Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ο Σαρκοζί και η Τουλουπάκη ή η δημοκρατία και η μπανανία…

Ο Σαρκοζί και η Τουλουπάκη ή η δημοκρατία και η μπανανία…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Δύο πολιτικοδικαστικές υποθέσεις αποκαλύπτουν ποια χώρα είναι δημοκρατία και ποια το πολιτικό σύστημα την κατάντησε μπανανία.

Η πρώτη πολιτικοδικαστική απόφαση αφορά στον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η δεύτερη στην Ελένη Τουλουπάκη.

Ο πρώτος βρέθηκε κατηγορούμενος στο δικαστήριο σε πολύ σύντομα διάστημα από τότε που υπήρξαν οι πρώτες κατηγορίες. Η δεύτερη χρόνια πάσχιζε να βρει την αλήθεια και το πολιτικό σύστημα να την εξουδετερώσει, αλλά δεν τα κατάφερνε αφού τα δικαστικά συμβούλια έκριναν ότι η Εισαγγελέας για την πάταξη της Διαφθοράς ενεργούσε σύμφωνα με το νόμο.

Για τον Νικολά Σαρκοζί οι εισαγγελείς πρότειναν τέσσερα χρόνια φυλακή, την Ελένη Τουλουπάκη την εξουδετέρωσε η κυβέρνηση με νόμο ο οποίος καταργεί την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και τη συγχωνεύει με την εισαγγελία για την πάταξη του “Μαύρου Χρήματος”. Γιατί αυτό; Διότι οι κυβερνώντες φοβούνταν ότι το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για άλλη μία φορά και παρά την άσκηση δίωξης, θα άφηναν την Ελένη Τουλουπάκη στη θέση της, πράγμα που θα αποτελούσε συντριπτική ήττα για τους πολιτικούς που την απειλούσαν με τρόπο ανάρμοστο για μία Δημοκρατία, αλλά που ευδοκιμεί στις μπανανίες.

Η κατηγορία που βαραίνει τον Νικολά Σαρκοζί είναι πως υποσχέθηκε ευνοϊκή μεταχείριση σε ανώτατο δικαστικό αν του έλεγε κάποια μυστικά για υπόθεση, που ερευνούσε η γαλλική Δικαιοσύνη και ενδιέφερε άμεσα τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας.

Για τις έρευνες της Ελένης Τουλουπάκη γνωρίζει το πανελλήνιο. Η εισαγγελέας αντιστεκόμενη σε πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς όρθωσε το ανάστημά της, ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση του τεράστιου σκανδάλου της Novartis, απάλλαξε επτά πολιτικούς από τις κατηγορίες, άσκησε δίωξη εναντίον ενός και παρέμεινε σε εκκρεμότητα η έρευνα για άλλους δύο πολιτικούς.

Σε μία χώρα με Δημοκρατία και με θεσμούς που λειτουργούν, όπως η Γαλλία, η Ελένη Τουλουπάκη θα είχε επιβραβευθεί για το έργο της και θα είχε, όχι μόνο αφεθεί απερίσπαστη να ολοκληρώσει την έρευνα, αλλά θα της είχε δοθεί βοήθεια, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να πάψουν να υπάρχουν σκιες στο πολιτικό σύστημα. Σκιες που λερώνουν το πολιτικό σύστημα επικίνδυνα, ιδίως σε καιρούς δύσκολους, όπως οι τωρινοί.

Αυτό θα γινόταν σε μία Δημοκρατία. Ομως, εδώ το πολιτικό σύστημα έχει καταντήσει τη χώρα μπανανία…

Σημαντική σημείωση: Επειδή το Φεισμπουκ δεν μοιράζει σε όλους τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, αν θέλετε να διαβάζετε τα άρθρα του, κάντε κλικ εδώ και εγγραφείτε στο Newsletter του eretikos.gr.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X