Ο Προβοκάτορας

Πανικό στο Μαξίμου και τους δημοσκόπους προκάλεσε το Ευρωβαρόμετρο

Πανικό στο Μαξίμου και τους δημοσκόπους προκάλεσε το Ευρωβαρόμετρο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το γαρ πολύ της…ταραχής γεννά παραφροσύνη. Και η ταραχή που προκάλεσε το Ευρωβαρόμετρο στους δημοσκόπους, τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και στο Μαξίμου, έφτασε στα όρια του πανικού και της παραφροσύνη.

Γιατί; Διότι αποκάλυψε πως εκείνα που μας λένε οι εγχώριες δημοσκοπικές εταιρείες  συγκρούονται και μάλιστα με σφοδρότητα με όσα μας αποκάλυψε το Ευρωβαρόμετρο για την κυβέρνηση (το 71% δεν την εμπιστεύεται), την οικονομία (το 90% κρίνει αρνητικά την ελληνική οικονομία) και προπαντός την απίστευτη κατάρρευση της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη (εδώ θα διαβάσετε όλα τα στοιχεία του Eυρωβαρόμετρου που δημοσίευσε πρώτος ο eretikos.gr).

Και δεν γνωρίζουμε αν ήταν η αμφισβήτηση των εγχώριων δημοσκοπήσεων, που προκάλεσε την αντίδραση των δημοσκόπων ή η κατάρρευση της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που φανέρωσε το Ευρωβαρόμετρο, την ώρα που οι Ελληνες δημοσκόποι δείχνουν τον πρωθυπουργό να κερδίζει πόντους ακόμα και τον Απρίλιο, που ήταν ο χειρότερος μήνας για τα κρούσματα και δεύτερος χειρότερος μετά τον Δεκέμβριο για τους θανάτους από τον κορονοϊό.

Που συνεχίζουν να δείχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βελτιώνει τα ποσοστά του όταν στο Ευρωβαρόμετρο όλα τα ευρήματα αποκαλύπτουν μεγάλη δυσαρέσκεια και διαρκώς διογκούμενη οργή. Βλέπετε η κατάσταση που καταγράφεται είναι συντριπτική για κυβέρνηση και Μητσοτάκη και φαίνεται ανάγλυφα στο παρακάτω γράφημα.

Αυτά και άλλα στοιχεία που ακυρώνουν το δημοσκοπικό αφήγημα του ικανού διαχειριστή, της ικανής κυβέρνησης, του…Μωυσή, προκάλεσαν σεισμικές δονήσεις αρκετών ρίχτερ στο Μαξίμου.

Πάντως, οι δημοσκόποι δεν τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου. Ισως γιατί την έρευνα μάλλον την έκανε κάποια εταιρεία μέλος του ΣΕΔΕΑ.

Ψελίζουν κάποιες δικαιολογίες για το χρόνο που έγιναν οι δημοσκοπήσεις (είναι κοντινός με εκείνο των τελευταίων ελληνικών δημοσκοπήσεων. Αν τίθεται θέμα διαφοροποίησης, αυτή θα είναι μάλλον προς το χειρότερο, αφού τον Απρίλιο όλα ήταν χειρότερα), τις ερωτήσεις που έγιναν και πως έγιναν (θα μπορούσε κάποιος να αντιστρέψει το συλλογισμό και να πει ότι οι Ελληνες δημοσκόποι εκμαιεύουν απαντήσεις ανάλογα με τον τύπο των ερωτήσεων και τον τρόπο).

Ψελίζουν επίσης ότι «η μεθοδολογία συλλογής στοιχείων είναι διαφορετική: συνεντεύξεις δια ζώσης και συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου έναντι τηλεφωνικών συνεντεύξεων». Και λέγοντάς το δεν αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να εκθέτουν τις δημοσκοπήσεις που κάνουν, όταν ισχυρίζονται τα περί μεθοδολογίας συλλογής των στοιχείων, γιατί μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι η δική τους μεθοδολογία μπορεί να είναι λάθος όταν δεν αμφισβητούν ευθέως τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου.

Ισως ρωτήσετε γιατί δεν αμφισβητούν τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου; Διότι χρόνια τώρα κανείς δεν αμφισβήτησε αυτή την έρευνα και γιατί μπορεί να έπαιρναν απάντηση που αν την μάθαιναν οι πολίτες ενδεχομένως να μην ήταν τόσο καλό για τις δημοσκοπήσεις τους.

Διαβάστε τώρα και την ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ και βγάλτε συμπεράσματα

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα μερίδας του τύπου και κάποιες αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα αναφορικά με σύγκριση ερευνών κοινής γνώμης, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

Σύμφωνα με τον Νόμο 3603/2007 (άρθρο 4, παρ. 6) «Η σύγκριση αποτελεσμάτων διαφορετικών δημοσκοπήσεων πρέπει να συνοδεύεται από την επισήμανση των διαφορών τους (όπως μεθοδολογία, χρόνος διεξαγωγής που είναι δυνατόν να επηρεάζει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης)»

Η διατύπωση των ερωτήσεων είναι διαφορετική
Η μεθοδολογία συλλογής στοιχείων είναι διαφορετική: συνεντεύξεις δια ζώσης και συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου έναντι τηλεφωνικών συνεντεύξεων
Ο χρόνος διεξαγωγής των ερευνών είναι διαφορετικός
Oι κλίμακες καταγραφής των απόψεων των πολιτών είναι διαφορετικές
Σε κάθε περίπτωση, ασφαλέστερη όλων για εξαγωγή συμπερασμάτων είναι η σύγκριση μεταξύ ίδιων ερευνών (στην συγκεκριμένη περίπτωση του Ευρωβαρόμετρου), στη διάρκεια του χρόνου. Οι χρονοσειρές αποτελεσμάτων που προκύπτουν είναι συγκρίσιμες και καταγράφουν καθαρά την τάση μεταβολής των απόψεων της κοινής γνώμης. Κάθε άλλη και κυρίως μεμονωμένη αναφορά ή σύγκριση αποτελεσμάτων ενδέχεται να παραπλανά την κοινή γνώμη και να μην ενημερώνει τους πολίτες αντικειμενικά όπως προβλέπει ο ανωτέρω νόμος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μία μεμονωμένη δημοσκόπηση για να αμφισβητηθούν όλες οι υπόλοιπες. Η δημοσίευση συγκρίσεων ανόμοιων ερευνών δεν είναι καλόπιστη και οδηγεί σε παραπλανητικά συμπεράσματα.»

Δεν ξέρω αν σας έπεισαν οι δημοσκόποι. Γνωρίζω, όμως, ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις σε όλον τον κόσμο, που οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιήθηκαν για να διαμορφώσουν κλίμα, θέσεις, αντιλήψεις, γνώμες, ενδεχομένως και πολιτικές.

Ο άπιστος Προβοκάτορας

ΥΓ. Αν πιστέψουμε την ανακοίνωση δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ¨Η είμαστε πανούργοι και κοροϊδεύουμε τους δημοσκόπους όταν μας ρωτούν ή είμαστε σχιζοφρενείς.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X