγος είναι:
-Υφαλοκρηπίδα,
Χωρικά ύδατα,
Εναέριος χώρος,
Αποστρατικοποίηση νησιών,
Καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων,
Κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR)
Και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Οπως αντιλαμβάνεστε οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι σημαντικές. Και ενδεχόμενη συμφωνία είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και ακόμα είναι πολύ περισσότερο δύσκολο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να τη διαχειριστεί στη περίπτωση που έχουν συμφωνηθεί και άλλα ζητήματα πέραν της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι συνεπώς: Θα προκύψει μιας διμερής Συμφωνία με εγγυητές τους Ευρωπαίους και άλλους; Πολύ πιθανόν να υπάρξει Συμφωνία που θα παραπεμφθεί σε μια διεθνή διαιτησία με συγκεκριμένο χρονικό όριο απόφασης. Και αν ακόμα υπάρξει Συνυποσχετικό για παραπομπή στην διεθνή διαιτησία, θα είναι τα κρίσιμα θέματα περισσότερα από το θέμα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Στην εξίσωση θα πρέπει να βάλουμε και την πίεση που ασκούν Αμερικανοί και Γερμανοί, ώστε να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία εντός του 2021. Και επειδή η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να αντέξει τόση μεγάλη πίεση από το εξωτερικό και το εσωτερικό η ιδέα που υπάρχει στο Μαξίμου, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Κυριακάτικη Kontranews, είναι η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία.

Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτονται πολλά ζητήματα που έχουν λάβει χώρα στο παρασκήνιο, οι προβληματισμοί, η στάση των Γερμανών και των Αμερικανών, καθώς και οι εκτιμήσεις πως θα δράσουν τα ελληνικά κόμματα, καθώς και ο ελληνικός λαός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X